Održana godišnja skupština HKC „Bunjevačko kolo“

Objavljeno: 06.07.2018. Pregleda: 40

god. skupstina Bunj. kolo„Godinom iza nas možemo u cjelini biti zadovoljni, mada to ne znači da problema više nema.“ Tom se rečenicom predsjednika Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice Lazara Cvijina može najbolje (i najkraće) opisati ono što je iznijeto na godišnjoj skupštini Centra.

HKC Bunjevačko kolo djeluje u više odjela od kojih su najaktivniji folklorni, likovni i dramski, a u svakom od njih je u 2017. godini, prema ocjeni Cvijina, došlo do pomaka na bolje. Centar je poznat i po velikim manifestacijama kao što su Veliko prelo i Djeca u Dužijanci, te nešto manjim poput likovne kolonije Bunarić, Prela sićanja, Godišnjeg koncerta...
„Ništa od zacrtanih planova odjela za prošlu godinu nije ostalo neostvareno zbog eventualnog nedostatka novca. Sve predviđene manifestacije su održane i u njima je vidljiv pomak na bolje. Ono što je bitno, sve ove manifestacije i događanja su u financijskom smislu bile pozitivne i iza njih nije ostao u prošloj godini nijedan neplaćeni račun ili trošak“, kazao je Cvijin.

Poslovanje u plusu

Na skupštini je usvojeno i financijsko izvješće o poslovanju Centra u 2017. godini. Prema izvješću, Centar je u 2017. ostvario dobit, te je gubitak u poslovanju iz prethodnih godina umanjen i iznosi još oko 700.000 dinara. A i taj bi preostali gubitak, kako je istaknuto na skupštini, u najskorije vrijeme trebao biti riješen.
„Iz ostvarenih prihoda plaćeni su gotovo svi računi iz ranijih godina. Počeli smo polako i s ulaganjem u najneophodnije popravke. Tako je obnovljen jedan dio krova iznad dvorane za probe“, kazao je Cvijin.
Glede financijskih prilika za ovu godinu, udruga bi, po njegovim riječima, na natječajima trebala dobiti više sredstava nego prošle godine. Također, ostvarili su brojne kontakte, te temeljem toga dobili potporu više institucija i udruga.
„Posebno nam je važna podrška koju smo dobili i koju ćemo u budućnosti dobiti od Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije s kojima imamo učestale susrete. Nova i smatram vrlo bitna je i suradnja s Udrugom branitelja Hrvatske koja nam je osigurala nekoliko plaćenih gostovanja za folklorni i dramski odjel“, naveo je Cvijin.
Najveći problem u radu je i dalje status prostora u kojem se nalazi Centar (vlasnik je Grad Subotica, a ne HKC), što udrugu „onemogućuje u ozbiljnijim i dugoročnijim planovima“.
„S tim problemom upoznati su svi bitni faktori koji mogu pridonijeti da se nađe rješenje koje će biti povoljno za sve“, kazao je Cvijin.

Izvješća i kadrovske izmjene

Izvješća o radu odjela u 2017. te planovima za ovu godinu podnijeli su njihovi voditelji: Senka Horvat (folklorni odjel), Željko Vidaković (likovni odjel) i Marjan Kiš (dramski odjel). Među ostalim, jedan od planova dramskog i likovnog odjela je i obnova rada s mladima.
Došlo je i do manjih izmjena Statuta Centra. Donijeta je odluka da Upravni odbor od sada broji jedanaest namjesto dosadašnjih devet članova, a Izvršni odbor pet namjesto dosadašnjih sedam. Došlo je i do manjih kadrovskih promjena. Konstatirane su ostavke u Upravnom Marinka Prćića i Stipana Bašića, a u to tijelo imenovani su Željka Vukov, Ivan Tumbas, Antun Kozma i Mirko Ostrogonac. Za novog člana Nadzornog odbora, namjesto Miroslava Mujića, izabran je Stevan Miljački.
Skupština je protekla bez ikakve rasprave, sva su izvješća i odluke izglasani gotovo jednoglasno. S druge strane, valja spomenuti da je održavanje skupštine kasnilo zbog nedostatka kvoruma (koji je kasnije osiguran), što govori o tomu da HKC ima određenih problema s aktivnim članstvom.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima