Održana redovita godišnja skupština HKD-a „Šid“

Objavljeno: 26.02.2013. Pregleda: 44

Skupstina Sid2011Redovita godišnja skupština Hrvatskog kulturnog društva „Šid“ održana je 17. veljače 203. godine, u prostorijama župne kuće u Šidu. Na dnevnom redu našlo se nekoliko točaka, između ostalih točka o izboru radnih tijela Skupštine, poslije čega je predsjednik društva Josip Hodak podnio izvješće o radu društva u protekloj 2012. godini. Tom prigodom on je istaknuo da su članovi tog društva imali brojne nastupe u Srbiji i u Republici Hrvatskoj, gdje su pokazali svoje znanje i umijeće. Također, na više manifestacija su se protekle godine, osim članova folklorne i tamburaške skupine, u više gradova javnosti predstavile i članice aktiva žena „Šokice“, koje također vrijedno rade u okviru aktivnosti toga društva i stvaraju svoje rukotvorine.

Jedna od sugestija bila je od strane dr. Pavla Sklenara koji je istaknuo da se tijekom 2012. godine vrijedno radilo, ali da se u budućem periodu treba popraviti financijski status društva i također poraditi na tome da se oformi pjevačka mješovita skupina.

Financijsko izvješće podnijela je Marija Pavlović-Vulić, istaknuvši da se društvo tijekom 2012. godine financiralo samo putem donacija, ponajviše Veleposlanstva Republike Hrvatske, Hrvatskog nacionalnog vijeća i MZ Šid. Dan je prijedlog da se u ovoj godini uvede simbolična članarina za članove društva.

Potpredsjednik društva Josip Pavlović iznio je program rada za sljedeće razdoblje, istaknuvši da će se i ubuduće nastaviti dobra suradnja s Općinom Šid, Kulturnim centrom, Radio Šidom i Mjesnom zajednicom, a ovom prigodom Pavlović je posebno pohvalio medijski popraćene događaje u tjedniku „Hrvatska riječ“, kao i u lokalnim glasilima. I u budućem razdoblju društvo će nastojati odazvati se svim pozivima na kulturne manifestacije, humanitarne koncerte, općinske i regionalne smotre... Istaknuta je dobra suradnja s vlč. Nikicom Bošnjakovićem. Pavlović je istaknuo da je tendencija da se broj članova društva i u narednom periodu poveća:

„U okviru literarne sekcije planira se organiziranje književnih večeri, kao i formiranje recitatorske sekcije s perspektivom da u budućnosti preraste u dramsku sekciju, za čiju je realizaciju zadužena Vera Radivojkov. Planirano je i organiziranje likovne kolonije, kao i nastavak rada aktiva žena ‘Šokice’, s kreativnim radionicama zlatoveza i suradnjom s drugim udrugama, kako iz Šida tako i iz ostalih mjesta u Republici Hrvatskoj“, izjavio je Pavlović.

Sve točke dnevnog reda jednoglasno su usvojene, a jedan od prijedloga od strane Vere Radivojkov bio je da se u okviru prostorija društva napravi mala knjižnica, a prvu donaciju učinit će upravo ona zbirkom knjiga hrvatskih autora.

Vlč. Nikica Bošnjaković, koji je također nazočio skupštini, istaknuo je da je Crkva majka koja je porodila HKD „Šid“ i da članovi društva nastave putom gdje će se prepoznati kao kršćani, kao vjernici, istaknuvši na kraju da mu je velika želja da sadašnji prostor župne kuće preraste jednoga dana u veliki pastoralni centar.

Tekst: S. Darabašić

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima