Održana redovita sjednica Skupštine UBH „Dužijanca“

Objavljeno: 07.05.2019. Pregleda: 29

Skupstina UBHKupovina njive u Đurđinu, formiranje liste Velikani Dužijance, izložba novošivenog starog bunjevačkog ruva, Milenijsko fotografiranje – neki su od brojnih planova Udruženja bunjevačkih Hrvata Dužijanca iznesenih na njegovoj redovitoj sjednici Skupštine, održanoj u 25. ožujka 2019. godine u sjedištu Udruge – vjeronaučanoj dvorani župe sv. Roka u Subotici. Osim programa rada za ovu godinu, ovom je prigodom, među ostalim, predstavljeno izvješće o radu u 2018. te obavljen prijam novih članova.

 

 

 

 

Foto: facebook stranica UBH Dužijanca

Ovogodišnji planovi

Svake se godine na redovitoj sjednici Skupštine UBH Dužijanca, među ostalim, predlaže plan programa Dužijance – najveće žetvene manifestacije bunjevačkih Hrvata, koji se sastoji od izvedbenog dijela ove svečanosti, raznih događanja u Đurđinu, radionica, izdavanja Revije Dužijanca i drugih aktivnosti. Od ovogodišnjih planova, ravnatelj UBH Dužijanca Marinko Piuković za naš tjednik izdvaja sljedeće:
„Plan nam je ove godine, među ostalim, predstaviti knjigu Nace Zelića, jednog od organizatora prvih žetvenih manifestacija, Javna proslava Dužijance od 1968. do 1971., koja je spremna za tiskanje. Želimo i dalje nastaviti s radionicama u kuhanju tarane i potaknuti mlade žene da ju nauče pripremiti, a tu je i radionica u košenju s obzirom na to da više nemamo starih risara koji su to nekada radili, pa da bismo imali natjecatelje za Takmičenje risara moramo obučiti mlađe generacije. Jedan od planova je i osiguravanje financijskih sredstava za kupovinu njive (oko jednog jutra zemlje), čime bismo stekli uvjet za sudjelovanje u raznim IPA projektima. Također, želimo sastaviti listu Velikana Dužijance, ljudi koji su u proteklih više od jednog stoljeća dali svoj doprinos u njezinom održavanju. Novina ove godine bit će revija novošivenog bunjevačkog ruva, kojom želimo promovirati bunjevačku nošnju koja je šivena u proteklih 20 godina. Budući da je stara nošnja u veoma lošem stanju, ovom izložbom želimo potaknuti krojačice da šiju novu. Plan nam je i da se napravi milenijska fotografija, i to na prijedlog Šime Strikomana, koji je u milenijskoj godini uslikao prvu fotografiju ovakvog tipa i svoj rad autorizirao. Naime, njegova je ideja da snimi ovakvu fotografiju sa simbolom risara s potpisom Dužijanca, veličine oko 50x50m, koji bi formiralo oko 500 ljudi. Oni bi se okupili na njivi u Đurđinu, na strnjiki, nakon održavanja Takmičenja risara, kada se sve raspremi, i on bi ih sa svojom specijalnom opremom fotografirao s visine od oko 30-40 metara. Naš je zadatak prvo da osiguramo financijska sredstva za taj pothvat, a potom i sudionike. Inače, neke od njegovih milenijskih fotografija su one nogometaša Luke Modrića te simbol splitskog Hajduka.“

Godina 2018. u znaku Dužijance u Zagrebu

Izvješće o radu UBH Dužijanca za 2018. na Skupštini je predstavio predsjednik Udruge mons. dr. Andrija Anišić, a za naš je tjednik izdvojio što je to po čemu se prošla godina, kada je održavanje Dužijance u pitanju, posebno izdvajala u odnosu na prethodne.
„Godina 2018. kao godina jubileja – 50 godina Takmičenja risara, 50 godina gradske i 25 godina od objedinjavanja gradske i crkvene Dužijance, doista je bila predivna i vrlo naporna. Svakako želim izdvojiti Svečanu akademiju putem koje smo, dodjelom zahvalnica, plaketa i statua risara, pokušali zahvaliti onima koji su u proteklom razdoblju dali svoj doprinos i za opstanak a i za napredak Dužijance. Ono što bih još istaknuo jest da je generalni pokrovitelj prošlogodišnje manifestacije bila Pokrajinska vlada koja je dala značajna sredstva za njeno održavanje, kao i da je predsjednik Republike poslao svog izaslanika na Takmičenje risara. A ono što je događaj iznad svih događaja, to je Dužijanca u Zagrebu, koju nismo mogli ni sanjati. Ona se dogodila na poticaj gospođe Nevenke Fabijan, koja inače živi u Zagrebu a rodom je iz Subotice, u jednom neformalnom razgovoru s Marinkom Piukovićem. Kada smo tu ideju prenijeli predstavnicima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, oni su je svesrdno podržali. Vezano za ovaj događaj, istaknuo bih još veliku medijsku potporu HRT-a, kao i dokumentarni film Branka Ištvančića Dužijanca. U Subotici je održano 108 Dužijanci i nikada nismo bili tako zapaženi i dobili tako pozitivne ocjene kao što se to dogodilo nakon što je ova naša manifestacija održana u Zagrebu i kada su nas prepoznali tzv. turistički pisci. Na taj način smo i predloženi za prestižnu turističku nagradu Golden interstas koju smo na koncu i dobili.“
Na redovitoj sjednici Skupštine u UBH Dužijanca su primljeni novi članovi, a to su mladomisnik vlč. Dražen Skenderović, đakon Luka Poljak, Stipan Gršić i Zvonimir Sudarević. Skupa s njima, ovo udruženje trenutno broji 65 članova.
Na samom kraju prikazan je kratkometražni dokumentarni film Zvonimira Sudarevića o proslavi Dužijance u glavnom gradu Hrvatske.

Izvor: Hrvatska riječ (I.Petrekanić Sič)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima