Obilježena 77. obljetnica HKUD-a „Vladimir Nazor“ iz Sombora

Objavljeno: 04.01.2014. Pregleda: 33

Obljetnica NazorSO2013-5Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor“« iz Sombora obilježilo je 77. obljetnicu rada. Već po tradiciji obljetnica udruge obilježava se prikazom rada svih sekcija. Tako je bilo i ove godine, na godišnjem koncertu koji je održan 7. prosinca 2013. u Hrvatskom domu. Bila je to prigoda da se kroz glazbu, pjesmu i riječ vidi i čuje što su to članovi „Nazora“ radili tijekom ove godine.

Naime, dana 6. prosinca prije 77 godina u Somboru je osnovano današnje Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor“. Te davne 1936. godine, šestog prosinca, održana je osnivačka skupština kojoj je nazočilo 180 budućih članova i osnovano je Hrvatsko kulturno društvo „Miroljub“. Od tada ovo društvo opstaje usprkos tomu što je promijenilo šest država i tri društveno-politička uređenja, usprkos teškim godinama za hrvatsku zajednicu na ovim prostorima.

„Formiranje 'Miroljuba' bio je bunt protiv tadašnjeg vodstva 'Bunjevačkog kola', koje je stalo na stranu vlasti koje nisu u dopuštale afirmaciju hrvatske nacionalne zajednice. Te 1936. godine uglavnom su se salašari poljoprivrednici odvojili u 'Miroljub'. Krenuli smo iz ničega, ali 77 godina radimo u kontinuitetu i jedna smo od triju najstarijih udruga hrvatske manjine u Vojvodini. Imamo oko 150 aktivnih članova, a ukupan broj članova je oko 300. Aktivni članovi imaju prostor i opremu za svoje aktivnosti“, rekao je predsjednik HKUD-a „Vladimir Nazor“ Mata Matarić. On je istaknuo kako je udruga do sada imala dvadesetak predsjednika, ali se sve važne odluke donose na Izvršnom odboru u kome je trenutačno i nekoliko mladih pročelnika sekcija. „Hrvatski dom i HKUD 'Vladimir Nazor', po mom mišljenju, ima sjajnu perspektivu. Povezujemo se u prekograničnoj suradnji s kulturno-umjetničkim društvima. Suradnju već imamo s udrugama iz okolice Zagreba i iz Bosne, a u tijeku su razgovori s udrugama iz Pečuha i Belog Manastira“, rekao je Matarić.

Obljetnica NazorSO2013-2Na svečanoj priredbi predsjednik HKUD-a Mata Matarić u pozdravnom je govoru posebice zahvalio roditeljima koji su s puno povjerenja djecu poslali u Hrvatski dom. On se ukratko osvrnuo i na aktivnosti „Nazora“ u proteklih godinu dana: tradicionalno Veliko bunjevačko-šokačko prelo, Dani hrvatske kulture, sudjelovanje na seminaru studenata etnologije iz Zagreba, predstavljanje znanstvenih radova s V. okruglog stola održanog u Golubiću (Hrvatska), Sabor društva, organiziranje 79. Dužionice, gostovanja folklorne sekcije u Tolisi, Čitluku, Pečuhu, Čepinu, Čakovcu, Rumi, sudjelovanje veslača „Salašari somborski“ na 16. maratonu lađa na Neretvi i na Dunavskoj regati, IV. međunarodna smotra amaterskih dramskih društava, tečaj standardnih njemačkih plesova, početak rada škole tambure, samo su dio bogatih aktivnosti „Nazora“.

„Zahvaljujem svima koji pridonose afirmaciji društva i njegovu radu. Ova naša mladost jamči nam da će ‘Nazor’ nadživjeti sve nas sada nazočne u dvorani, kao što je nadživio i one koji su ga osnovali 1936. godine“, kazao je Matarić.

Obljetnica NazorSO2013-3Čestitke „Nazoru“ uputio je generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić. „Mnogo ste toga učinili, imate pregršt aktivnosti koje obavljate u očuvanju tradicije Hrvata i želim vam da tako uspješno radite i dalje“, kazao je konzul Đurić.

U programu koji je trajao dulje od dva sata predstavile su se sekcije „Nazora“. Gosti na ovoj slavljeničkoj večeri bili su članovi KUD „Prigorec“ - Sesvetski Kraljevec. Društvo je osnovano kao ogranak Seljačke sloge 1928. godine. U Somboru su se predstavili nastupom dječje skupine koja je izvela dječje pjesme i plesove Posavine i Slavonije, dok je starija folklorna skupina izvela plesove iz sesvetskog Prigorja.

Obljetnica NazorSO2013-4Preostali dio večeri bio je rezerviran za domaćine. Program je počela folklorna sekcija, koja je i najbrojnija i najaktivnija. Uigrani folkloraši izveli su splet bunjevačkih plesova i plesove iz Posavine u koreografiji Šime Beretića. S pozornice ih je ispratio veliki pljesak, a ništa manji pljesak dobili su i mlađi folkloraši za izvedbu bunjevačkih plesova. Redali su se zatim nastupi pjevačke sekcije, tamburaške sekcije koja radi tek dva mjeseca i kojoj je godišnji koncert bio prvi javni nastup, literarne i dramske sekcije. Spomenute su i aktivnosti likovne i sportske sekcije, kao i rad Kluba ljubitelja biljaka „Za sreću veću“.

Riječi članova „Nazora“
Alojzije Firanj:
„Dida i stric bili su aktivni članovi, a kasnije i otac. Moja je obitelj sudjelovala u davanju pozajmica za izgradnju doma, pomaganju siromašnih učenika. Stric je bio 'hiljadar', odnosno dao je prilog od 1.000 dinara, što je bilo u vrijednosti jutra zemlje. Sjećam se i prela u Hrvatskom domu na koja su odlazili moji roditelji. Kada sam stasao kao momčić, Hrvatski dom je i za mene postao nezaobilazan. I danas sam aktivan, a svoj doprinos dajem prije svega kao urednik 'Miroljuba'.“
Stipan Pekanović: „U društvo sam došao 70-ih godina XX. stoljeća. Pozvao nas je tadašnji predsjednik Tunča Matarić, nas nekoliko aktivnih momaka iz Nenadića. Polako smo stjecali iskustvo u organiziranju raznih manifestacija u Hrvatskom domu. Trenutačno sam zamjenik predsjednika 'Nazora', a sa suprugom Janjom član sam pjevačke sekcije. Moj otac Antun sudjelovao je u izgradnji Hrvatskog doma, a u sekcijama društva sudjelovalo je i naših petero djece.“
Šima Raič: „U 'Nazor' sam došao prvi puta kao šestogodišnjak kada me je otac doveo na godišnju skupštinu. Bilo je to 50-ih godina, a sjećam se tog dolaska kao da je jučer bilo. S 15-16 godina krenuo sam na folklornu sekciju. Bilo je tu puno mladih, puno zabava, druženja, putovanja. U 'Nazoru' sam se, tako da kažem i oženio, jer je u folklornoj sekciji plesala i moja supruga Jolika. Punih dvadeset godina bio sam u upravi društva, a i danas sam član Upravnog odbora i koliko mogu pomažem društvu.“
Vesna Čuvardić: „U 'Nazor' sam došla polovicom devedesetih godina u vrijeme kada se poslije dulje stanke ponovno formirala pjevačka sekcija. Na početku, u sekciji nas je bilo četvero, petero, a sada nas ima tri puta više. Sada imamo i stručnu voditeljicu pjevačke sekcije Terezu Zujić, koja se poslije dulje stanke ponovno uključila u rad društva. Danas sam pročelnica pjevačke sekcije i kada vidite s kojom voljom članovi, koji su uglavnom stariji, dolaze redovito na probe, dobijete volju da radite još više i bolje.“

Obljetnica NazorSO2013-1

Za obljetnicu udruge pripremljen je i novi broj „Miroljuba“ koji je podijeljen posjetiteljima. Kako se čulo na godišnjem koncertu, u „Nazoru“ je počela raditi i slamarska sekcija čiji će se radovi tek vidjeti.

Tekst i fotografije: Z. Vasiljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima