Održano „Šokačko prelo“ u Bačkom Bregu

Objavljeno: 14.02.2012. Pregleda: 48

sokacko prelo bereg2012-3-mTradicionalna pokladna zabava, „15. Šokačko prelo" u organizaciji HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević" održano je 11. veljače 2012. godine, u velikoj dvorani Doma kulture u Bačkom Bregu. Iako je temperatura bila daleko ispod ništice, snijeg pojačano padao, a dvorana slabo zagrijana, tamburice i šokačka pisma unijele su puno topline u srca nazočnih.

Tradicionalnom dobrodošlicom svima koji su i uz ovako katastrofalne vremenske uvjete došli na bereško prelo, voditeljica programa Milica Lerić najavila je kulturno umjetničku i zabavnu večer.

„Pred nama je godina jubileja. U lipnju slavimo 85. obljetnicu kulturno umjetničkog djelovanja u našem mjestu, u kojem je davne 1927. godine osnovano Hrvatsko prosvjetno društvo „Seljačka sloga". Ova udruga je poslije rata promijenila ime u „Hrvatsko kulturno društvo u Bačkom Bregu", a 1953. godine u Kulturno prosvjetno društvo „Silvije Kranjčević". Današnji naziv, HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević" nosimo od 2004. godine", rekla je Lerićeva i najavila još dva jubileja: obilježavanje 100. obljetnice rođenja Ante Jakšića 22. travnja i 15. Mikine dane u lipnju, a ove godine 100. obljetnicu od osnutka obilježiti će i mjesno Dobrovoljno vatrogasno društvo.

sokacko prelo bereg 2012-1-mPredsjednica HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević" Tamara Lerić pozdravila je uzvanike: dopredsjednika HNV-a za Sombor Matu Matarića i tajnika Željka Pakledinca, predsjednika Savjeta MZ Zvonka Benića, te predstavnike institucija kulture od Subotice do Plavne, a u izjavi za Hrvatsku riječ izrazila je nezadovoljstvo slabim odazivom svojih sumještana.

„Naše tradicionalno Šokačko prelo, petnaesto zaredom, prošlo je u pravom zimskom ugođaju. Iako je bilo jako hladno, a uvjeti za vožnju na našim prometnicama katastrofalni, nismo bili u mogućnosti odgoditi prelo, jer pričuvni termin nismo imali. Žao mi je što je ove godine bilo jako malo gostiju iz Berega, jer ukoliko mi, koji ovdje živimo, ne posjećujemo svoje manifestacije i time pokazujemo koliko cijenimo svoje običaje, kako će ih cijeniti drugi? S druge strane, izuzetno sam obradovana dolaskom uvijek dobrodošlih gostiju sa strane, od Subotice do Plavne. Osobito sam zahvalna našim starim prijateljima iz Sonte, folklorašima i tamburašima KPZH „Šokadija", koji su uz sve pobrojane probleme došli i svojom atraktivnom izvedbom spleta šokačkih pjesama i plesova uljepšali naše prelo, te ovogodišnjem glavnom pokrovitelju, Vukovarsko srijemskoj županiji i županu Boži Galiću."

sokacko prelo bereg2012-4-mU ime Hrvatskog nacionalnog vijeća nazočne je pozdravio dopredsjednik za Sombor Mata Matarić.

„U ime HNV-a i našeg predsjednika Slavena Bačića pozdravljam vaša nastojanja da na ovaj način sačuvate jedan od segmenata bogate tradicije predaka. Rado se odazivamo vašim pozivima, jer znamo da je kod Šokaca uvijek lipo i veselo, ali me iznenađuje što nas je ove večeri jako malo. Upitajmo se je li razlog snig, ili neki drugi ajer puše našim šokačkim selima? Na prelu u Baču bilo je malo više svita, al' ne dovoljno, bojim se da nam ni u Somboru na Velikom bunjevačko-šokačkom prelu dvorana neće biti puna. Dico, na prelo! Uvik je bilo i snigova i vitrova, pa smo na prelo dolazili saonicama i konjima, ne moramo svi imati džipove s pogonom na sva četiri kotača. Na prelo se mora doći, jer prelo je tradicija koja je nepravedno zapostavljena, a mi nismo Bogom dani da tu tradiciju naših predaka prekinemo. U tom smislu će HNV animirati kulturne djelatnike da ovakvim manifestacijama posvete puno više pažnje, a namjeravamo dodijeliti puno više sredstava za realizaciju. Dodao bih i da je jako bitna naša zajednica u selu, jer ako ne pripadamo toj zajednici, nećemo ni široj. Ukoliko ova naša društva na neki način u njegovanju svojih tradicija zamru, više neće imati smisla ni postojanje HNV-a kao institucije koju je formirala Republika Srbija. Zato je jako važno da ova dvorana dogodine bude puno popunjenija nego ove večeri."

sokacko prelo bereg 2012-2-mNakon pozdravnih riječi predsjednice „Kranjčevića" Tamare Lerić i dopredsjednika HNV-a Mate Matarića, kulturno umjetnički program otvorili su domaćini izvedbom himne svoje udruge, a potom i, skupa s gostima iz Sonte, svečane pjesme „Šokadija". Recitatorske točke i pjevanje bereških bećaraca unijelo je malo topline u prohladnu dvoranu, a u maloj reviji predstavljene su starinske narodne nošnje iz Plavne i Sonte. Potom je atraktivan nastup folkloraca i tamburaša KPZH „Šokadija" iz Sonte izazvao dug i glasan pljesak. Spoj „Šokadijine" mladosti i iskustva prikazao je podulji splet šokačkih pjesama i plesova svoje Sonte, a članovi TS „Dike" iz Vinkovaca „Šokačkim kolom" započeli su svoju cjelovečernju svirku. Uz malo zatišje u vrijeme večere, tradicionalnog šokačkog paprikaša, koju je blagoslovio bereški župnik vlč. Davor Kovačević, s pozornice su sve vrijeme zvonile tambure. U trenucima predaha „Dika", pokazali su što znaju i mladi subotički tamburaši profesorice Mire Temunović i gosti iz Sonte, TS „Šokadije". Kako je noć odmicala, „Dike" su svirale sve žešće, plesači su bili neumorni. I kad bi se učinilo da je zabavi kraj, nova pjesma i novo kolo bi natjeralo na podij za ples i one koji su namjeravali otići. Toliko da se zna, kad se Šokci vesele, najslađe je otići u zoru.

Tekst i fotografije: Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima