Održane XI. žetvene svečanosti u Bačkom Bregu

Objavljeno: 04.08.2010. Pregleda: 101

Žitelji Bačkog Brega i njihovi uzvanici okupili su se u nedjelju, 25. srpnja, u župnoj crkvi svetoga Mihovila, kako bi skladnom pjesmom i usrdnom molitvom zahvalili Bogu na ovogodišnjem daru novoga žita i novoga kruha. U organizaciji Udruge građana Hrvata - Šokaca „Ante Jakšić" 11. put zaredom održana je manifestacija „Bereške žetvene svečanosti".

Sudionici manifestacije, članovi KUD-ova „Lovor" Trnjani i „Dukat" Vladislavci, Republika Hrvatska, te domaćeg HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević" i predstavnici KUDH „Bodrog" iz Bačkog Monoštora, odjeveni u svoje starinske narodne nošnje, u procesiji su pred oltar župne crkve ponijeli darove Bogu.

bereg zetvene 2010 - misaMisno slavlje predvodio je bereški župnik vlč. Davor Kovačević, a s njim su suslavili prior Karmelićanskog samostana u Somboru o. Bernardin Viszmeg i trajni đakon Stipan Periškić iz Bačkog Monoštora.

U nadahnutoj propovijedi župnik je govorio o kruhu našem svagdašnjem, ovozemaljskom, ali i o kruhu nebeskom.

bereg zetvene 2010 - slikaNa koncu mise sve uzvanike, sudionike i vjernike pozdravio je i predsjednik udruge „Ante Jakšić" Željko Kolar, a sliku, dar Hrvatske matice iseljenika, župniku župe Bački Breg vlč. Davoru Kovačeviću uručio je predstojnik vukovarskog ureda HMI Silvio Jergović.

Poslije mise za sve sudionike manifestacije i uzvanike priređen je svečani žetveni ručak u prostorijama mjesnog Doma kulture. Za dobro raspoloženje u vrijeme i poslije ručka pobrinuo se TS „Prima bend" iz Duboševice, Republika Hrvatska.

bereg zetvene 2010 - gosti

Tekst i fotografije: Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima