Osmi saziv Umjetničke kolonije „Stipan Šabić“

Objavljeno: 31.10.2018. Pregleda: 35

8. saziv kolonije Stipan SabicMeđunarodna umjetnička kolonija nazvana imenom Stipana Šabića, likovnog pedagoga i slikara, bila je od 20. do 25. kolovoza 2018. godine ishodište, u svom osmom sazivu, likovnim stvarateljima iz zemlje i inozemstva. Ove godine okupila je dvanaest akademskih slikara, a to su: Ernő Palkó iz Rumunjske, Zvezdana Jembrih, Ana Jakić Divković, Ana Divković i Nina Horvat iz Hrvatske, Jakov Bararon iz Austrije, Ankica Karačić iz Njemačke, Mustafa Faljić, Enis-Bato Hasandžiković i Almedina Cifrić iz Bosne i Hercegovine te Ana Fafulić i Larisa Đurić iz Srbije. Iako nisu bili prisutni, svoje su radove poslali Dubravko Mokrović i Ivica Mareković iz Hrvatske i Andrea Balló iz Mađarske, što ih također čini sudionicima kolonije.

Posebno ozračje

Palić, kao višegodišnja lokacija kolonije, pokazala se nanovo neiscrpnom inspiracijom za sudionike likovne kolonije Stipan Šabić. Zvezdana Jembrih iz Zagreba kaže kako je prvi puta ovdje, ali da će po svemu sudeći i sljedeće godine doći na koloniju.
„Dojmovi su dobri i to me doista veseli. Došla sam s još tri kolegice i osjećamo se svakim danom sve opuštenije jer je ovdje ipak drugačiji ritam života. Malo smo se iznenadili u početku; kada smo došli iz metropole, zatekli smo ovdje svojevrsni vremeplov koji je jako ugodan, po ljudskoj je mjeri i po mjeri stvaralaštva. Mir i odsustvo suvremenih medija, vreve, automobila, u jednoj velikoj pješačkoj zoni, pravi je rezervat i tu se moj duh nekako ukotvio i usporio. Nešto sam i pisala, dakle, taj je mir bitan, to je prava kontemplacija. Iskazujem se ne samo likovnim stvaranjem već i pisanjem. Htjela bih istaknuti da bi se ovaj prostor trebao zaštititi od krivih interpretacija suvremenog, od ekoloških zagađenja, od onoga što može na krivi način donijeti budućnost“, kaže Jembrih.
Doktorandica slikarstva Ana Fafulić, koja radi u tehnici akrila na platnu, kaže kako na palićkoj koloniji postoji jedan posebni ugođaj i razmjena energije s divnim ljudima iz okružja:
„Domaćini su divni, kao i prostor u kojem radimo, uvjeti, ali i neko posebno ozračje što zapravo nosi ovu koloniju. Dakako, ne može se ostaviti po strani i kohezija, suradnja s kolegama i komunikacija s njima.“

Likovna igra

Ankica Karačić iz Njemačke kaže kako je iznimno sretna da je kvaliteta njezinoga rada prepoznata, te da može ponovno sudjelovati na koloniji.
„Slika Tango, koju sam naslikala tijekom ove kolonije, nastala je nadahnuta slikom koju sam izložila u Düsseldorfu, i kada ju je Josip (Horvat) vidio, rekao je: ‚Uradi nam jedan tango i na Paliću‘. Tako sam iskoristila ovdašnje elemente, vidi se ljepota života i ove crvene boje, i povezano je s predivnom atmosferom. Ambijent je ovdje izvanredan“, kaže ona.
Almedina Cifrić iz Brčkog veli kako stvara u primarnim likovnim elementima. To su ploha, linija i boja.
„Ponekad krećem nanosom boje, stvaram plohu, a potom konturama odvajam ono što mi je važno naglasiti, recimo konture kakvog oblika. Nekada moje slike više naginju apstrakciji, boje su intenzivnije, a katkada su mat. Volim se zanijeti u toj likovnoj igri. Mislim da je jako važno u cijelom procesu uživati i onda nastaju lijepa likovna rješenja“, kaže ove umjetnica.

Organizacija na visini

Organizator kolonije je Hrvatska likovna udruga Croart iz Subotice u suradnji s poduzećem Elite Palić.
„Prošle godine smo započeli suradnju i na obostrano zadovoljstvo ona se nastavlja. Nadam se da smo položili ispit. Autori su ostavili dio sebe našem Stipi u spomen, u kombinaciji akademija iz raznih likovnih središta: Zagreba, Oradee u Rumunjskoj, Novoga Sada, Beograda, Sarajeva... Spoj tih akademija se ovdje nadopunjuje. Zadovoljni smo što je kolonija potvrdila vlastitu vitalnost i kakvoću, a trudit ćemo se tako i nastaviti“, kaže predsjednik HLU Croart Josip Horvat.
Koloniju je službeno zatvorio Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, a u prigodnom programu zatvaranja ove likovne manifestacije na Paliću nastupio je i duo koji izvodi španjolsku i portugalsku glazbu – Antonija Piuković-Dulić (vokal) i Robert Đivanović (gitara), te učenici Muzičke škole u Subotici – Miloš Jovanović (harmonika) i Noémi Kucsera (gitara).
Izložba radova nastalih na ovoj koloniji bit će priređeni iduće godine u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici. Održavanje kolonije financijski su poduprli Grad Subotica, Veleposlanstvo Hrvatske u Beogradu, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Jurić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima