Održane godišnje skupštine „Jelačića“ i „Mostonge“

Objavljeno: 13.03.2013. Pregleda: 34

Skupstina Jelacic2013Članovi HKPD „Jelačić“ iz Petrovaradina održali su 28. veljače 2013. godine VIII. redovitu godišnju skupštinu. Na samom početku minutom šutnje svi nazočni odali su počast preminulim članovima udruge. Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Petra Pifata te izbora radnog predsjedništva, predsjednik udruge je podnio izvješće o radu za 2012. godinu. Iznesen je i zanimljiv plan aktivnosti za ovu, 2013. godinu u kojoj će udruga kroz razne manifestacije pokušati otrgnuti od zaborava hrvatske velikane kao što je Franjo Štefanović.

Društvo također planira i niz edukacijskih serijala kojima će predstavljati naše velikane po kojima su nazvane ulice u Petrovaradinu i Novom Sadu. Ove godine udruga će biti domaćin gostima iz inozemstva više puta, a i sami će gostovati izvan svog mjesta. Pokušat će se revitalizirati rad dramske sekcije, kao i mnoge druge aktivnosti. Na skupštini je podneseno i financijsko izvješće.

Okupljene članove društva pozdravio je ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, koji im je čestitao na svim dosadašnjim naporima koje je udruga ulagala i učinila na planu kulture, te istaknuo:

„’Jelačić’ se na kulturnoj sceni hrvatske zajednice u Vojvodini prepoznaje kao društvo koje sukladno svojim financijskim mogućnostima, kadrovskim potencijalima, uvjetima, djelovanjem, radi na tome da se baština, uspomene na hrvatske sastavnice u Petrovaradinu sačuvaju, no od nas se zahtijeva da ne budemo samo zaštitari onoga što je bilo naše, nego da budemo i kreativni dionici današnjega vremena i da potičemo stvaralaštvo napose kod onih kojima je kultura na srcu i, naravno, i da kod mladih pokušamo razvijati njihove talente i svjedočiti da smo dostojni sljedbenici onoga što su naši preci ostavili u nasljeđe.“

Nazočnima su se obratili i predsjednik IO HNV-a Darko Sarić Lukendić, kao i podtajnik Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Mato Groznica. (Mila Horvat)

Skupština HKUPD-a „Mostonga“ iz Bača

U dvije točke dnevnog reda Redovita skupština HKUPD-a „Mostonga“ iz Bača održana je u 27. veljače 2013. O dvije točke dnevnog reda – izvješću o radu i financijskom izvješću za proteklu godinu – prisutne članove KUD-a izvijestili su predsjednik Antun Šamanović i tajnik Marjan Penavin. Poslije kraće rasprave, obje točke su usvojene, a bilo je riječi i o daljnjem radu tamburaške i folklorne sekcije te budućem putovanju u Stare Jankovce koncem petog mjeseca, kao i o održavanju manifestacije „Susret Šokadije“. (S. Č.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima