Obljetnica HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora

Objavljeno: 08.01.2020. Pregleda: 36

obljetnica vladimir nazoraOd 1936. godine, kada je osnovano HKD Miroljub, hrvatska udruga u Somboru nije prekidala rad. Mijenjala je udruga ime, ukidan joj je hrvatski predznak, ali su Hrvati u Somboru istrajali i očuvali nacionalno obilježje svoje udruge. Članovi HKUD-a Vladimir Nazor aktivni su u nekoliko sekcija, koje kroz ples, pjesmu, glazbu i pisanu riječ čuvaju jezik, tradiciju, nošnju i običaje. Uz Nazor su stasale generacije Hrvata Bunjevaca u Somboru, pa su mnoge obitelji uz Hrvatski dom vezane već četvrtu generaciju.

 

Kopanje po prošlosti i rad u sadašnjici

Obilježavanje obljetnice Društva bilo je prigoda i na podsjećanje koji su to važni događaji obilježili godinu na izmaku. Osim redovitih manifestacija i gostovanja, predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor Mata Matarić izdvojio je nekoliko najznačajnijih aktivnosti Nazora
„Od osnutka do danas radimo rudarski posao. Kopamo po prošlosti, radimo u sadašnjem trenutku. Uvijek nam je bila želja da u aktivnosti u Hrvatskom domu uključimo mlade naraštaje. Danas imamo oko 200 članova, a većina ih je aktivna u sekcijama koje rade u Hrvatskom domu. Od aktivnosti koje su obilježile ne samo rad u 2019. godini, već će obilježiti i mnogo duže razdoblje, treba izdvojiti predstavljanje monografije Moj Nenadić u knjižnici HAZU-a u Zagrebu. Koliko je ta monografija značajna govori i to što je na promociji za našu monografiju rečeno da je veći spomenik od svih spomenika koje smo mogli podići svojim ljudima. Tom prigodom dobili smo cijeli izložbeni prostor knjižnice za predstavljanje našeg Društva. Predstavili smo sve naše sekcije i manifestacije, a izložba je bila postavljena četiri mjeseca”, kaže Matarić.
On je posebno istaknuo rad s mladima i djecom. U Nazoru je organizirana nastava hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture, a ove školske godine nastavu pohađa 14 učenika osnovnih i srednjih škola. Formirana je dječja dramska skupina u suradnji s Osnovnom školom Ivo Lola Ribar u Somboru. Aktivna je i dječja folklorna skupina koja je prvi nastup, kao i dječja dramska skupina, imala upravo na godišnjem koncertu.
„Rad s djecom razlog je što smo se prijavili na natječaj Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH za adaptaciju prostorija Hrvatskog doma koje će biti namijenjene radu s mladima. Potporu ovom projektu dalo je šest partnera iz obje države. Grad Sombor obvezao se snostiti 40 posto sredstava od vrijednosti projekta obnove doma, čija je vrijednost 20 milijuna dinara. Obnovu je inicirala upravo gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, kada je zajedno s nama bila u Zagrebu. Tako zahtjevan projekt bit će rađen po fazama i trajat će tri godine”, kaže Matarić.
Nazor radi i na digitalizaciji arhivske građe koja je sačuvana još iz razdoblja osnutka udruge, a za potpunu digitalizaciju trebat će tri godine, pa će taj značajan posao biti okončan za 85. obljetnicu Društva.

Pjesma, riječ, slika

U ime HNV-a obilježavanju obljetnice Nazora nazočio je član IO HNV-a zadužen za kulturu Darko Sarić Lukendić. 
Nazor je jedna od najstarijih udruga koja okuplja Hrvate na području Vojvodine. Sve ono što ste uradili u prošlosti obvezuje i u budućnosti. Impresivan je popis aktivnosti u ovoj godini i to svjedoči da niste posustali, da imate ideja, da aktivno promišljate”, kazao je Sarić Lukendić.
Tijekom koncerta, koji je trajao dva i pol sata, predstavile su se aktivne sekcije Društva. Pjevački zbor „prošetao” je gledatelje od Makedonije do Dalmacije. Dječja dramska grupa imala je premijeru na godišnjem koncertu, a predstavili su se ulomkom komada Izbiračica. Godišnji koncert nije prošao ni bez dramske skupine odraslih glumaca, za koje je 2019. godina bila najuspješnija, a koji su za ovu prigodu odabrali ulomak iz predstave Audicija. Dječja folklorna skupina i igrači iz nekadašnje prve Nazorove igračke skupine nastupili su sa spletom bunjevačkih igara. Od Nazorovih pjesnika čula se riječ na ikavici, pobrojani su i sportska natjecanja i uspjesi, predstavljene slike s ovogodišnje likovne kolonije i radovi kiparske sekcije, te novi broj lista Miroljub

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V. )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima