Obilježen Sv. Josip, blagdan hrvatske zajednice u Srbiji

Objavljeno: 09.04.2014. Pregleda: 42

Sv Josip2014-1Blagdan Sv. Josipa pada u jednom doista složenom političkom trenutku za hrvatsku nacionalnu zajednicu, ocijenio je dr. Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, povodom obilježavanja ovog blagdana u Subotici, koji je jedan od četiriju praznika koje slavi hrvatska zajednica u Republici Srbiji. Svečanom akademijom u Velikoj vijećnici Gradske kuće, a prethodno misom u franjevačkoj crkvi, 19. ožujka 2014. godine obilježen je blagdan Sv. Josipa, koji se slavi kao zaštitnik hrvatskog naroda.

Sv Josip2014-2Bačić je kazao kako je istodobno s mnogim postignućima u ostvarivanju prava hrvatske nacionalne zajednice, posljednjih nekoliko godina došlo i do znatnog ograničenja manjinskih prava, ili se pak očekuje njihovo ograničavanje.

„Recimo, na Radioteleviziji Vojvodine napokon je riješeno pitanje uredništva i radnog statusa uposlenika; sada subotička gradska samouprava plaća troškove prijevoza za učenike u nastavi na hrvatskom jeziku; pokušava se ujednačiti financiranje ‘Hrvatske riječi’ s drugim manjinskim tjednicima. Međutim, istodobno blagdan pada u složenom političkom trenutku, jer je posljednjih nekoliko godina došlo do znatnog ograničenja manjinskih prava, ili se očekuje njihovo ograničenje. Primjerice, odluka Ustavnog suda o neustavnosti pojedinih zakonskih nadležnosti nacionalnih vijeća; po medijskim zakonima će biti privatizirane radijske postaje, pa će nestati programa na hrvatskom jeziku na Radio Subotici, Radio Baču i Radio Somboru; složen je odnos s Ministarstvom kulture koje ne poštuje mišljenje HNV-a kao ni drugih vijeća glede prijedloga za raspodjelu sredstava, ili ono što je najpoznatije – pitanje udžbenika na hrvatskom jeziku. Ali, evo i posljednjih dana imali smo susrete s ministrom Jovanovićem, koji je obećao riješiti pitanje financiranja udžbenika za niže razrede, kao i u novoj školskoj godini za više razrede. Dakle, u svakom slučaju u pitanju je jedan složen politički trenutak“, kazao je Bačić.

Sv Josip2014-3Čestitajući blagdan hrvatskoj nacionalnoj manjini koja živi u Republici Srbiji, direktorica Vladina Ureda za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istaknula je kako je suradnja između Vlade RS, Ureda i HNV-a na zavidnoj razini, te da je u prethodnih godinu i pol dana održan veliki broj zajedničkih aktivnosti i sastanaka na kojima se razgovaralo o pitanjima od značaja za položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, kako u područjima obrazovanja, informiranja, službene uporabe jezika i pisma, tako i veće zastupljenosti u službama i državnim institucijama.

„Kao supredsjedateljica Mješovitog odbora za manjine s Hrvatskom, želim izraziti zadovoljstvo zbog suradnje sa svojim kolegama s hrvatske strane. Mi planiramo vrlo skoro održavanje sljedeće sjednice Mješovitog odbora, gdje ćemo vidjeti što se događa s preporukama i na koji način je i hrvatska i srpska strana ispunila dio svojih obveza u odnosu na prethodne sastanke. Vjerujem kako ćemo kroz konstruktivnu suradnju i dijalog uspjeti pridonijeti unaprjeđenju položaja hrvatske nacionalne manjine, ali i srpske nacionalne manjine koja živi u Hrvatskoj“, kazala je Paunović.

Sv Josip2014-4Ona je dodala kako se na nedavno održanom pripremnom sastanku Mješovitog odbora prije svega željelo vidjeti što se događa s preporukama koje je dobila srpska strana, „na koji način su državne institucije u Republici Srbiji postupile po preporukama koje je naša država preuzela, i imamo jedan broj obveza koje će ministarstva u Vladi morati realizirati u idućem razdoblju, kako bismo sljedeći sastanak Mješovitog odbora sačekali što spremniji.“

Ona je istaknula kako se s Ministarstvom prosvjete intenzivno radi na rješavanju pitanja udžbenika na hrvatskom jeziku, te izrazila uvjerenje da će „nova Vlada odmah nakon konstituiranja i novo Ministarstvo prosvjete ovom problemu pristupiti na još jedan ozbiljniji način, prije svega imajući u vidu da hrvatska strana ima jasne prijedloge kako se ovo pitanje može riješiti“.

Sv Josip2014-5Na pitanje kakav je stav Ureda za ljudska i manjinska prava povodom proglašenja neustavnim određenog broja odredaba Zakona o nacionalnim vijećima, direktorica Ureda Suzana Paunović je kazala kako iz takve odluke Ustavnog suda praktički proistječu izmjene zakona i njihovo usuglašavanje s Ustavom. „Ustav je najviši pravni akt naše zemlje, dakle nemamo nikakvu dvojbu da se po odluci Ustavnog suda mora postupiti. Nalazimo se jednostavno u specifičnoj situaciji u kojoj smo imali ovaj izborni proces, koji je nešto usporio skupštinsku proceduru za usvajanje već pripremljenih izmjena Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina. Mi praktički s Ministarstvom pravde imamo dogovor da će nacionalna vijeća biti uključena u rad na izmjenama i usuglašavanju novog zakonskog teksta s onim što Ustavni sud od nas zahtijeva. Najvažnije je da Republika Srbija jamči prava svojih nacionalnih manjina, da smo posvećeni daljnjem unapređenju njihova položaja, da ćemo se truditi da stečena prava nacionalnih manjina niti jednog trenutka ne budu umanjena kroz nova zakonska rješenja, ali mislim da ćemo se svi skupa složiti kako je puno važnije da se ono što u zakonu piše može provesti u život, nego da samo ostane priznato pravo na papiru od čega niti jedna nacionalna manjina, pa niti hrvatska u Srbiji, nema baš previše koristi“, kazala je Suzana Paunović.

Ističući kako svojom nazočnošću proslavi kao gradonačelnik želi dati potporu hrvatskoj zajednici, Jenő Maglai kazao je kako je hrvatska zajednica, kao povijesna zajednica u Subotici i jedna od onih koja je zastupljena u najvećem broju, nezaobilazna kada je riječ o sudjelovanju u vođenju grada i donošenju bitnih odluka.

Sv Josip2014-6„Lokalna samouprava ima veoma dobru suradnju s nacionalnim vijećima nacionalnih zajednica čije je sjedište u Subotici. U tom smislu već smo i poduzeli određene korake vezano za financiranje prijevoza učenika pružajući im mogućnost da uče u školama na svom materinjem jeziku i u tom dijelu je lokalna samouprava preuzela ne male materijalne obveze s leđa nacionalnih vijeća. Također ćemo nastojati sva prava koja su predviđena zakonom implementirati u Subotici i na neki način biti primjer ostalim lokalnim samoupravama kako i na koji način se može izgraditi dobar i kvalitetan odnos i primijeniti zakonski propisi vezani uz ostvarivanje prava nacionalnih manjina na teritoriju Republike Srbije“, kazao je gradonačelnik Maglai.

Svečanosti su prisustvovali Nedeljko Tenjović, izaslanik predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, Valentina Šarčević, opunomoćena ministrica veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu, Dragan Đurić, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, savjetnici Ivana Goranić i Ivan Zeba u ime Državnog ureda za Hrvate izvan RH, Miroslav Vasin, pokrajinski tajnik za gospodarstvo, zapošljavanje i ravnopravnost spolova, te vijećnici HNV-a, politički i kulturni predstavnici, predstavnici lokalne samouprave.

Tekst: S. Mamužić

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima