Održana XXIII. međunarodna likovna kolonija „Bunarić 2019.“

Objavljeno: 02.09.2019. Pregleda: 35

likovna kolonija bunarić 001Kao mjesto stvaranja, ali i razmjene iskustava i upoznavanja, likovne kolonije zanimljiva su događanja u prvom redu za njihove sudionike, a nakon što se nastala djela izlože javnosti, bivaju potencijalno važnima i za publiku. Tako je svake godine, u vrijeme subotičke žetvene svečanosti Dužijance, aktualna i Međunarodna likovna kolonija Bunarić, koju organizira Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo iz Subotice, odnosno njihov Likovni odjel. Ove je godine kolonija, XXIII. po redu, okupila ukupno četrdeset i dvoje autora, 14-ero gostiju iz inozemstva, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, ali i iz Hrvatske i Slovačke, te petero slikara iz Subotice, uz redovito sudjelovanje „domaćih“, ove godine 23 člana Likovnog odjela HKC-a. Oni su u Subotici boravili u razdoblju od 1. do 3. kolovoza i tom prilikom naslikali čak oko 80 slika u raznim tehnikama.

Slikari ovom prilikom obično provedu jedan dan na Marijanskom svetištu Bunarić u blizini Subotice (po kojemu kolonija i nosi ime), no ovoga puta ih je u tome omela najava lošega vremena, te se od ovoga izleta odustalo. Vrijedno su i nadahnuto radili u prostorijama subotičkog HKC-a.

Mjesto susretanja

Za ovu je koloniju uobičajen „mješovit“ sastav sudionika – akademskih slikara, slikara amatera, likovnih pedagoga. Očekivane teme su Dužijanca, polja, žeteoci (risari), salaši i tomu slično. Ali to nije obvezatno.
Zlatko Krstić iz Osijeka već treću godinu dolazi na ovu likovnu koloniju.
„Privlači me društvo dobrih prijatelja ovdje, ali i ljubav prema slikarstvu. Koristim tehniku akvarela, a obično rabim prizore vašega grada, s obzirom da obiluje lijepim motivima. Tu su i narodni običaji, žetelačke svečanosti“, kaže on.
Napominje kako nije lako pronaći uvijek novi i odgovarajući motiv.
„U današnje vrijeme veliki je broj slika dostupan putem interneta. Ipak, za realizirati određeno nadahnuće koristim više izvora, razne slike i kutove, te ih u svome radu spojim u cjelinu, kako meni odgovara, a ne da bude kao kopija. Ranije nisam slikao poljodjelske motive, ali sam odlučio da ću ih ove godine naslikati. Inače, akvarel je teška i osjetljiva tehnika i zahtijeva prepuštanje. Potrebne su godine rada kako bi se njome ovladalo“, kaže Zlatko Krstić.
Vinko Lamešić iz Tuzle u Bosni i Hercegovini dolazio je u ranijem razdoblju na kolonije u Subotici, ali je napravio stanku od nekoliko godina.
„Presretan sam da sam opet u lijepom gradu Subotici. Napravio sam dvije slike u tehnici akrila, s temom Vojvodine, jednu s pročeljima kuća, a drugu s pejzažom. U ovome podneblju ima tako lijepih i finih motiva za naslikati. Umjetnik ih lako prenosi na platno i to je njegov osobni izražaj. Ja sam navikao na vlastiti atelje, mir, tišinu i samoću u kojima stvaram i radim. Ovdje jest malo gužva i sve to utječe, ali ipak ostaju vrijedna djela“, kaže naš sugovornik.

Veliki interes kolega

Veliki je broj zainteresiranih za sudjelovanje na ovoj koloniji, ocijenio je voditelj Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo Željko Vidaković.
„I iz Srbije i iz Hrvatske su naše kolege slikari veoma zainteresirani za ovu koloniju. Ipak, moramo voditi računa o financijama, koje su ograničavajući čimbenik. Takoreći do posljednjeg dana nismo znali u kojem će opsegu biti zaključen financijski plan. Manje je i donatora nego ranije, ali ipak očekujemo da ćemo i s te strane biti pokriveni“, kaže Vidaković.
Dok traje kolonija, u isto vrijeme je u Velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo postavljena izložba slika nastalih na prošlogodišnjem susretu. Likovna kolonija Bunarić održava se od 1996. godine. Poslije svake kolonije slike se žiriraju, pravi se katalog i održava izložba sljedeće godine.
Na koncu su gostima likovnim stvarateljima uručene zahvalnice, a organizator im je upriličio i posjet izložbi likovnog umjetnika i pedagoga Györgya Borosa, inače također i člana Likovnoga odjela HKC-a, koja je otvorena u subotičkoj Suvremenoj galeriji.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Jurić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima