Obilježen blagdan sv. Josipa, praznik Hrvata u Srbiji

Objavljeno: 28.03.2017. Pregleda: 42

blagdan svetog josipa 1Prije 330 godina, odlukom Hrvatskog sabora iz 1687., sveti Josip je postao nebeski zaštitnik hrvatskog naroda. Njegov blagdan, kao jedan od svojih četiriju praznika, a prema odluci Hrvatskog nacionalnog vijeća iz 2005., slavi i hrvatska zajednica u Srbiji. Svetom misom u Franjevačkoj crkvi te svečanom akademijom u Velikoj vijećnici Gradske kuće ovaj je praznik obilježen 16. ožujka u Subotici, okupivši pripadnike hrvatske zajednice iz različitih dijelova države.

Odvažnost i samopoštovanje

Predsjednik HNV-a Slaven Bačić je u svojem govoru pozvao Hrvate u Srbiji da hrabro koriste svoja manjinska prava.

„Hrvati su manjina koja baš i nije najomiljenija u ovom društvu, ali zbog toga ne smijemo biti defetistički raspoloženi. Na nama samima je da unatoč tomu inzistiramo na ostvarivanju naših manjinskih prava. Pa i onda kada to nije nimalo jednostavno“, kazao je Bačić.

On je pripadnike zajednice pozvao da svoju djecu upisuju u hrvatske odjele, čitaju i gledaju hrvatske medije, čitaju knjige ovdašnjih hrvatskih nakladnika, inzistiraju na izdavanju dvojezičnih dokumenata, sudjeluju u radu hrvatskih udruga...

„Samo na taj način možemo pokazati svoju odvažnost i ustrajnost. Samo ukoliko vlastitim primjerom hrabro ostvarujemo svoja manjinska prava pokazat ćemo da cijenimo sebe, a onda će nas i drugi doista i uvažavati. Sve ovo, naravno, nije uvijek jednostavno jer uvijek postoji strah i živo sjećanje na tragične devedesete godine. Biti Hrvat u Srbiji nije nimalo lako... Međutim, uvjeren sam da su ta vremena nepovratno iza nas i da moramo nastupati hrabro u segmentu našeg manjinskog života i samo tako možemo pobijediti one koji nas žele zaplašiti“, kazao je Bačić.

Bačić je također izrazio nadu u pozitivno rješavanje otvorenih pitanja s kojima se ovdašnji Hrvati susreću – poput garantiranih mandata nablagdan svetog josipa 2 republičkoj, pokrajinskoj i lokalnim razinama ili bunjevačkog pitanja – uz napomenu da ih hrvatska zajednica neće moći rješavati sama, zbog teškoća u partnerskom dijalogu s vlastima, već da će joj u tome biti potrebna pomoć Hrvatske.

Snažnija potpora iz matice

Milan Bošnjak iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske je kazao kako Hrvatska na poseban način brine o potrebama, položaju i interesima Hrvata u Srbiji.

„Mi smo i dosad davali potporu brojnim programima i projektima kojim su hrvatske udruge, institucije i organizacije obavljale brojne aktivnosti u cilju održavanja svog hrvatskog identiteta, učvršćivale svoje zajednice i razvijale brojne projekte. To ćemo naravno činiti dalje. Ove su godine sredstva koje Vlada RH, preko Državnog ureda, a onda u suradnji s Veleposlanstvom RH u Beogradu, namjenjuje za programe i projekte hrvatskih udruga povećana za 70 posto. Nadam se da će se to vidjeti i na pojačanim aktivnostima koje će se moći realizirati“, rekao je Bošnjak. Veleposlanik Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić pozvao je sve hrvatske udruge i pojedince širom Srbije na daljnje učvršćivanje zajedništva unutar toga korpusa. Kako je poručio, Hrvatska, koja svojim nacionalnim manjinama osigurava sva prava sukladno najvišim međunarodnim standardima, i nadalje će aktivno sudjelovati na osiguravanju proklamiranih prava hrvatske manjine u Srbiji.

Dosljedna primjena sporazuma

blagdan svetog josipa 3Glede prava demokratske participacije Markotić je naglasio važnost dosljedne primjene sporazuma između Hrvatske i Srbije o zaštiti nacionalnih manjina, kao i primjene europskih vrijednosti i standarda na ovom području.

„Naravno, ne treba posebno spominjati važnost ostvarivanja prava na obrazovanje i informiranje na materinskom jeziku, te posebno u tom smislu pozdravljam potpisivanje sporazuma o osiguranju školskih udžbenika za osnovnu školu za pripadnike hrvatske nacionalne manjine. Nadam se da ćemo ovim putem nastaviti kada je riječ o udžbenicima za srednju školu“, kazao je veleposlanik.

Markotić je pohvalio dosadašnji angažman predstavnika HNV-a u pripremama Akcijskog plana za zaštitu nacionalnih manjina kao i praćenju provedbe aktivnosti iz usvojenog plana. „Istodobno, želim uputiti poziv da se te aktivnosti i dalje nastave i intenziviraju“, kazao je Markotić te izrazio nadu da će u duhu prošle godine potpisane Deklaracije o unapređenju odnosa između Hrvatske i Srbije biti nastavljene aktivnosti na tom planu i rješavanja svih otvorenih pitanja.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupio je Tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, vokalne solistice Ines Bajić i Martina Čeliković, dječji zbor župe sv. Josipa Radnika iz Đurđina, recitator Luka Ješić te ženska pjevačka skupina HKUPD-a Stanislav Preprek iz Novog Sada.

Svečanosti su, među ostalim, nazočili i predstavnici hrvatskih ustanova, institucija i udruga, Katoličke crkve te pokrajinske i lokalne vlasti.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima