Održan drugi saziv Međunarodne umjetničke kolonije „Stipan Šabić“

Objavljeno: 10.09.2012. Pregleda: 36

kolonijasabic2012-1Na drugom sazivu Međunarodne umjetničke kolonije „Stipan Šabić", koja je održana od 21. do 25. kolovoza 2012. godine, na osuvremenjenom bunjevačkom salašu Paje Đurasevića u okolici Subotice, sudjelovalo je 14 slikara iz Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske i Vojvodine. Koloniju je organizirala Hrvatska likovna udruga „Cro Art". Okupljanjem slikara na ovoj koloniji, odana je počast slikaru i likovnom pedagogu Stipanu Šabiću (1928.-2003.), koji je bio jedan od osnivača „Kolonije grupe šestorice" u Tavankutu davne 1961. godine.

Prilikom zatvaranja Međunarodne umjetničke kolonije „Stipan Šabić" posjetitelji su u ambijentu sjedišta kolonije, na salašu, mogli vidjeti izložbu nastalih radova koji svjedoče o autonomnosti snažnih pojedinačnih poetika u kontekstu likovne umjetnosti.

Predsjednik Hrvatske likovne udruge „Cro Art" Josip Horvat, nakon završetka petodnevne kolonije, najavljuje do konca godine izložbu na kojoj će publika i u galerijskom prostoru moći pogledati različite umjetničke prakse sudionika ove kolonije i otkriti kvalitetne domete, originalnost i snagu umjetnika prilikom kolonijskoga rada u mjestu stvaralačkog susreta - kreativnog toposa Međunarodne umjetničke kolonije „Stipan Šabić".

Rumunjski slikar Salagean Ovidiu kaže da je na koloniju pozvan po preporuci kolege, subotičkog slikara Sándora Kerekesa, s kojim je ranijih godina često sudjelovao na likovnim kolonijama u Mađarskoj.

Sándorkolonijasabic2012-2 Kerekes naglašava da se na kolonijama rađaju autorska i osobna prijateljstva. „Mecene su nestale, a tijekom zadnjih šezdeset godina rađale su se slikarske kolonije u Vojvodini, od kojih mnoge i danas opstaju. Te kolonije su neka vrsta nadomjestka za nestale mecene. Ono što je važno jest da se i na ovoj koloniji stvorilo jedno harmonično društvo autora, od tek završenih akademaca, pa do starijih slikara", kaže Sándor Kerekes i dodaje da ga stil secesije impresionira već dugi niz godina. „Interesantno je da motiv subotičke Gradske kuće, kao inspiraciju, nemamo na platnima istaknutijih suvremenih umjetnika. Što se tiče mog rada, inspirira me stil secesije, ne samo vidljiv na Gradskoj kući, nego i na brojnim subotičkim zgradama. Ne radi se naravno o kopiranju stila, nego o doživljaju koji izražavam na mojim slikama. Omiljena tema mi je i ravnica, jer mnogi ljudi ovdje žive jedan suživot sa zemljom i plodovima koje ona donosi. Čim izađemo iz grada, oranice se šire u okolici i taj doživljaj sam često prenosio na platno".

Na koloniji je sudjelovala i Jasmina Rojc iz Nove Gorice, koja također ističe da je na likovnim kolonijama važan segment razmjena iskustava slikarskih praksi.

„U fokusu mog rada je slikanje stubišta koje vode prema dobrome i prema svijetu estetike, prema svjetlu. Stremim izražavanju i traženju dobroga, a ono što nije dobro ionako je suviše napadno vidljivo u današnjem svijetu", kaže Jasmina Rojc i ističe da joj se u gradu veoma doimala arhitektura secesije, ali i da uživa u ambijentu salaša u sjedištu kolonije.

Aleksandar Marković iz Tuzle kaže da je prvi put u Subotici. Magistrirao je na Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg, a trenutno je na postdiplomskom doktorskom studiju, isto na Akademiji.

„Imao sam pet samostalnih izložbi, izlagao sam i na brojnim skupnim izložbama i čest sam sudionik likovnih kolonija. Radim u kombiniranoj tehnici na platnu, to je kombinacija između akrilnih boja i još nekih materijala koji se koriste danas, primjerice, kit za drvo, kako bih postigao rezultat koji mi je potreban u sklopu moje poetike."

kolonijasabic2012-3Toni Čatlevski, slikar i ravnatelj Kulturnog centra Grada Prilepa, koji je otvorio ovogodišnju koloniju, kaže da je za njega inspiracija bačka ravnica, jer to ne može vidjeti u Makedoniji.

„Ovu inspiraciju ne želim propustiti i zato je prenosim na platno. I kod kuće slikam pejzaže, nastojim što više vremena posvetiti stvaralaštvu, a žao mi je što je sve očiglednije da su duhovne vrijednosti marginalizirane, jer živimo u svijetu gdje je nadvladao konzumerizam. Drago mi je što sam sudionik ove kolonije, koja je jedna od duhovnih oaza za nas slikare".

Drugi saziv Međunarodne umjetničke kolonije „Stipan Šabić" zatvorila je pomoćnica gradonačelnika Josipa Ivanković.

Likovnjaci i u Vajskoj
Istoga dana kada je upriličeno zatvaranje kolonije „Stipan Šaibić", HKUPD »Dukat« organizirao je likovnu koloniju na obali jezera Provala. Sudjelovalo je osmero članova likovnog odjela HKC „Bunjevačko kolo" iz Subotice. Motivaciju im, kako kažu, nije bilo teško pronaći budući da je okoliš bogat lijepim prizorima. Nastali radovi darovani su domaćinima za fundus udruge.

Priređeno prema tekstu Zvonka Sarića
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima