Održana XXI. međunarodna likovna kolonija „Bunarić 2017“

Objavljeno: 08.09.2017. Pregleda: 34

Cro art Likovna kolonija Bunarić 2017Oko 15 članova likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo skupa s oko 20 gostiju – slikara iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, stvorilo je 80-ak radova na XXI. međunarodnoj likovnoj koloniji Bunarić 2017. održanoj od 17. do 19. kolovoza, u prostorijama spomenutog centra. Saziv je i ove godine napravio mješovit sastav sudionika – akademskih slikara, slikara amatera, likovnih pedagoga, kojima su glavni motivi na slikama bili oni koji obilježavaju ove prostore i Dužijancu, u sklopu koje se i održava kolonija. Bile su zastupljene sve tehnike – od pastela, akvarela do ulja odnosno akrila na platnu, rekla je prigodom zatvaranja u subotu Josipa Križanović, slikarica i članica Organizacijskog odbora Likovne kolonije Bunarić 2017., te dodala kako se poslije svake kolonije slike žiriraju, pravi se katalog i održava izložba u jesen sljedeće godine.

Prilika za upoznavanje i druženje

Jedan od sudionika ovogodišnje likovne kolonije bio je Zlatko Krstić iz Osijeka, koji je prvi put boravio u Subotici. Većinom je sudjelovao na kolonijama u Bosni i Hercegovini, te na jednoj u Somboru. Slikarstvom se bavi 20-ak godina, slika u tehnici akvarela, a motivi su mu najčešće pejzaži, mrtva priroda, portreti i motivi Grada Osijeka. Izrazio je nadu da će doći i iduće godine jer mu se Subotica veoma svidjela.

Stjepan Albot iz Novog Slankamena, inače jedan od osnivača Hrvatske likovne udruge CroArt, više puta je bio sudionikom ove kolonije. Ističe kako su slikari ljudi koji se vole družiti i kako ovakve kolonije opravdavaju svoje postojanje jer nakon njih ostaje neki trag.

Obojica se slažu u tome da kolonije prije svega predstavljaju priliku za upoznavanje sa slikarima s drugih prostora i druženje s njima.

Kolonija – svečanost duha

Koloniju je zatvorio generalni konzul Hrvatske u Subotici Velimir Pleša.

„Djela nastala tijekom kolonije ostat će otvorena za mnogo očiju koja će kroz njih moći doživjeti, u smiraj ovih velikih vrućina i završetka žetvenih svečanosti, jednu vrstu svečanosti, svečanosti duha, koju ostavljate ne samo sadašnjosti nego i budućnosti, za neke buduće generacije. U ime Generalnog konzulata i u svoje osobno ime, zahvaljujem vam na sudjelovanju. Želim istaknuti da je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Srbiji pomagalo i da će i dalje pomagati ovakve vrste vaših susreta“, rekao je on, izražavajući nadu da će se sresti i iduće godine.

Sudionike je u ime Upravnog odbora HKC-a Bunjevačko kolo, koje je i organizator ove kolonije od osnutka, pozdravio i zahvalio im na sudjelovanju Denis Lipozenčić. Zahvalio se i donatorima te pokroviteljima ovogodišnje likovne kolonije: Veleposlanstvu Hrvatske u Srbiji, Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Gradu Subotici. Također je najavio da će izložba slika nastalih na likovnoj koloniji Bunarić 2016. biti održana tijekom jeseni.

Izvor: Hrvatska riječ (I. P. S.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima