Održan etno festival "Bodrog fest 2011."

Objavljeno: 21.09.2011. Pregleda: 46

I tek što je istinjao i posljednji žar ispod „bodroških kotlića" i razišao se miris ribljeg paprikaša, koji se nadvijao nad Bačkim Monoštorom u noći između 12. i 13. kolovoza, osvanulo je jutro koje je zateklo mnogobrojne zanatlije kako pripremaju svoje štandove s cekerima, drvenim klompama, suvenirima, krparama, torbicama, domaćom rakijom i kolačima, ručno rađenim dekorativnim predmetima..., sve u duhu tradicije.

Sedmi po redu Bodrog fest samo što nije počeo. Organizatori jure na sve strane da se uvjere kako je sve pod kontrolom, novinarske ekipe 'šacuju' najbolje mjesto za izvještavanje... Bodrog fest ove godine počinje lutkarskom predstavom za djecu „Grad recikligračaka", u organizaciji Udruge roditelja Sombor. Lutke i pozornica nastali su na kreativnim radionicama ove vesele družine, a za njihovu izradu korišten je materijal koji bi inače završio u smeću, pa je predstava i sam projekt, osim zabavnog, protkan i ekološkim sadržajem. Okupljeni mališani uzbuđeno su pljeskali malim glumcima. Program za mlade i djecu ove je godine bio i dio projekta „Somborsko ljeto za mlade", a podržalo ga je Pokrajinsko tajništvo za sport i omladinu i Grad Sombor. Nositelji projekta u Monoštoru bili su UG „Podunav" i UG „NADE".

bodrogfest 2011-1Kada su crkvena zvona označila podne, festival je službeno otvoren na glavnoj bini u središtu sela recitacijama i svečanim defileom jahača i fijakera, nakon čega su oni najljepši i nagrađeni. Potom su na bini nastupili članovi pomlatka KUDH-a „Bodrog", a recitacijama su pozdravljeni svi nazočni. Događanja na bini su utihnula, što je bio znak da je vrijeme ručku, a izbor ne može biti teži - s jedne strane miriše paprikaš od divljači, s druge strane pečena riba, s treće riblji paprikaš, s četvrte kobasice, s pete riblje pljeskavice, sa šeste pečena janjetina, i tako u nedogled, a sve po pristupačnim cijenama.

bodrogfest2011-2Nakon što su se gosti dobro najeli, u crkvi su počeli nastupi župnog zbora Vis Petrus, mađarskog zbora župe Bački Monoštor, gostiju iz Sombora - Iuventus cantat i izvorne skupine KUD-a Ravangrad, iz Novog Sada - VIS Tekije iz Petrovaradina i solist Josip Čapo na trubi i klaviru. Ponovno na središnjoj bini slijede nastupi kulturno-umjetničkih društava - svoje pjesme i igre prezentirali su članovi KUDH-a „Bodrog", kao i KUD „Ravangrad" spletom vojvođanskih, mađarskih i igara južne Srbije. Svoje pjesme pisane na šokačkom recitirali su Antun Kovač - Pašin i Adam Bešlin - Nova.

Kad je već bilo nemoguće probiti se kroz gužvu u centru sela, nije se moralo mnogo pogađati - sve je bilo spremno za nastup tamburaškog orkestra „Ravnica" iz Osijeka sa solistom Željkom Lončarićem - Žecom, a posebno iznenađenje bile su tamburašice „Garavuše", koje su svojim pjesmama izazvale buru aplauza. Momci i cure znalački su dodatno zagrijali ionako vrelu večer u Monoštoru.

bodrogfest2011-3Tijekom dana održavane su projekcije ekoloških i filmova za mlade, pa su svi zainteresirani mogli sudjelovati i u ovom dijelu festivala. Navečer je počeo i zabavno-glazbeni dio festivala za mlade - „Bodrog By Night", koji je ove godine održan na prostoru Eko-centra. Okupljenu mladež, kao i one malo starije, razdrmao je Johnny Selecta, a pravo osvježenje bila je solistica na električnoj violini Olja Davidov. Zatim je nastupio rock sastav Full Moon iz Sombora, a oko ponoći svirali su domaćini - Zion Crew. Još dugo u noć trajala je zabava s Warning Sounds.

I tako je vrtoglavom brzinom prošao i ovogodišnji Bodrog fest, s dvadesetak tisuća posjetitelja, o čemu su svjedočile sporedne ulice Monoštora, preplavljene parkiranim automobilima šarolikih registarskih pločica... Dogodine se vidimo opet!

Tekst i fotografije: Zdenka Mitić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima