Novi CD orguljaša Alena Kopunovića Legetina

Objavljeno: 17.02.2023. Pregleda: 94

Povodom 25 godina od osnutka Požeške biskupije i ređenja njezinog prvog biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića, orguljaš Alen Kopunović Legetin objavio je izdanje Cantantibus Organis u nakladi zagrebačkog Croatia recordsa. Kopunović Legetin jedan je od vodećih hrvatskih orguljaša, inače podrijetlom iz Subotice.
Kao i na svojem diskografskom prvijencu Portret kraljice iz 2011., objavljenom također za Croatia records, ovaj glazbenik slušateljima nastoji predstaviti mogućnosti orgulja požeške katedrale sv. Terezije Avilske, gdje je, valja i to dodati, godinama bio orguljaš i pontifikalni zborovođa. U pitanju su orgulje njemačkog majstora Wolfganga Eisenbartha iz 2007. godine, koje prema mišljenju stručnjaka predstavljaju jedan od najboljih instrumenata te vrste u srednjoj i istočnoj Hrvatskoj.

Širina glazbenog izraza

„U svom osebujnom tonskom izričaju orgulje požeške katedrale su dragocjeni instrument čijim se sviranjem u liturgiji uzdiže slava Bogu, a koncertnim izvedbama najzahtjevnije orguljaške literature očituju svoju širinu glazbenog izraza „kraljice instrumenata" ", navodi Kopunović Legetin.
Na CD-u se nalazi 16 skladbi skladatelja kao što su Bach i Händel, ali i Dubois, Demessieux, Corelli, Guilmant, Dallier, Gigout, Bédard, Maria Theresia von Paradis te dva hrvatska skladatelja Stanislav Preprek (Pastirsko kolo) i Josip Prajz (praizvedba djela Sursum Corda).
„Ovaj nosač zvuka posvećujem ponajprije požeškom biskupu msgr. dr. Antunu Škvorčeviću, zatim Požeškoj biskupiji, te svim crkvenim glazbenicima koji djeluju na području Požeške biskupije kao poticaj i zahvala Bogu za dar glazbe, kroz koju pjesmom i sviranjem uzdižemo duše Bogu. Zahvaljujem Požeškom stolnom Kaptolu sv. Petra na ustupanju termina za snimanje, katedralnom župniku Mariju Večeriću na asistiranju tijekom snimanja, Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske te producentu i ton majstoru Damjanu Piroviću", riječi su Kopunovića Legetina.
„Skladbe dodiruju cijelu liturgijsku godinu u stilskoj lepezi od 17. do 21.stoljeća glazbenog izričaja u tematskom skladu koji, fokusiran na Riječ koju slavi, ostaje usmjeren na njeno bogatstvo pretočeno u neponovljiv doživljaj veličanstvenih i raskošnih zvukova „kraljice instrumenata" … Ono što objedinjuje sve autore i skladbe naznačeno je riječju naziva albuma Cantantibus koje se u svakoj skladbi uočava kao misao vodilja. Autor ne samo da svira već i pjeva-cantantibus sve uratke čineći da svako djelo odiše spontanošču, neposrednošću, plemenitom jednostavnošću, lakoćom i muzikalnošću koje dolazi nadahnućem zova Logosa kojeg autor iznosi iz trezora srca gdje je ta Riječ duboko nastanjena", zapisao je, među ostalim, o ovom albumu izv. prof. art. i mag. komp. crkvene glazbe Blaženko Juračić.
Album Cantantibus Organis dostupan je po cijeni od 10,50 eura na svim prodajnim mjestima Croatia recordsa te na webshopu.

O orguljašu

Alen Kopunović Legetin osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu stekao je u Subotici (maturirao teoretski i klavirski odjel), a diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu profesorice Ljerke Očić. Usavršavao se na Sveučilištu Mozarteum u Salzburgu.
Nastupa kao solist ili uz orkestre. Nastupao je u gotovo svim hrvatskim katedralama, a od nastupa u inozemstvu ističe koncerte u Beču, Budimpešti, Rimu, Beogradu, Kotoru, Subotici, Ljubljani, Cardiffu i Münchenu.
Bio je članom žirija županijskih i državnih natjecanja orguljaša. Godine 1995. osvojio je drugu nagradu na natjecanju mladih orguljaša Franjo Dugan u Zagrebu. Godine 1998. dobio je u Subotici Antušovu nagradu za promicanje kulture bačkih Hrvata. Godine 2010. uručena mu je Godišnja nagrada grada Požege za doprinos glazbenoj kulturi, a 2013. povelja Oratorijskoga društva crkve svetoga Marka iz Zagreba, kojom je proglašen počasnim članom.
Od 1999. do 2016. Kopunović Legetin živio je u Požegi u Hrvatskoj, gdje je kao orguljaš i zborovođa djelovao u crkvi sv. Lovre, odnosno kao pontifikalni zborovođa i orguljaš u katedrali. Od 2017. godine orguljaš je i zborovođa u župi Blagovijesti Navještenja Gospodinova u Zagrebu.


Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima