Obilježen prazik hrvatske zajednice – Dan izbora I. saziva HNV-a

Objavljeno: 30.12.2022. Pregleda: 46

Svečanom akademijom, održanom 15. prosinca 2022. godine u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, obilježen je praznik hrvatske zajednice u Srbiji – Dan izbora I. saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća. Kako je ovom prigodom istaknuto, riječ je o povijesnom događaju od iznimne važnosti za hrvatsku zajednicu koji se dogodio na taj dan prije punih 20 godina.

Preduvjeti za rast zajednice

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić u svom je govoru navela kako „u ovih 20 godina nisu svakom od nas prioriteti bili jednaki i nije se uvijek napredovalo istim tempom, ali sigurno je svatko doprinio onako kako je u tom trenutku smatrao da je najbolje za našu zajednicu i kako su okolnosti to dopuštale“.
„U 20 godina kroz obrazovanje na hrvatskom jeziku prošlo je više od 3.000 djece, napravili smo kontinuitet od jaslica do lektorata, osigurali stručna usavršavanja, izvannastavne aktivnosti djece, preveli sve udžbenike... za obrazovanje preduvjete imamo. Osnovali smo Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, održali 40-ak udruga kulture koje su i danas aktivne, organizirali 300 manifestacija godišnje, imali bogatu nakladu – preduvjete za očuvanje kulture smo stekli. Rad NIU Hrvatska riječ smo profesionalizirali, unaprijedili tjednik, uveli podlistke, podigli kapacitet RTV-a – preduvjete za informiranje smo izborili. Izgradili smo i očuvali građevine i jezgre u Subotici, Petrovaradinu, Beogradu, Vajskoj, Monoštoru, Sonti, Somboru, Srijemskoj Mitrovici, Banatu – decentralizirali smo rad i osigurali dom u svakoj zajednici gdje Hrvati žive“, rekla je Vojnić.

Sada kada su preduvjeti ostvareni, kako je dodala, za rast zajednice jedino smo mi potrebni«.
„Umrežavanje, jačanje, podizanje kvalitete mora nam sada biti prioritet“, rekla je Vojnić.

Godišnja priznanja

Tradicionalno, dodijeljena su i tri godišnja priznanja HNV-a. Priznanje Ban Josip Jelačić za društveni rad u hrvatskoj zajednici postumno je dodijeljeno kulturnom djelatniku, bivšem predsjedniku HKPD-a Jelačić i aktivistu iz Petrovaradina Petru Pifatu (1982. – 2022.), a priznanje su primili Petrova supruga Vesna i sin Eugen.
„Beskrajno mi je žao što moj Petar nije dočekao da ovo priznanje primi vlastitim rukama, jer je doslovno do zadnjeg daha, srcem i dušom, neizmjernom ljubavlju radio za one koje voli i za ono što voli – za svoju obitelj i svoj Petrovaradin koji je toliko volio, a volio ga je više od života“, rekla je Vesna Pifat primajući priznanje.
Priznanje Dr. Josip Andrić za doprinos hrvatskoj kulturi dobila je književnica, jezikoslovkinja i sveučilišna profesorica iz Petrovaradina Jasna Melvinger, dok je priznanje Pajo Kujundžić za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku pripalo Udruzi Naša djeca iz Subotice. U ime udruge nagradu su primili Nevenka Tumbas, Ana Čavrgov i Mihajlo Skenderović.
„Glavni cilj osnivanja udruge je očuvanje i razvijanje nacionalnog identiteta djece pa i njihovih roditelja preko upisa u hrvatske odjele te promoviranja hrvatskog materinskog jezika. Tijekom ovih 20 godina rada mnogima smo približili hrvatski jezik, učili djecu kako se voli svoj narod, kako graditi ponos na svoj narod, a s druge strane učili smo ih poštivanju svih drugih naroda u okruženju. Mi jesmo malo stariji, zato smo nedavno dobili novi sastav predsjedništva udruge, mlade roditelje, odgojitelje, a neki od njih su prošli kroz hrvatske odjele. Oni s velikim srcem nastavljaju u istom smjeru koji smo mi započeli. I zato Bogu hvala za njih i sve vas“, navela je Nevenka Tumbas.

„Samo zajedno možemo puno“

Na svečanosti je pročitan govor ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Tomislava Žigmanova, a prisutnima se obratio i zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler. Žigmanov je u govoru naveo kako je HNV dom svih Hrvata u Srbiji, „matica koja nas stalno okuplja – od Šida na zapadu do Starčeva na istoku, i marno gradi naše zajedništvo – od Niša na jugu do Subotice na sjeveru“.

„Želim sa svima vama, kao predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, jedine relevantne političke stranke Hrvata u Srbiji, podijeliti veliku radost zbog svega što smo u proteklom razdoblju od 20 godina svi skupa ostvarili za dobro pripadnika hrvatske zajednice! A toga nije malo! Zajedno, ponavljam, i mi iz DSHV-a, i ljudi iz kulture, obrazovanja, informiranja, i oni iz Crkve – i mladi i stari, i ratari i profesori, i muškarci i žene... riječju svima kojima je stalo kako do opstojnosti Hrvata na ovim našim stoljetnim prostorima tako i do našeg napretka i prosperiteta! To je temeljni poučak 20 godina postojanja HNV-a – samo zajedno možemo puno – čega moramo biti stalno svjesni! Naša odgovornost i naše djelovanje počivaju na osiguranju svjetlina perspektiva naših mladih. To je zalog HNV-a, ali i DSHV-a, stožera svih saziva HNV-a! “, naveo je Žigmanov. Također, svima koji su dali doprinos izgradnji HNV-a zahvalio je „što su nas učili ustrajnosti i posvećenosti u radu, svjedočili da predanost vrijednostima ne smije imati alternativu, ukazivali na važnost razgovora i dogovora, što su mukotrpno tkali povjerenje i pleli mrežu našeg zajedništva, kreirali suradničke odnose i stvarali partnerstva s institucijama Republike Srbije s ciljem ostvarenja zakonom predviđanih prava, pružali mostove prema drugima i nalazili one koji su nam bili spremni pomoći, napose onih iz naše matične domovine Hrvatske...“.

Karlo Ressler je u svojem govoru kazao kako će Hrvatska uvijek biti uz Hrvate u Srbiji te dodao kako će na sjednici hrvatske Vlade biti donesena odluka o dodatnim financijskim sredstvima za projekt Hrvatske kuće u Subotici. Ressler je naveo i da hrvatska zajednica, kao snažan europski glas u Srbiji, može pridonijeti unaprjeđenju zaštite manjinskih prava tijekom procesa pristupnih pregovora Srbije s EU.Čestitku povodom 20. obljetnice od konstituiranja prvog saziva HNV-a uputio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na akademiji je prikazan i kratak film o važnijim događajima koji su obilježili proteklih 20 godina djelovanja Vijeća, dok su u kulturno-umjetničkom dijelu programa sudjelovali: Komorni sastav HGU-aFestival bunjevački pisama pod ravnanjem prof. Mire Temunović, djeca iz hrvatskih vrtića Marija Petković – Sunčica i Marija Petković – Biser, vokalna solistica Marija Kovač, Josip Francišković i ansambl Biseri.

Događaju su, među ostalima, prisustvovali i predstavnici hrvatske diplomacije, Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, Općine Ivankovo, Grada Subotice, Grada Sombora, DSHV-a, hrvatskih institucija i udruga u Srbiji.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)




Obaveštenje o kolačićima