Održan 17. Hosanafest u Subotici

Objavljeno: 24.10.2022. Pregleda: 56

Među petnaest novih duhovnih pjesama sudionici ovogodišnjeg, XVII. Hosanafesta odabrali su najboljeg među sobom – glavnu nagradu osvojio je Goran Pastor iz Subotice, koji je izveo pjesmu Dušu Ti predajem. Tekst i glazbu pobjedničke pjesme potpisuje Stefan Vukčević, dok je obrada djelo Viktora Keslera.

Festival duhovne glazbe Hosanafest održan je 9. listopada 2022. godine u Dvorani sportova u Subotici, a osim spomenute, dodijeljene su još tri nagrade. Stručno povjerenstvo za najbolji kompletan nastup nagradio je prošlogodišnjeg pobjednika Darija Šehića iz Novog Sada s pjesmom U meni gori plamen. Za najbolju debitanticu proglašena je Andrea Štajgmajer iz Plavne koja je izvela pjesmu Vjerujem u Te, a nagradu za najbolji tekst dobio je Josip Dumendžić Meštar iz Bođana.

Međunarodni, ekumenski i humanitarni festival

Hosanafest je i ove godine pokazao sjajnu organizaciju uz sada već uigrani tim ljudi, Povjerenstvo za pastoral mladih Subotičke biskupije na čelu s predsjednikom Organizacijskog odbora vlč. dr. Marinkom Stantićem. Izvanredna scenografija i rasvjeta doprinijeli su posebnom ugođaju, a među sudionicima i ovogodišnjeg festivala bilo je izvođača i autora iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Švicarske. Svi oni nastupili su pod sloganom Budi čudo što čuda čini.

Na početku programa izvedena je prošlogodišnja pobjednička pjesma Ustani i hodi koju je izveo Dario Šehić, uz koreografiju Nemanje Sarića koju su izveli članovi dječjeg folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. I za ovu godinu, glavnu nagradu – statuu Hosanafesta osmislila je dizajnerica Đurđica Orčić, a izradio je vitražist Drago Ganić iz Sombora. „Mislim da smo sada već dostigli rutinu u organizaciji i mogu reći kako je ove godine festival bio najlakše organiziran. Sada, kada je sve gotovo, mogu reći i da je bio uspješan. Zadovoljni smo odzivom sudionika, ali i publike. Jasno je da publike uvijek može biti još više, ali svakako je i ovo lijep broj ljudi. Drago nam je da se za Hosanafest čuje i da ima novih izvođača, rekao bih sa svih strana. Tako možemo s ponosom reći i da smo međunarodni, ali i ekumenski festival, jer među sudionicima imamo i protestanata“, kaže Stantić.

Uz sve spomenuto, festival je i humanitarnog karaktera, te se na ulazu prikupljala pomoć za potrebitu obitelj koja ima bolesno dijete. Po riječima vlč. Stantića ovom prilikom je prikupljeno 45.550 dinara.

Dojmovi nagrađenih

Dobitnik glavne nagrade Goran Pastor je u izjavi za naš tjednik rekao kako je za ovu pjesmu, koja je „onako za dušu“, zaslužan njegov kolega Stefan Vukčević. Goran je iz župe Marija Majka Crkve iz Subotice, a glazbom se bavi već 12 godina, pjevajući po svadbama i zabavama. „Moram priznati da sam iznenađen i zahvalan svima do neba. Prošle godine sam prvi puta sudjelovao na festivalu i bio sam treći, pa sam se nadao eventualno drugom mjestu, ali eto... Hvala svima za ovo divno iskustvo“, kaže Pastor. Oduševljenje nije krila ni dvadesetpetogodišnja nagrađena debitantica Andrea Štajgmajer iz Plavne. „Prvi puta sam ovdje i oduševljena sam. Nisam znala što da očekujem, ali je sve izuzetno organizirano i više je nego dobra atmosfera“, kaže Andrea i dodaje: „Već deset godina nisam u Plavni, jer se školujem u Novom Sadu. Zapravo, prije mjesec dana sam diplomirala medicinu, ali me vežu posebna sjećanja za župni zbor u Plavni, za Zlatnu harfu na kojoj sam rado pjevala, a na Hosanafest sam došla na poziv župnika vlč. Marinka koji je čuo od mojih roditelja da sam ranije pjevala. U slobodno vrijeme volim slušati duhovnu glazbu, pa je to bila još jedna poveznica. Drago mi je da sam tu i definitivno bih došla ponovno“, priča nagrađena debitantica i pojašnjava kako je oduševljena načinom glasanja, odnosno da sami izvođači glasaju i među sobom biraju najboljega. „Bilo je napeto, ali je oduševljenje jednih za druge bilo odlično. Fenomenalan osjećaj.“

Pjesmu čiji je tekst nagrađen kao najbolji izveli su troglasno Juraj Suđi (stariji), Juraj Suđi (mlađi) i Miroslav Ponjičan iz Selenče. Glazbu za ovu pjesmu skladao je Juraj Suđi stariji, koji je ranijih godina sudjelovao na Hosanafestu

„Veoma sam zahvalan autoru teksta Josipu Dumendžiću Meštru što nam je dozvolio da njegov tekst možemo uglazbiti i za potrebe pjesme malo modificirati“, kaže Suđi, a uz njega i sina nastupio je i Miroslav Ponjičan, svećenik Evangeličke crkve u Selenči.
„Sami smo snimili matricu, svirali i pjevali. Znao sam gdje dolazim, jer sam 2011. prvi puta sudjelovao. Slao sam i svoje učenike na ovaj festival i drago mi je da toliko traje i vidim da ne posustaje ni u kvaliteti niti po broju sudionika i želim organizatorima čestitati. Mislim da je ovo odlična prilika, kako za starije tako i za mlade autore, i teksta i glazbe da se oprobaju. Treba pjevati Bogu na slavu, a nama ljudima na radost“, kaže prof. glazbe Juraj Suđi.

Za vrijeme stanke i glasanja stručnog povjerenstva festival su oplemenila sjajnim skečom djeca Bačkog dekanata koje je uvježbala vjeroučiteljica Kristina Ralbovszky. Skeč pod nazivom Prispodoba o svadbenoj gozbi je proglašen najboljim na susretu mladih u Baču ove godine, a ovim nastupom i originalnim kostimima to su posvjedočili i široj javnosti.

Više fotografija na FB stranici Hosanafest

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Obaveštenje o kolačićima