Nova knjiga „Dužijanca s nama i u nama“ autora Laze Vojnić Hajduka u nakladi UBH „Dužijanca“

Objavljeno: 10.04.2019. Pregleda: 46

duzijanca s nama i u nama naslovnicaU nakladi UBH-a Dužijanca iz Subotice objavljena je knjiga Dužijanca s nama i u nama čiji je autor istaknuti kulturni djelatnik, višegodišnji predsjednik Organizacijskog odbora te manifestacije Lazo Vojnić Hajduk. Predsjednik UBH-a Dužijanca mons. dr. Andrija Anišić u predgovoru ističe kako je ova knjiga „još jedan dragocjeni rudnik podataka o Dužijanci iz kojeg će, vjerujemo, budući naraštaji crpsti podatke za svoja istraživanja, za svoje uradke o Dužijanci i njezinim bogatim sadržajima, ali i dobiti nadahnuća za nove doprinose za opstanak, organiziranje i napredak naše Dužijance“.

„U ovoj knjizi nalaze se plodovi autorova istraživanja, njegovih promišljanja, a najviše je plodova njegova osobnog i timskog rada za napredak Dužijance. Svi koji poznajemo Lazu i svi koji smo zajedno s njim radili i radimo u Dužijanci, lako ćemo prepoznati ono što je stvarno njegovo u ovoj knjizi. To je već duboko utkano u sve ono što Dužijanca danas jest“, navodi Anišić.
Dodaje i kako je ova knjiga, od svih drugih o Dužijanci, najsadržajnija jer bilježi na studiozan način sve relevantne činjenice iz povijesti Dužijance. „Posebna vrijednost ove knjige je i u tome što je pisana iz iskustva te se može reći kako ju je pisao svjedok mnogih događaja koji su u njoj opisani“, zaključuje Anišić.
Autor Lazo Vojnić Hajduk u predgovoru navodi kako knjiga potvrđuje neprijepornu izvornost kulture bunjevačkih Hrvata: „Usprkos svim nepovoljnim i često krajnje dramatičnim zbivanjima na prostorima na kojima žive bunjevački Hrvati, Dužijanca čini neprekinuti kontinuitet hrvatskog narodnog identiteta, jezika i sve bogatstvo i bujnost umjetničkog stvaralaštva. U čvrstom spoju trajno očuvanog etno-kulturnog identiteta i istodobne kulturne pripadnosti europskom Zapadu, Dužijanca drži u čvrstom jedinstvu hrvatski etnicitet s matičnom domovinom na istočnim rubovima izvan granica Republike Hrvatske. Dužijancom se kultura bunjevačkih Hrvata još više potvrđuje i produbljuje kao nacionalna i europska“.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima