Održan godišnji koncert HKPD-a »Matija Gubec« iz Tavankuta

Objavljeno: 16.12.2010. Pregleda: 44

Ovogodišnji rad folklornog odjela Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Matija Gubec" iz Tavankuta zaokružen je godišnjim koncertom, održanim 5. prosinca 2010. u dvorani mjesnog Doma kulture.

Brojnoj publici svoje su plesno umijeće pokazale sve tri skupine ovoga odjela, koji trenutačno broji 70 članova. Program su ispunili bunjevački plesovi, kao i plesovi iz različitih krajeva Hrvatske, a tom je prigodom premijerno izvedena i potpuno nova koreografija - kaštelanska narodna četvorka. Plesni koraci, zvuci i nošnja dalmatinskoga kraja osvježenje su u repertoaru gupčevih folkloraša, ističe voditelj reprezentativne folklorne skupine društva Ivica Dulić.

god.konc.mgt2010-2-m„Koreografiju je prošle godine postavio Tonći Tadin iz Kaštel Kambelovca, a nošnje smo ovoga puta posudili od naših gostiju iz Osijeka, međutim, lijepo bi bilo kada bismo mogli imati vlastitu splitsku nošnju za ovaj ples", kaže Dulić.

Put dug 65 godina

Kulturno nasljeđe i folklornu tradiciju HKPD „Matija Gubec" nastoji očuvati proteklih 65 godina, što nije nimalo laka zadaća, poglavito kada je riječ o financijskim sredstvima, koja su, kao i u mnogim ostalim kulturno-umjetničkim društvima, nerijetko izvor poteškoća u radu, smatra Dulić i dgod.konc.mgt2010-4-modaje:

„Problem je animirati djecu i mlade, koji očekuju putovanja, a Društvo ne ostvaruje novčana sredstva na natječajima za ovu namjenu, već za održavanje određenih manifestacija. Stoga se javlja problem u broju članova, jer su entuzijasti, koji dolaze isključivo iz ljubavi prema njegovanju kulturne baštine, nažalost u manjini", naglašava Dulić, navodeći i otežane uvjete rada tijekom zime, kada se probe za nastupe održavaju u Domu kulture, u kojem godinama unatrag nema grijanja. Međutim, olakšavajuća okolnost je, kako kaže, mjesna škola u Tavankutu, u kojoj se, zahvaljujući ravnateljici Stanislavi Stantić-Prćić i Upravnom odboru škole, mogu održavati probe kada je to potrebno.

Sami šivali bunjevačku nošnju

god.konc.mgt2010gosti-3-mTavankućani su na koncertu po prvi puta ugostili članove Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Željezničar" iz Osijeka, koji su 85 godina uspješnog rada svog društva opravdali odličnim nastupom, kojim su publici predstavili plesove i običaje Međimurja, Zagorja i Slavonije. HKUD „Željezničar" isključivo se usredotočio na plesnu tradiciju, zahvaljujući kojoj su proputovali veliki dio svijeta, kaže predsjednik ovoga društva Marko Brekalo.

„Financiramo se putem natječaja, a pomažu nam i različita sponzorstva, što nam omogućuje putovanja, pa smo tako došli i u Tavankut, s kojim su nas zapravo povezali bunjevački plesovi, koje također imamo u svom repertoaru", kaže Brekalo, dodajući da su sami šivali bunjevačku narodnu nošnju, dok je koreografija izvorna, zahvaljujući pomoći gupčevog voditelja folklornog odjela Ivice Dulića.

god.konc.mgt2010-5-mSuradnja dvaju kulturno-umjetničkih društava nastavit će se uzvratnim posjetom Tavankućana Osijeku, u proljeće iduće godine, a u međuvremenu, članove HKPD-a „Matija Gubec" očekuje još nekoliko nastupa, a sasvim sigurno i novih putova prema suradnji na očuvanju kulturnog identiteta.

Tekst: Marija Matković
Slike: Hrvatska riječ i HKPD "Matija Gubec"

Tekst je preuzet iz tjednika Hrvatska riječ, broj 404 od 10. prosinca 2010.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima