Nova knjiga: Milovan Miković, „Među mnoštvom lica – o pjesništvu vojvođanskih Hrvata u XX. Stoljeću”

Objavljeno: 04.02.2020. Pregleda: 53

milovan mikovic medju mnostvom licaU nakladi Matice hrvatske Subotica nedavno je objavljena  knjiga Među mnoštvom lica – o pjesništvu vojvođanskih Hrvata u XX. stoljeću čiji je autor subotički književnik i urednik Milovan Miković. Ovo obimno djelo od oko 630 stranica, po riječima njegova autora, jest pokušaj da se sačini nešto između antologije (zbirke izabranih ostvarenja) i repetitorija (sažetog pregleda) ovdašnjeg hrvatskog pjesništva u prošlome stoljeću. Tijekom izrade knjige, kako dodaje, računao je s razlikama „u stanovitoj mjeri povezujući generacijsku (ne)pripadnost i prostornu razvedenost, poetičku raznovrsnost i nesvodive pjesničke strategije” zastupljenih pjesnika i njihovih djela i opusa. 
„Brojni su razlozi radi kojih smo danas suočeni s izazovom ponovnog čitanja cjelokupnog pjesničkog naslijeđa hrvatskih pjesnika u Bačkoj i Srijemu. U potrazi za osnovnim osobinama njihovog pjesničkog jezika želimo tražiti one naznake koje su, može biti, ostale nedovoljno prepoznate, a koje bi nam mogle pomoći u odmjerenijem vlastitom određivanju prema vremenu u kojem jesmo i prema budućnosti”, navodi Miković u uvodnom tekstu. Knjiga u uvodnom dijelu čitatelja nastoji upoznati i s „predšasnicima” hrvatskog pjesništva u Vojvodini, od Janusa Pannoniusa, preko Emerika Pavića i Grgura Peštalića do Ante Evetovića Miroljuba. Također, Miković se u svojem djelu referira na ranije antologijske izbore ili preglede s ovom tematikom koje su priredili Geza Kikić, Ante Sekulić i Matija Evetović, kao i na djela drugih autora koji su proučavali književnost Hrvata u Vojvodini.

Dokaz kontinuiteta

Recenzentice knjige su profesorice književnosti Klara Dulić-Ševčić i Nevena Mlinko. Klara Dulić-Ševčić navodi kako Mikovićeva knjiga daje uvid u najznačajnija mjesta mnogih pjesničkih opusa, osobito naglašavajući one pjesničke postupke ili teme koje su napravile korak dalje od ostalih.
„Priznajući zasluge svojih prethodnika, Miković uzima njihove uvide kao dragocjene dokaze kontinuiteta i kvalitete pisane riječi vojvođanskih Hrvata”, bilježi ona.
Kako nadalje navodi, ovaj antologijski izbor daje čitatelju uvid u društveno-politička kretanja i promjene koje je doživio svijet u XX. stoljeću, a s njim i poezija.
„O pjesničkim imenima, o mnoštvu lica ovdje predstavljenih može se kazati da su pokušali i uspjeli hrvatskim standardnim jezikom, a često i bunjevačkom ikavicom iskazati istinu o sebi i o svijetu, čime su svakako zaslužili dobiti ozbiljnu studiju nastalu kao rezultat cjeloživotnoga proučavanja i svoje mjesto u hrvatskoj književnosti XX. Stoljeća”, zaključuje Klara Dulić-Ševčić.

Revalorizacijska svježina

Uz ocjenu kako ovo djelo predstavlja krunu Mikovićeva esejističkog i studijskog rada, recenzentica Nevena Mlinko navodi kako su u odnosu na ranije slične izbore, ovim dopisana i osvijetljena nova imena, „što prati i svježina revalorizacijskog viđenja s kraja starog tj. početka novog, XXI. stoljeća”.
„Neizostavno drugačije s vremenskim počinkom, umjetnički i kritizerski su trezvenije sagledani i okarakterizirani poetski dohvati čime se nudi novo i suptilnije razumijevanje te odaje počast razuđenom poetskom bitisanju i dosezima hrvatskih pjesnika u Vojvodini”, piše Mlinko dodajući kako Miković pjesničkim ostvarenjima ne prilazi šturo niti isključivo faktografski poput kroničara.
Navodi i kako je priređivač ujedno i odličan poznavatelj povijesnih prilika „koje sada ne zastiru već postaju neizostavni dio u kaleidoskopskom pristupu pjesnicima, a prožimaju ih književne paralele s različitim svjetskim književnostima u svjetlu uzora čitane literature ili motivsko-tematske okosnice, a osobito književnostima s kojima je hrvatska književnost u Vojvodini u doticaju”.
Knjiga Među mnoštvom lica – o pjesništvu vojvođanskih Hrvata u XX. stoljeću može se kupiti u subotičkoj knjižari Danilo Kiš, po cijeni od 750 dinara.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Promocija knjige Biserje tradicije
  • Revija nošnji
  • Koncert Veseli se, o Marijo
  • Dužijanca malenih - prvi dan
  • Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima