Nova knjiga u nakladi NIU „Hrvatska riječ“: „Zapisane avanture za male i velike“

Objavljeno: 07.03.2018. Pregleda: 31

Zapisane avanture za male i velike sa okviromU nakladi NIU Hrvatska riječ iz Subotice objavljena je knjiga Zapisane avanture za male i velikesuvremena proza za djecu i mlade Hrvata u Vojvodini. Izbor priča sačinila je i knjigu uredila knjižničarka i književnica Katarina Čeliković. Knjiga sadrži tridesetak priča za djecu i mlade od ukupno četrnaest autora. Zastupljeni autori su: Julijana Adamović, Marina Balažev, Ivan Balenović, S. M. Jasna Crnković, Katarina Čeliković, Katarina Firanj, Vesna Huska, Ljubica Kolarić-Dumić, Marija Lovrić, Ružica Miković-Žigmanov, Rajko Ljubič, S. Blaženka Rudić, Ruža Silađev i Nedeljka Šarčević.

U pitanju je prvi panoramski prikaz suvremenog književnog stvaralaštva za djecu i mlade u vojvođanskih Hrvata. U izbor su ušle priče koje su ranije (od početka novoga milenija do danas) objavljivane u knjigama, slikovnicama te tisku.
Zapisane avanture za male i velike prava su književna kutija puna događaja iz svijeta fantastike i realnosti iz pera četrnaest autora koji pišu na hrvatskom jeziku u Vojvodini ili onih koji su u njoj rođeni. Tridesetak priča poziva nas u svijet mašte, donosi nam život onog doba koje svi smatramo najljepšim – doba djetinjstva! Kroz četiri cjeline: Bajko-basne, Djetinjstva trag, Teen i Duhovni velikani, ova zbirka stvara panoramu suvremene proze na hrvatskom jeziku u Vojvodini“, navodi u pogovoru urednica knjige Katarina Čeliković uz zaključak: „Književnost za djecu ili ‘dječja književnost’, kako se to popularno govori, statusno nije ravna onoj za odrasle, a još je manje vrednovana u književnoj kritici koja je prateći instrumentarij književnosti kao umjetnosti. Afirmacija manjinske književnosti, napose one za djecu, nadaje se kao prioritet kako bi se izgradio pa i sačuvao njezin integritet. Manjinska se književnost, napose ona pisana za djecu, upinje zauzeti neki prostor, uspoređuje svoje stvaralaštvo kako s onim u državi u kojoj se živi tako i u književnosti svoga naroda.“
Knjiga Zapisane avanture za male i velike objavljena je kao druga u ediciji proze za djecu Vjeverica. Likovna oprema knjige i naslovnica djelo je Agencije za grafički dizajn IDDEA iz Petrovaradina. Knjiga je tiskana potporom Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.
Po cijeni od 1000 dinara, knjiga Zapisane avanture za male i velike može se kupiti u subotičkim knjižarama Danilo Kiš, Nova školska knjiga i Limbus, kao i u uredu NIU Hrvatska riječ u Subotici (Trg cara Jovana Nenada 15/II). Knjiga se može poručiti i poštom, a više informacija o ovom načinu kupnje možete dobiti na telefon: 024/55-33-55.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima