Nova knjiga Marka Kljajića „Rumeni sutoni“

Objavljeno: 25.07.2014. Pregleda: 35

Rumeni suton KljajicU nakladi NIU Hrvatska riječ iz Subotice tijekom mjeseca srpnja 2014. godine objavljena je knjiga poezije Marka Kljajića Rumeni sutoni. Riječ je o izboru iz poezije ovog autora koja je nastajala u vremenskom razdoblju od početka davnih osamdesetih godina prošloga stoljeća, pa do današnjih dana. U njegovim stihovima, kako bilježi urednik knjige Zvonko Sarić, uočava se tradicijska i humanistička konstanta, pjesnik progovara i tematizira iz kršćanske vizure, a utemeljenje smisla nalazi u vjeri, nadi i ljubavi prema čovjeku.

„Upravo su to motivi koji obilježavaju sva tri ciklusa sadržana u ovoj knjizi, bez obzira promišlja li pjesnik Kljajić o poziciji individue u aktualnom vremenu, kada postmodernistička potrošačka kultura nastoji dekonstruirati spomenute tradicijske i humanističke konstante, ili promišlja o tragici užeg i šireg prostora zavičajnosti, rušenog u vrijeme Domovinskoga rata (okupacija Baranje u kolovozu 1991., kada se događa kultorocid i etničko čišćenje tog hrvatskog prostora), a navedeni motivi su prepoznatljivi i u slučaju kada je u središtu intimnih promišljanja ovoga pjesnika tematika duhovne inspiracije«, zapisao je Sarić u pogovoru knjige.

Knjiga je podijeljena na tri tematska ciklusa: „Krajolik i pjesnik“, „Getsemanski plodovi duše“, „Slučajnoj suputnici (i supatnici)“.

„Kljajić nam ovim stihovima predočava svoja intimna iskustva, kao i svoj odnos prema raznim ljudskim sudbinama i svijetu, potvrđujući ono što je rekao književnik Saint-Exupery – mnogo toga je u našim životima ‘očima nevidljivo’, jer ‘čovjek samo srcem vidi’“, navodi Sarić. U knjizi nailazimo i na fragmente intertekstualnosti i intermedijalnosti, neke pjesme su posvećene Tinu Ujeviću, A. G. Matošu, Augustu Šenoi, Tereziji Kesoviji.

„Pjesnik Kljajić piše o životu koji traje između dobra i zla, životu koji je često u labirintima rezignacije, gluposti i svireposti, u ovim stihovima izražena je i melankolija, ali i optimizam. Pjesnik ne prešućuje ni ono što boli, ali nam otkriva i zakriven smisao iza rutine u kojoj živimo, a to je mogućnost duhovnog pročišćenja na putu prema beskrajnoj ljepoti svjetlosti, usprkos drugom polu – tuzi mraka“, zapisao je urednik knjige Zvonko Sarić.

Knjiga Marka Kljajića Rumeni sutoni po cijeni od 300 dinara može se kupiti kod nakladnika, te u subotičkim knjižarama Danilo Kiš, Nova školska knjiga i Limbus.

Tekst: D. B. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima