Održan prvi koncert Hrvatske glazbene udruge «Festival bunjevački pisama»

Objavljeno: 01.07.2010. Pregleda: 44

U prepunoj Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici u utorak, 29. lipnja, održan je prvi godišnji «petrovački» koncert nove Hrvatske glazbene udruge «Festival bunjevački pisama». Na koncertu su nastupili Dječji i Festivalski tamburaški orkestar uz koji su, s pjesmama s dosad održanih Dječjih smotri zborova i pjevača i Festivala bunjevački pisama nastupili mladi pjevači Dunja Šimić, Magdalena Temunović, Josip Jaramazović, Katarina Skenderović i Luka Skenderović, te veterani Marinko Rudić Vranić, Antonija Piuković i Ante Crnković. Osnivačica i dirigentica obaju orkestara profesorica Mira Temunović, izrazila je veliko zadovoljstvo prvim nastupom orkestara i pjevača izvan samog festivala.

koncert hgu 2 «Koncert je jako toplo primljen od publike, a mislim da su i izvođači bili vrlo motivirani pokazati ono što znaju. Iza nas stoji dugotrajan rad, a ove godine imali smo i dosta natjecanja za koja smo se uredno pripremali što se dalo i vidjeti po večerašnjem programu. Ja sam zadovoljna koncertom, djeca su zadovoljna, vidim i roditelji su zadovoljni. Večeras su došli i ljudi koji nisu rodbinski vezani za izvođače i pohvalili koncert, te mislim da predstavlja lijep uvod u ljeto. U svakom slučaju, ovakvi koncerti bi trebali postati tradicija. Kako smo razgovarali na sastancima u Udruzi, željeli bismo imati i dva ovakva koncerta godišnje. Jedan bi bio ovaj, «petrovački» koncert, a drugi smo planirali za kraj listopada ili početak studenog. Naravno, Festival bunjevački pisama i Dječja smotra pjevača i zborova će se održavati redovito krajem devetoga mjeseca, kao i do sada», rekla je za naš program profesorica Mira Temunović.

koncert hgu 1Otvarajući koncert, predsjednik Upravnog odbora HGU «Festival bunjevački pisama» prim. dr. Marko Sente ukratko je pojasnio razloge za osnivanje prve glazbene udruge na kulturnoj sceni vojvođanskih Hrvata, rekavši kako će udruga, osim organizacije festivala, imati za cilj i edukaciju mladih naraštaja glazbenika, te okupljanje svih zainteresiranih za njegovanje glazbene kulture Hrvata na ovim prostorima u primjerice zbornom pjevanju ili nekom drugom obliku djelovanja u području glazbe.

Tijekom večeri predstavljen je i web portal Festivala bunjevački pisama, koji je izradio Tehnix studio. Glavni organizator ovoga koncerta, kao i Festivala bunjevački pisama, Vojislav Temunović, pojasnio je značaj web stranice Festivala bunjevački pisama.

koncert hgu 3 «Naša web stranica novina je u radu Festivala, isto kao i ovaj koncert koji smo uradili kao prvi naš godišnji koncert i prikaz godišnjeg rada. Web stranica će donositi sve ono što će biti novina u našem radu, vijesti, najave koncerata. Na ovoj stranici postavljene su sve naše skladbe s prethodnih festivala koje su i snimljene i mogu se poslušati, a može se i glasovati za neku pjesmu i ostaviti komentar, a to nam je značajno u pospješivanju daljnjeg rada i razvitka Festivala».

Na novom portalu mogu se naći i neobjavljeni tekstovi pa će glazbenicima biti puno lakše pronaći tekst, a tekstopiscima će omogućiti nalaženje skladatelja, objašnjava Temunović.

«Tko god ima svoj tekst, a ne zna napraviti glazbu ili napisati note, može postaviti svoj tekst na ovu stranicu. Oni koji imaju glazbenih sposobnosti, a trebaju im tekstovi, mogu ih pronaći na ovoj stranici, vjerojatno će im se neki tekst dopasti. To može biti sretna kombinacija. Svi neobjavljeni tekstovi bit će na našem portalu, a kada netko napiše glazbu na ponuđeni tekst, ta pjesma može ući u konkurenciju za buduće festivale».

Sve informacije u vezi s Festivalom bunjevački pisama mogu se naći na novom web portalu www.fbp.rs.

Nela Skenderović

Napomena: Tekst je preuzet s web portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima