Novi projekti vizualne umjetnice Melinde Šefčić

Objavljeno: 14.11.2018. Pregleda: 44

Melinda Šefčić muraliZahvaljujući projektu u kojem je sudjelovala i kojega je koordinirala zagrebačka vizualna umjetnica podrijetlom iz Subotice Melinda Šefčić, ženska kaznionica u Požegi (u Hrvatskoj) dobila je svoje novo, humanije ruho. Rezultat je to projekta Uzorna Kaznionica koji je za cilj imao revitalizaciju zatvorskog prostora umjetnošću. U okviru projekta kaznionicu su oslikale četiri vizualne umjetnice. Uz Šefčić, to su Monika Meglić, Ana Ratković Sobota i Vida Meić. One su oslikale i prostorno preuredile cijeli drugi kat požeške kaznionice – tri spavaonice, društvenu prostoriju te zatvorski hodnik.

Projekt Uzorna Kaznionica realiziran je ispred Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), te je kao takav dobio sredstva na natječaju Ministarstva pravosuđa, za projekte usmjerene pružanju potpore provođenju pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora/odgojne mjere.
Voditeljica projekta Melinda Šefčić kaže kako je cilj ovog projekta unaprjeđenje kvalitete života i međuljudskih odnosa zatvorenica, stvaranje nove, humanije i podupiruće sredine.
„Prilikom realizacije nije bilo posebnih zapreka, premda se radi o velikom izazovu s obzirom na stroga pravila i sigurnosne mjere u zatvorskom sustavu. Stoga je bila potrebna dobra organizacija, pridržavanje svih dogovora i puno veća pripremljenost od našeg uobičajenog rada“, kaže Šefčić.
Nakon Požege, Šefčić će koordinirati i novi projekt revitalizacije zatvorskog prostora umjetnošću koji će se iduće godine provoditi u čuvenom zagrebačkom zatvoru Remetinac.
Melinda Šefčić je aktivna i u drugim vizualnim projektima. Nedavno je tako sudjelovala i na festivalu ulične umjetnosti Re:Think u Sisku, gdje je radila veliki mural na jednoj višekatnici.
„Jedan od aspekata mog umjetničkog djelovanja usmjeren je na rad i provođenje projekata u zatvorenom javnom prostoru poput bolnica ili zatvora. Re:Think je bilo za mene novo iskustvo zbog rada na tako velikoj zidnoj površini u javnom prostoru. Trenutačno dogovaram izvođenje tri murala u KBC Zagreb na lokaciji Rebro i Jordanovac, što je nastavak mog umjetničkog djelovanja i istraživačkog rada u bolničkom prostoru na temu reestetizacije i rehumanizacije bolničkog prostora, s čime sam i doktorirala u svibnju“, najavljuje umjetnica.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Obaveštenje o kolačićima