Održana likovna kolonija i književna večer u Vajskoj

Objavljeno: 30.06.2012. Pregleda: 43

likovna kolonija vajska2012-1Mjesni odbor DSHV-a Vajska i mjesna HKPU „Zora" organizirali su 23. lipnja 2012. godine III. likovnu koloniju na jezeru Provala kod Vajske, a cjelodnevni kulturni događaj završio je književnom večeri posvećenoj Godini hrvatskih velikana u Vojvodini.

Program je započeo otvorenjem likovne kolonije u jutarnjim satima na jezeru Provala, u kojoj su sudjelovali slikari iz udruge „CroArt" iz Subotice. Navečer je u obiteljskoj kući Balić održana književna večer na kojoj je Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, govorio o hrvatskim velikanima čije obljetnice obilježavamo ove godine. Prije početka književne večeri, u vrtu obiteljske kuće Balić, priređena je izložba radova nastalih na III. likovnoj koloniji.

Na književnoj večeri okupio se lijep broj prijatelja „Zore" iz Vajske, Bođana, Plavne i Bača te druge uzvanice. Poslije pozdravne riječi Željka Pakledinca i uvodnog izlaganja Zvonimira Pelajića, publici se obratio Tomislav Žigmanov. U zanimljivom predavanju on je na popularan način prikazao sve hrvatske velikane čije obljetnice obilježavamo ove godine, iznijevši pritom neke od detalja koji nisu dovoljno poznati u ovome kraju.

likovna kolonija vajska2012-2„Ustrojavanje sjećanja tek je prvi korak u našoj povijesti, koja dosad nije relevantno prikazana. Sjećanja su nam, uglavnom, lokalna i tu moramo učiniti značajan iskorak stvarajući cjelovitu sliku o našem ishodištu i sveukupnoj povijesti. Opus Ante Jakšića ostao je nepoznat iz više razloga, od kojih je jedan njegovo kršćansko nadahnuće."

Žigmanov je istaknuo i „Hrvatsku riječ" koja donosi važne tekstove o svim obljetnicama, te dodao:

„Beato Bukinac je prvi koji je na temelju znanstvenih činjenica prikazao doseljenje šokačkih Hrvata iz Bosne u ove krajeve, a čiju je knjigu s latinskoga preveo Bela Tonković".

Žigmanov je govorio i o svećeniku Ivanu Kujundžiću, koji je dijelio sudbinu mnogih drugih intelektualaca svojega vremena. Istaknuo je zasluge Ante Miroljuba Evetovića, kao prvog hrvatskog pjesnika i sljedbenika J. J. Strossmayera, koji je mnogo radio na emancipaciji i stvaranju moderne hrvatske nacije. Na završetku svoga predavanja Žigmanov je istaknuo da su naši velikani pratili suvremene trendove u kulturi i ostavili značajne tragove, a današnja nezainteresiranost naših ljudi je posljedica trenutačne apatije i dugogodišnjeg prešućivanja svega onoga što nam pripada.

likovna kolonija vajska2012-3HKPU „Zora" ovakvim djelovanjem u svojoj sredini postaje sve uspješnija, što potvrđuju i riječi Mate Matarića, zastupnika u Skuštini AP Vojvodine na završetku ovoga skupa:

„U ovoj situaciji pojačane asimilacije bitno je sačuvati sve što je naše, a to se upravo radi na način kako to čini 'Zora'".

Program su svojim pjevanjem i prigodnim stihovima uljepšali pjevačka skupina „Zora" te pjesnik iz Bođana Josip Dumendžić Meštar.

Tekst: Zvonimir Pelajić
Fotografije: Ljiljana Dulić Mészáros i Vanja Pakledinac

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima