Nova knjiga Stevana Mačkovića

Objavljeno: 19.01.2018. Pregleda: 32

stevan mackovicSubotica i likvidirani civili nakon oslobođenja grada (1944.-1945.) ili originalno Szabadka és felszabadulás után (1944.-1945.) áldozatul esett polgári személyek naziv je nove knjige/publikacije povjesničara i ravnatelja Povijesnog arhiva u Subotici Stevana Mačkovića. Knjiga ima 40 stranica, a objavljena je kao prva u ediciji Minerva Füzetek.

U pitanju je mađarski prijevod njegovog rada koji se bavi civilnim žrtvama nakon oslobođenja Subotice u Drugom svjetskom ratu. Autorica prijevoda na mađarski je Dóra Hicsik.

„Međuakademijsko povjerenstvo Srbije i Mađarske radi na utvrđivanju civilnih žrtava u Vojvodini tijekom i poslije Drugog svjetskog rata, od 1941. do 1948. godine. Surađivao sam s njima i radio na ovoj temi par godina i ovo su rezultati toga. U ovoj publikaciji su predstavljeni civili koji su likvidirani odlukom Vojne uprave jer su bili na, kako se to kaže, pogrešnoj strani u ratu. U knjizi je ime 371 civila. U tom izvanrednom stanju oni su likvidirani mahom bez sudske presude. Bilo je i slučajeva da su neki od njih ubijeni greškom jer su imali isto ime i prezime kao optuženi i slično“, kaže Mačković. 

Dio ovoga rada, a koji se odnosi samo na civilne žrtve među bunjevačkim Hrvatima (njih 117), objavljen je u Godišnjaku za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata te u časopisu za književnost, umjetnost i znanost Klasje naših ravni.

Izvor: Hrvatska riječ(D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima