Nova knjiga pjesama Vedrana Horvackog na engleskom jeziku „Seasons of a life“

Objavljeno: 24.06.2020. Pregleda: 44

Seasons of a lifeMladi pjesnik i student novinarstva iz Subotice Vedran Horvacki, koji je 2018. debitirao zbirkom Slike iz beskraja, nedavno je objavio novu knjigu pjesama, ovoga puta na engleskom jeziku. Knjiga nosi naziv Seasons of a Life, što bi u slobodnom prijevodu značilo Sezone (Godišnja doba) života. Objavljena je kao samizdat u digitalnom formatu na globalnoj prodajnoj platformi amazon.com. Sukladno naslovu, knjiga je u četiri sezone/dijela (jesen, zima, proljeće, ljeto) gdje svaka ima po 10 pjesama. Tema kojom se autor bavi je vrlo ozbiljna, a radi se o temi mentalnog zdravlja, čime, kako sam navodi, želi podići svijest o ovoj vrsti problema kod mladih.

„Knjiga je prvobitno namijenjena čitateljima koji se u svojim svakodnevnim životima suočavaju s anksioznošću, depresijom i čitavim nizom drugih mentalnih bolesti. Namjera tijekom pisanja je bila da se svakodnevni život osobe s pomenutim poteškoćama približi široj publici. Osim te, najvažnija misija ove knjige jest da pokaže ljudima koji zaista pate iz dana u dan da nikako nisu jedini i da taj problem neće vječno postojati. Pjesme objašnjavaju put od početka psihičkih poteškoća do klimaksa istih tih problema. Na samom kraju kreće i proces suočavanja s tim problemima te njihova liječenja. Izuzev četrdeset pjesama iz četiri sezone, postoje još tri koje imaju za cilj dodatno pojasniti nastojanje knjige i dati joj narativni karakter“, kaže Vedran Horvacki.
Po njegovim riječima, i umjetnost i književnost mogu pridonijeti borbi s psihičkim poteškoćama i bolestima.
„Moramo imati svijest o tomu, svačiji su problemi jednako važni. Ako dijete u nekom Donjem Vakufu odrasta u suzama i s mentalnim poteškoćama, onda je to i moj problem. Ovo je svojevrstan poziv na razmatranje biblijske poruke ‚budi čuvar brata svoga‘“, kaže Horvacki.
Također, ovom knjigom želi ukazati i utjecati na smanjenje straha i stigme zbog mentalnih bolesti, koji postoje u našem društvu.
„Recimo, roditelji zbog te stigme ne priznaju znake tih bolesti kod svoje djece. Djeca ne smiju priznavati nikome te bolesti, jer bi to značilo da su ‚ludi‘ itd. Taj ‚mindset‘ u našem društvu je u najmanju ruku naporan i dosadan, pomalo iritantan. Ali, što je tu je. Poručio bih čitateljima koji imaju psihičke smetnje da nisu sami, da su njihovi problemi svakako rješivi. Ja mogu ponuditi koji savjet, neka me kontaktiraju preko društvenih mreža, i svoju poeziju kao utjehu. Ali pravu pomoć možemo dobiti jedino od onih koji su za to stručni, a to su psiholozi i psihijatri. Stoga, pozivam vas da napravite prve male korake ka nečemu boljem, postanite junaci u vlastitoj priči života“, poručuje Horvacki.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima