Održan Sabor HKUD-a „Vladimir Nazor“ u Somboru

Objavljeno: 25.05.2012. Pregleda: 48

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor" iz Sombora održalo je 20. svibnja 2012. godine svoj godišnji Sabor. Na Saboru su podnesena izvješća o radu svih sekcija društva u proteklih godinu dana, podneseno je financijsko izvješće, a u Upravni odbor izabrana su dva nova člana. Kako je konstatirano, sve su sekcije bile aktivne u proteklom periodu, rashodi su bili neznatno manji od prihoda, a kada je riječ o planovima, cilj HKUD-a „Vladimir Nazor" jest da Hrvatski dom postane središte okupljanja Hrvata u ovom dijelu Podunavlja.

Pročelnik Folklorne sekcije Josa Firanj istaknuo je da je ova sekcija tijekom protekle godine sudjelovala na mnogim manifestacijama.

„Sudjelovali smo na Zonskoj smotri folklora u Apatinu, na Somborskom ljetu, Pokrajinskoj smotri folklora u Vrbasu, gostovali smo na završnim žetvenim svečanostima u Hrvatskoj, festivalu Trojni susreti u Bezdanu, na 100. obljetnici Dužijance u Subotici. Nastupali smo i na Smotri izvornog folklora u Širokom polju, u Tolisi na danima Tolise, gostovali u Adamovcu i Jablanovcu", kazao je Firanj.

Aktivna je i Dječja folklorna sekcija koja je, osim što je sudjelovala u programima Društva, nastupila i na karnevalu u Somboru. Tamburaška sekcija još nije imala javnih nastupa, ali je njezin pročelnik Emil Antunić zadovoljan napretkom članova ove sekcije. Tajne tambure vrijedno uči pet-šest mališana i dvoje odraslih članova. Zvonimir Lukač, pročelnik Dramske sekcije, naveo je da je tijekom proteklih godinu dana ova sekcija imala nekoliko gostovanja. Ovom prigodom valja istaknuti sudjelovanje na Zonskom natjecanju amaterskih dramskih društava u Novom Bečeju, s predstavom „Bubašvaba" koju je režirala mlada Lea Jeftić, koja je na tom festivalu ujedno i nagrađena za glumu.

„Na II. omladinskom festivalu u Kuli bili su treći, a Lea Jeftić nagrađena je za režiju. Starija grupa nastupala je s predstavom 'Pa to je užas' u režiji Davida Tasića Dafa na II. međunarodnoj smotri amaterskih dramskih društava u HKUD-u 'Vladimir Nazor' gdje je naš glumac Vojislav Vlaškalić nagrađen za glavnu mušku ulogu", kazao je Lukač i dodao da se mlađa dramska sekcija ugasila poslije godinu i pol dana zbog obveza učenika i studenata.

Kako se čulo iz izvješća pročelnice Pjevačke sekcije Vesne Čuvardić aktivan je bio i ovaj dio HKUD-a.

„Za razliku od prethodnih godina kada smo uglavnom nastupali skupa s Folklornom sekcijom, u proteklih godinu dana imali smo više samostalnih nastupa. To pokazuje da je bila ispravna odluka Uprave društva da se angažira stručna ravnateljica zbora. I mene je iznenadio podatak da smo u proteklih 12 mjeseci imali 12 samostalnih nastupa", kazala je Čuvardićeva.

Izvješće pročelnika Likovne sekcije Janoša Raduke bilo je kratko, jer se rad ove sekcije svodi na Likovnu koloniju Colorit. „Na manifestaciji 'Lira naiva' redovito sudjelujemo, a sudjelujemo i na promocijama knjiga", nabrojio je neke od nastupa Literarne sekcije Antun Kovač.

„Rad Sportske sekcije HKUD-a obilježilo je sudioništvo članova ove sekcije na maratonu lađa na Neretvi. Poslije Metkovića sudjelovali smo na regati Vukovar - Ilok", kazao je pročelnik Sportske sekcije Pavle Matarić. U okviru ove sekcije su i stolni tenis, te šah, a bili su domaćinima turnira u ovom sportovima.

sabor nazora 2012-2Klub ljubitelja biljaka „Za sreću veću" organizirao je posjet sajmu cvijeća u Zagrebu i Budimpešti. „Obilježen je 'divojački vašar', uskrsna izložba i besplatna razmjena biljaka", kazala je pročelnica ove sekcije Klara Karas Šolaja.

U okviru Društva radi i sekcija za izradu narodnog ruha. „Ima nas pet, radimo u tišini. Ove godine smo napravili bačke muške prsluke u zlatovezu", istaknula je pročelnica ove sekcije Jolika Raič.

Sabor Društva bio je prigoda za izlazak iz tiska novog broja „Miroljuba" koji je zabilježio sve događaje, od Velikog bunjevačko-šokačkog prela, pa do Sabora. Broj je predstavio urednik Alojzije Firanj i najavio da očekuje da će monografija o 75 godina rada Društva biti završena za Dužionicu.

Nakon što su svi pročelnici sekcija podnijeli izvješća o radu, završnu riječ dao je predsjednik Društva Mata Matarić koji je u izlaganju pobrojio nekoliko važnih događaji koji ih očekuju.

„Visoko smo postavili ciljeve u ovom mandatu. Neki su već ostvareni, a predstoji nam daljnje angažiranje kako bi Hrvatski dom u Somboru postao nositelj kulture Hrvata ovog dijela Bačke. Uspjesi na manifestacijama na kojima smo bili ili ih organizirali zapaženi su, te smo od naših hrvatskih institucija i Konzulata u Subotici bili predloženi za visoko priznanje predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Priznanje smo i dobili, ali ne zato što smo staro društvo, nego zbog iskazanog povjerenja da ćemo nastaviti još intenzivnije promovirati kulturu našega naroda", zaključio je Matarić.

Tekst i fotografije: Zlata Vasiljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima