Nova knjiga: Marica Mikrut - Korak do sna

Objavljeno: 05.05.2023. Pregleda: 54

U vlastitoj nakladi autorice nedavno je objavljena knjiga pjesama pučke pjesnikinje Marice Mikrut Korak do sna. Riječ je o drugoj knjizi pjesama ove Sonćanke koja živi u Somboru, nakon naslova Šokica slidi Isusa do kalvarije iz 2018. godine.
U knjizi Korak do sna zastupljeno je 66 pjesama pisanih šokačkom ikavicom i hrvatskim standardom. Recenzentica knjige Mirjana Crnković Horvat navodi kako Mikrut u zbirci nježnim i intimnim tonom obrađuje razne tematike, osobito zavičajnu i duhovnu. Kako dodaje, tu su i pjesme posvećene dragim ljudima, građevinama ili obljetnicama. Svemu je zajednički, po riječima recenzentice, intiman ton lirskog subjekta.
Marica Mikrut voli se poigravati lirskim subjektom: u nekima on će biti žensko, a drugi put muško. Osim tonaliteta i osjećajnosti, mogu se primijetiti i najdraži glavni motivi u knjizi, a to su prije svega zvijezde i cvijeće, navodi Crnković Horvat.
„Njezine duhovne pjesme bogate mnoštvom biblijskih i pejzažnih motiva, obraćaju se onome kome pišu vrlo neposredno i gotovo da se može osjetiti nježni zagrljaj lirskog subjekta (…) Bogatstvo i težinu pjesničke zbirke čini i jezik kojim je pisana jer je pisana na dvama govorima – ikavskome i ijekavskome. Zavičajne pjesme prikladno su pisane na ikavskom govoru ne bi li se dočarala autentičnost prostora, vremena i ljubavi o kojima se piše", navodi ona.
Crnković Horvat ističe i kako su oblik i sadržaj zbirke gotovo u kontrastu: dok oblik pokušava ispuniti očekivanja pravilnom rimom i vezanim stihom, sadržaj se ni ne trudi pokazati savršenog čovjeka već upravo grešnoga, onoga koji se pred Bogom otkriva i koji se ne stidi tražiti da bude bolji.
„Duhovni i zavičajni motivi koji prevladavaju u zbirci uče da se čovjek ne mora uvijek osjećati kao da je nedovoljan, već može osjećati da je zauvijek voljen", navodi Crnković Horvat.
Marica Mikrut rođena je 1953. godine u Sonti. Pjesme su joj objavljivane u kalendaru Subotička Danica, Zvoniku, Miroljubu, časopisu Nova riječ, zbirkama sa susreta Lira naiva i onih u Rešetarima kao i u zbirci pjesama pučkih pisaca Slavonije, Baranje i Srijema. Kao uglazbljene, pjesme su joj izvođenje i na festivalu HosanaFest.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima