Održano predavanje Baština i identitet u Hrvatskoj čitaonici Fischer

Objavljeno: 09.12.2022. Pregleda: 43

U Hrvatskoj čitaonici Fischer u Surčinu 25. studenoga 2022. godine održano je predavanje Baština i identitet. Muzejska savjetnica, voditeljica muzejske edukacije Etnografskog muzeja u Zagrebu Željka Jelavić govorila je o Etnografskom muzeju, kulturnim identitetima i njihovim sastavnicama, tradiciji, baštini i njezinoj zaštiti, te o modalitetima uključivanja različitih generacija hrvatske zajednice u Surčinu u arhiviranju i održavanju kulturnog naslijeđa. Također, dogovoren je nastavak i produbljivanje suradnje muzeja i udruge Fischer u cilju povezivanja Hrvata iz Srbije s Hrvatima u Hrvatskoj i međusobnog predstavljanja kulturne baštine.

Do suradnje Etnografskog muzeja iz Zagreba i Hrvatske čitaonice Fischer došlo je zahvaljujući Ani Naglić iz Surčina, koja je pozvala muzejsku savjetnicu Jelavić da posjeti Surčin. „Želja nam je da se kao muzejska ustanova povežemo s različitim udrugama i institucijama izvan Hrvatske u smislu toga da im budemo podrška i da zajednički rješavamo neke teme koje su slične za stanovnike u određenim sredinama. Nadam se da ćemo se još čvršće povezati sa zajednicom Hrvata u Surčinu i da ćemo iznjedriti i neke zajedničke buduće suradnje. Jako je bitno da se razmjenjuju informacije i riječi o tome kako žive Hrvati izvan Hrvatske i kako se oni nose s različitim temama i problemima u svojim sredinama. Vjerujem da će onda i ovakve aktivnosti, poput povezivanja čitaonica, društava koji njeguju baštinu Hrvata i onih koji njeguju baštinu s institucijama u Hrvatskoj, sigurno pridonijeti širenju te suradnje i međusobnom povezivanju“, kazala je Jelavić.

Kroz rad tri sekcije: kreativne, literarne i glazbene, Hrvatska čitaonica Fischer nastoji prezentirati kulturnu baštinu surčinskih Hrvata, pa očekuju kako će suradnja s Etnografskim muzejom biti veliki pomak u njihovim naporima u čuvanju kulturne baštine.

„Krenuli smo sa starim fotografijama, s igrokazima u kojima prikazujemo naše običaje, s vezom i raznim aktivnostima i htjeli smo vidjeti što možemo učiniti da moderniziramo i poboljšamo naš rad“, kazala je predsjednica udruge Katica Naglić i dodala da je danas jako izazovno sačuvati kulturnu baštinu.

„Kada kažemo kulturna baština, onda uvijek imamo polemiku šta je to kulturna baština konkretno u Surčinu. Mi smo stoljećima isprepleteni s drugim narodima koji žive na ovim prostorima. Bilo je potrebno pažljivo odabrati što je to što karakterizira kulturnu baštinu Hrvata i to prikazati u sredini u kojoj živimo, kao i u Hrvatskoj, kako bi i oni vidjeli kako mi ovdje živimo, koja nam je kulturna baština, kako se trudimo očuvati kontakt sa sobom u zajednici, s matičnom državom i s državom u kojoj živimo. Nadamo se produžetku suradnje s muzejom iz Zagreba i realiziranju zajedničkih projekata“, kazala je Naglić.

Nakon predavanja muzejska savjetnica je odgovarala na pitanja članova surčinske udruge. Najveći broj pitanja odnosio se na čuvanje i održavanje narodnih nošnji, ručnih radova i preventivne zaštite starog tekstila. Također, pohvalila je rad udruge zbog digitaliziranja fotografija. Na kraju je dogovoren uzvratni posjet članova Hrvatske čitaonice Fischer Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Predavanje Baština i identitet održano je pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima