Održana izborna skupština Pučke kasine 1878.

Objavljeno: 09.12.2014. Pregleda: 37

SkupstinaPK2014Pučka kasina 1878. je 21. studenoga 2014. godine održala je svoju redovitu godišnju skupštinu koja je ove godine bila i izborna. Naime, poslije podnošenja izvješća o radu i materijalno financijskom poslovanju uslijedile su izmjene i dopune Statuta udruge, koje su bile, kako je rečeno, praktične naravi i neophodne radi učinkovitijeg rada. Tako je, među ostalim, broj članova Glavnog odbora s devet smanjen na sedam, a ovo tijelo će na svojoj prvoj sjednici, koja bi mogla biti održana za tjedan dana, izabrati predsjednika, zamjenika i tajnika koji će istodobno te dužnosti obavljati i na razini cijele udruge.

Novi članovi Glavnog odbora, izabrani jednoglasno u nazočnosti oko 20 sudionika Skupštine, su: Ivan Rudinski, Zlatko Mučalov, Ljudevit Vujković Lamić, Josip Ivanković, Siniša Šarčević, Petar Skenderović i Lajčo Alaga. U Nadzorni odbor izabrani su: Ivan Mandić, Josip Jaramazović i Slaven Dulić, a u Sud časti: Grgo Bačlija, Blaško Temunović i Nikola Ćakić.

Podnoseći izvješće o radu, predsjednik Josip Ivanković se ukratko osvrnuo na proteklih osam godina aktivnosti Pučke kasine tijekom kojih je vodio ovu udrugu, budući da, kako je kazao, u novom četverogodišnjem razdoblju više neće biti na njezinom čelu. On je kao značajne programe i aktivnosti koje Pučku kasinu čine prepoznatljivom u hrvatskoj zajednici, istaknuo organiziranje godišnjeg skupa Razgovor Pučke kasine, koji se održava 13. siječnja u povodu obljetnice smrti biskupa Ivana Antunovića. Ovaj skup poticaj je za razvijanje i njegovanje kulture dijaloga, što je osobito važno jer je Pučka kasina uvijek bila stava da se u hrvatskoj zajednici malo razgovara, kazao je Ivanković.

Među prepoznatljivim aktivnostima udruge su: prelo, izdavanje lista Glasnik Pučke kasine te izdavanje knjiga, među kojima je osobito istaknuto tiskanje knjige Alekse Kokića.

S druge strane, udruga nije uspjela osigurati prostorije za rad i vratiti imovinu Pučke kasine utemeljene potkraj XIX. stoljeća čijom se smatra slijednicom. Naime, od Agencije za restituciju upravo je ovih dana stigla odbijenica budući da se po zakonu za sada vraćaju samo zaklade. Udruga, međutim, planira nastaviti s daljnjim mogućim zakonskim procedurama.

U većem dijelu rasprave iznesene su brojne kritike i primjedbe na rad Hrvatskog nacionalnog vijeća i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, kao i primjedbe da je Pučkoj kasini uskraćen prostor u hrvatskim manjinskim medijima.

Tekst i fotografija: S. M. (Hrvatska riječ)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima