Održan svečani godišnji koncert HKC „Bunjevačko kolo“

Objavljeno: 21.02.2018. Pregleda: 124

godisnji koncert bunj.kolo sl.1Za svečani godišnji koncert Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo, održan 2. prosinca u velikoj dvorani Centra, tražila se, ne samo stolica više, već i slobodno mjesto za stajanje, kako bi svi zainteresirani zaljubljenici folklora mogli pratiti ovaj, gotovo trosatni događaj. Osim sve tri folklorne skupine domaćina, kao gosti su se predstavili folklorci ogranka Kola iz Žednika, Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec iz Tavankuta i Kulturno-turističkog centra Banatska odiseja iz Novog Miloševa, a tijekom večeri posjetitelji su mogli vidjeti i uživati u igrama iz Bačke, Banata, Slavonije, Međimurja, Šumadije, Like, istočne i južne Srbije, Mađarske.

Kolo je izraz zajedništva

Prisutnima se prije početka koncerta obratio generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, koji je, prenoseći pozdrav Veleposlanika RH u Beogradu Gordana Bakote, potvrdio opredijeljenost hrvatske države i njenih diplomatskih predstavnika u Srbiji da čvrsto stoje iza svih kulturnih događanja, svake lijepe riječi koja se izgovori a koja čuva hrvatstvo na ovim prostorima.

Koncert je otvorio narodni zastupnik i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

„Lipo je ić u Kolo, lipo je bit u kolu. Oni koji su prije 47 godina osnovali najznačajnije hrvatsko kulturno društvo u Subotici, temeljno su promislili i dalekosežno gledali kada su ovaj centar imenovali Kolom i to Bunjevačkim kolom nas Bunjevaca, najsnažnije i najbrojnije grane hrvatskoga naroda ovdje u Vojvodini. Kolo je izraz zajedništva od pamtivijeka, otkad je kulture, ono je iskaz povjerenja jer se u njemu ljudi drže za ruke. I večeras moramo osvijestiti da je naš cilj biti zajedno, biti u dobroj vjeri, držati se za ruke kako bi ostvarili opće dobro, ne samo nas kao pojedinaca, nego nas kao zajednice“, rekao je među ostalim Žigmanov.

Prikazan rad svih sekcijagodisnji koncert bunj.kolo sl.2

Voditeljica sve tri skupine folklornog odjela od siječnja ove godine Senka Horvat kaže da je u okviru godišnjeg koncerta, u odnosu na prethodne, prikazan rad svih sekcija koje Centar trenutno ima. Ona podsjeća kako je prvi ovogodišnji nastup s reprezentativnom skupinom bio na Velikom prelu koje također organizira HKC, a što se gostovanja tiče, prvo je bilo u svibnju na manifestaciji Susreti u Neudorfu u Vinkovcima, dok su nakon Dužijance imali veliku turneju Gate – Rijeka. Tu su i gostovanja u Gari (Mađarska) i Belom Manastiru (Hrvatska), gdje je Osječka televizija snimila prilog o njima.

Ovom je prigodom voditelj likovnog odjela Centra Željko Vidaković predstavio rad likovnjaka u protekloj godini, a dramski odjel publici se predstavio izvođenjem odlomka iz predstave Č’a Grgina huncutarija, u režiji Marjana Kiša, voditelja odjela.

Dodjela zahvalnica

Nakon glazbenog dijela programa, predsjednik HKC Bunjevačko kolo Lazar Cvijin dodijelio je prigodne darove počasnim članovima Centra – naivnoj slikarici Ciliki Dulić Kasiba, bivšem dugogodišnjem predsjedniku HKC-a Beli Ivkoviću, potom predsjednicima odnosno predstavnicima gostujućih društava – Mirku Ostrogoncu (HKC Bunjevačko kolo – ogranak Stari Žednik), Ladislavu Suknoviću (HKPD Matija Gubec, Tavankut) i Ivanu Stojanovu (KTC Banatska odiseja, Novo Miloševo) te voditeljima odjela HKC Bunjevačko kolo – Senki Horvat, Marjanu Kišu i Željku Vidakoviću. Na koncu večeri svi izvođači su se uhvatili za ruke i skupa odigrali kolo.

Voditelji programa bili su Augustin Žigmanov i voditeljski par Nataša Vojnić Tunić i Nikola Brčić Kostić, koji su u više navrata, svojim duhovitim opaskama, razgalili i nasmijali publiku.

Osim predstavnika hrvatskih institucija i kulturnih udruga, koncertu su prisustvovali i predstavnici Katoličke Crkve i Grada Subotice.

Izvor: Hrvatska riječ (Ivana Petrekanić Sič)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima