Održane Dužijance u Bajmaku i Žedniku

Objavljeno: 24.07.2014. Pregleda: 37

Duzijanca2014-BajmakNa nekoliko karuca okićenih klasjem žita, na čelu s konjanicima, pristigli su mladi odjeveni u bunjevačku narodnu nošnju na euharistijsko slavlje povodom Dužijance u Bajmaku, održane 13. srpnja 2014. godine. Milica Kolar i Vlado Borović ovogodišnji su predvoditeljski par, bandašica i bandaš, dok je mali bandaš Mario Gunić, a mala bandašica Sanja Milanković.

Mladi u narodnim nošnjama ispred crkve, zajedno sa župnikom Zsoltom Bendeom, te gostom đakonom iz Monoštora Stipanom Periškićem, dočekali su bandaša i bandašicu. Svečanost euharistijskog slavlja zahvale Bogu za ovogodišnji rod predvodio je župnik, dok je propovijed održao Stipan Periškić. Ovogodišnju krunu od klasja žita, te sve vijence ispleli su mladi iz župe skupa s Marijom Petreš, dok je sliku od slame izradila obitelj Stipić iz Đurđina. Vesna Milanković, koja je ispred župe bila zadužena za cijelu organizaciju Dužijance, izradila je perlice. Poslije svete mise svi su se okupili u župnom dvoru i počastili se kolačima i sokovima, te se fotografirali i otplesali kolo, a navečer su se okupili u Bandašicino kolo. (I. D.)

Duzijanca2014-ZednikZahvala Bogu za novi kruh i sve primljene darove, Dužijanca, održana je 13. srpnja i u Žedniku. Nositelji žedničke Dužijance bili su bandaš Ante Čipak i bandašica Karolina Šarčević, te mali bandaš Mario Jakovčić i bandašica Dina Dulić. Svečanu svetu misu je predvodio generalni vikar msgr. Slavko Večerin, a koncerebrirali su vlč. Željko Šipek, vlč. Miroslav Orčić i msgr. dr. Anrdija Anišić. Euharistijsko slavlje uveličali su članovi žedničkog VIS-a „Markovi lavovi“, koje je pratio tamburaški orkestar pod ravnanjem prof. Mire Temunović.

Navečer, u programu prije Bandašicinog kola svoje umijeće u plesu i sviranju pokazali su članovi ogranka HKC „Bunjevačko kolo“ iz Žednika, te članovi „Bunjevačkog kola“ iz Subotice, kojima se naposljetku priključio i žednički bandaš Ante, njihov aktivni član. U Bandašicinom kolu svirao je tamburaški ansambl „Konbrio“. (Je. D.)

Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima