Održana likovna kolonija „Ivan Gundić Ćiso – Dalmata“

Objavljeno: 08.10.2014. Pregleda: 34

Kolonija Ciso2014U čast akademskog slikara i likovnog pedagoga Ivana Gundića Ćise-Dalmate, u Stanišiću na likovnoj koloniji po šesti put okupili su se umjetnici iz Subotice, Beograda i Sombora. Kolonija, koju organizira Hrvatsko kulturno društvo „Vladimir Nazor“ iz Stanišića, održana je 27. rujna 2014. godine, u prostorijama mjesnog Doma kulture. Na ovaj način članovi hrvatske udruge u Stanišiću sjećaju se rano preminulog slikara.

Ivan Gundić Ćiso rođen je 1947. godine u Riđici. Fakultet likovnih umjetnosti završio je u Rijeci. U Riđici i Stanišiću radio je kao profesor likovne umjetnosti. Svoje je slike potkraj života potpisivao kao Dalmata. Preminuo je 2000. godine.

„Ove kolonije doživljavam vrlo emotivno, jer me vraćaju u neko prošlo vrijeme, kada je moj otac slikao. Ovo je šesta godina kako organiziramo koloniju i zahvaljujući tome u našoj udruzi imamo zbirku od četrdesetak radova“, rekao je Marko Gundić, predsjednik organizacijskog odbora likovne kolonije.

Među slikarima na ovogodišnjem sazivu likovne kolonije bila je Ruža Tumbas iz Subotice, članica Udruge „CroArt“, kojoj je ovo bilo drugi put da sudjeluje na likovnoj koloniji u Stanišiću. „Uradila sam dvije slike – salaš u tehnici ulja na platnu i jedan pastel s jesenskim motivom. Rado se odazivam pozivima da sudjelujem na likovnim kolonijama“, kaže Ruža Tumbas.

Ciliku Dulić Kasibu, također članicu „CroArta“, tjedan ranije susreli smo na koloniji u Sonti, a usprkos godinama rado se odazvala i ovom pozivu, a svojim je domaćinima ostavila sliku križa.

Olga Rajković (CroArt) iz Beograda na koloniji u Stanišiću sudjelovala je ove godine prvi put. „Svaka kolonija je jedno novo iskustvo, druženje s ljudima, prigoda da vidimo neke nove tehnike“, kaže Olga, koja je likovnoj zbirci ostavila tri svoje slike.

U radu likovne kolonije sudjelovali su i Divna Lulić-Jovčić (CroArt), kao i članovi Likovne grupe 76 iz Sombora Slobodan Nastasić, Stana Libić i Vinka Gradinski. Cecilija Miler, koja je članica obiju likovnih udruga, nije sudjelovala, ali je njena slika stigla do Stanišića.

No, na likovnoj koloniji nije se samo slikalo i crtalo već se radio i duborez i to u bademovom drvetu. Duborez s morskim motivima radio je Slobodan Karan iz Beograda, inače rođeni Stanišićanac. Prvi put na koloniji u Stanišiću je i mladi Filip Karan, također iz Beograda, koji je za ovu prigodu odabrao crtež Vladimira Nazora. Doznali smo kako je i ovaj najmlađi sudionik kolonije, iako ima tek 16 godina, već nagrađivan za svoje crteže.

„Prošle je godine EU organizirala natječaj za karikaturu Kako Europska unija vidi Srbiju i kako Srbija vidi EU. Nisam tada imao 16 godina, pa nisam mogao sudjelovati u službenoj konkurenciji, ali sam nagrađen za ideju i kao najmlađi sudionik“, kaže Filip, koji je učenik Umjetničke škole Tehnoart u Beogradu.

Na zatvaranju likovne kolonije bili su nazočni predsjednik HNV-a dr. sc. Slaven Bačić i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov. „Zahvalio bih HKD-u Vladimir Nazor jer čuva sjećanje na jedno od najznačajnijih hrvatskih imena u ovom mjestu“, kazao je Bačić.

Tekst i fotografija: Z. V.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima