Nova knjiga Zvonka Sarića „Povjeruj u vlastitu smrt“

Objavljeno: 27.11.2013. Pregleda: 33

Povjeruj u vlastitu smrt-naslovnicaU nakladi izdavačke kuće „Cenzura“ iz Novog Sada u jesen 2013. godine izašla je nova knjiga pjesama subotičkog književnika i zamjenika odgovorne urednice tjednika „Hrvatska riječ“ Zvonka Sarića, pod nazivom „Povjeruj u vlastitu smrt“.

Sarić se u ovoj knjizi bavi vječitim temama života i smrti, tražeći smisao u vremenu dominirajuće potrošačke kulture. Iako se poezijom bavi već 25 godina (prva pjesma mu je objavljena 1988. u sarajevskom „Oslobođenju“), Sarić ostaje otvoren za eksperiment i u ovoj knjizi, u kojoj poeziju mjestimično spaja s fragmentima kratke proze i dramskog teksta.

Recenzent knjige Ilija Bakić zapisao je o zbirci pjesama sljedeće: „Tek kada dokažeš sebi da si živ i da taj dar ne trošiš uludo bit ćeš sposoban shvatiti, povjerovati u neminovnost vlastite smrti. Jer, ne možeš umrijeti ako si već mrtav, zatrpan trivijalnostima koje su stvorile oklop oko tebe i ne puštaju te da se otrgneš od prisile nužnosti u koju si usmjeren i kanaliziran. Samo ako se suočiš s vlastitim (ne)postojanjem moći ćeš povjerovati da te jednom doista neće biti. Do tada budi hrabar, slavi život, koračaj uspravno! Čitaj ovu poeziju!“

Autor naslovnice je poznati srbijanski strip crtač i ilustrator Leonid Pilipović. Inače, izdavačka kuća „Cenzura“ objavljuje knjige koje se, kako sami navode, ne uklapaju u dominantnu etičku, ideološku, pa i estetičku matricu, koja vlada u srbijanskom društvu.

Tekst: D. B. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima