Novina u nastavi na hrvatskom jeziku - Tamburaški odjel u sonćanskoj školi

Objavljeno: 27.09.2016. Pregleda: 35

tamburaski odjel u soncanskoj skoliDva tjedna nakon početka redovite školske godine u OŠ Ivan Goran Kovačić u Sonti službeno je počelo s radom Izdvojeno odjeljenje trzačkog pododsjeka, glazbalo tambura Glazbene škole Stevan Hristić iz Apatina. Nastava će se odvijati na hrvatskom jeziku. Poslije dosta dugog administriranja, dvije navedene škole su 31. kolovoza dobile verifikaciju za ovo odjeljenje i pristupile tehničkim pripremama za početak nastave, a realizacija ovog više godina pripremanog projekta službeno je započela 13. rujna.

Zajednički napori

U pozdravnoj riječi učenicima i roditeljima ravnatelji dviju škola, Zvonko Tadijan i Ferenc Kovač izrazili su optimizam glede buduće suradnje i zadovoljstvo početkom rada odjeljenja. „Tambura se u ovoj školi izučavala i prije četiri desetljeća, ali u vidu sekcije. Sada smo sve to institucionalno uredili kroz glazbenu školu iz Apatina, što je veliki kvalitativni pomak i djeca će nam biti kvalitetno i sustavno obučena za sviranje tambure. Veliku potporu ovom projektu dalo je Hrvatsko nacionalno vijeće. U ovoj školi od 2003. godine u kontinuitetu izučavamo izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, a i u ovom odjeljenju nastava će se odvijati na hrvatskom jeziku“, rekao je među ostalim Tadijan. Ferenc Kovač je predstavio kadrove koji će raditi u ovom odjeljenju. Sate tambure vodit će profesorica Emilija Pušić iz Rume, a nastavu solfeđa nastavnica škole Stevan Hristić, profesorica Ivana Butković iz Sombora. Nazočne je pozdravila i dužnosnica HNV-a Jasna Vojnić.

„Hrvatsko nacionalno vijeće je od prvog trenutka podržalo ovaj projekt, tako što smo inicirali mnoge razgovore u nadležnim institucijama. U jednom trenutku čak smo na tu temu imali i kratak razgovor s premijerom Vučićem. Istina, na administriranje na relacijama Subotica – Beograd – Novi Sad, pa sve do dolaska neophodne papirologije u Sontu i Apatin, potrošeno je dosta vremena. Nadam se da ćemo uspjeti za ovo odjeljenje osigurati i donacije u vidu glazbala, ali ćemo pružiti i neophodnu pomoć u apliciranju na natječaje u vidu zajedničkih projekata sa srodnim institucijama u Hrvatskoj“, rekla je, među ostalim, Vojnić.

Nakon predstavljanja i kratkog upoznavanja s programom rada roditelji su ispunjavanjem propisanih obrazaca potvrdili upis djece u školu tambure. U isto vrijeme profesorice Pušić i Butković dogovorile su raspored rada sa svojim novim učenicima i održale zajednički uvodni sat.

Samo benefiti

Ferenc Kovač, ravnatelj GŠ Stevan Hristić Apatin kaže kako „svaki početak ima svoja iznenađenja, no, mi smo spremni „: „Prostor za nastavu osiguran je u suradnji sa školom u Sonti, a nastava će se odvijati na hrvatskom jeziku. Imamo 17 prijavljenih učenika, koji su upisani u prvi razred i od danas će se početi opismenjavati na tom glazbalu. Ovi učenici ulaze u sustav po nastavnom planu i programu glazbene škole. U prvom ciklusu će učiti glavni predmet, tamburu i izučavat će solfeđo. U drugom ciklusu dobivaju još neke od predmeta, poput grupnog muziciranja i teorije glazbe, školovanje traje ukupno šest godina. Kako će se nastava odvijati na hrvatskom jeziku, to je za nas novi izazov i nova kvaliteta. Kadar koji će raditi mora se uklopiti u ovu sredinu. Naravno, glede predmeta tambura nema nikakvih problema, nastava se izvodi najviše praktično, ali u solfeđu terminologiju moramo prilagoditi i tu, ukoliko se pojave problemi, očekujemo i pomoć od HNV-a. Otvaranje ovoga odjela nosi nam samo benefite, a eventualne probleme ćemo otklanjati u hodu. Ovim potezom smo za korak unaprijedili razvojni plan škole, a dali smo i znatan doprinos očuvanju kulturne tradicije sviranja tambure u Sonti.“

Roditelj jednog od učenika, Oliver Čoban iz Sonte kaže: „Prezadovoljan sam zbog pokretanja ove inicijative i s oduševljenjem sam upisao sina u glazbeno odjeljenje. Sonta je oduvijek bila selo glazbenika, poglavito tamburaša. I sam sviram u TS KPZH Šokadija, a svirao sam i u drugim sastavima, glazba je jednostavno u meni, u obiteljskim genima. Ovakav način učenja je, za razliku od učenja sviranja tambure u KUD-ovima, veliki napredak, jer će učenici dobiti cjelovito teorijsko i praktično glazbeno obrazovanje od potvrđenih stručnjaka. Mislim da će se u doglednoj budućnosti, zahvaljujući školi tambure, znatno podići razina kvalitete svirke sonćanskih tamburaša.“

 

Izvor: Hrvatska riječ (Ivan Andrašić)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima