Osnutak hrvatskog kulturnog društva u Ljubi

Objavljeno: 29.12.2013. Pregleda: 43

Mjesto Ljuba nalazi se na južnoj padini Fruške gore na magistralnoj cesti M 18 koja povezuje Bačku Palanku sa Srijemskom Mitrovicom i Bijeljinom, a pripada općini Šid. Prvi put se spominje 1634. godine. Postanak sela nije poznat, ali se pretpostavlja kako je selo dobilo naziv po izvjesnoj djevojci Ljubi. Prvi stanovnici bili su Slovaci, koji su došli iz Slovačke i krčenjem šuma stvorili uvjete za osnivanje mjesta koje se nalazi na prisvojnoj ravni na visini od 200 metara. U Ljubi je zastupljena višenacionalna struktura, veći dio stanovništva čine Slovaci, potom Hrvati, a zatim Srbi i Mađari. U Ljubi živi oko 35 hrvatskih obitelji, koje zajedno sa svojim mještanima vrijedno rade i složno žive.

Folklorasi Ljuba-MarijanaPočetkom proljeća 2013. godine više od trideset žena, koje su članice Udruge žena u tom mjestu, sa željom očuvanja tradicije i običaja Hrvata s ovih prostora, počele su plesati folklor – koreografije slavonskih plesova, s kojima su se u nekoliko navrata predstavile publici u Erdeviku, Sotu i Šidu. Uz pomoć Udruge žena, organizirale su se i počele prikupljati i izrađivati nošnju, a tijekom mjeseca studenoga 2013. godine, potaknute idejom i potporom vlč. Nikice Bošnjakovića, počele su pripreme za osnivanje Hrvatskog kulturnog društva „Ljuba“. Ovo društvo u osnivanju trenutačno ima oko 38 članova, u tijeku je izrada Statuta društva, a počele su i pripreme za osnivačku skupštinu, kao i sve ostale aktivnosti: „Mladi veoma aktivni i oni žele osnovati društvo. To je želja mlađih, tako da u skorije vrijeme planiramo osnovati i mlađu skupinu. Nadam se da ćemo u tome uspjeti“, kazala je Marijana Petrović koja je predložena za predsjednicu HKD „Ljuba“.

Potaknuti idejom o osnutku društva, Ljubljani su pred sebe stavili više planova i ciljeva, a ono što je neophodno jest osiguranje sredstava: „Osobno ću se angažirati i pomoći najprije u registraciji udruge, kao i u svim ostalim administrativnim poslovima. Moj će posao kasnije biti i osiguravanje sredstava, točnije, praćenje natječaja kako bismo mogli aplicirati za sredstva«, ističe Stjepan Lendvaj, predloženi potpredsjednik društva.

Folklorasi Ljuba-DanijelPunu potporu osnivanju Hrvatskog kulturnog društva „Ljuba“ pružila je i Mjesna zajednica Ljuba: „S obzirom da je u Ljubi zastupljena višenacionalna struktura stanovništva, smatram kako je od velikog značaja osnivanje ovog društva. Mi u Mjesnoj zajednici smo ponosni što će u selu postojati još jedno društvo, jer to je veliko bogatstvo. Ne raspolažemo velikim sredstvima, ali smo tu pomoći koliko se može. Imamo Dom kulture, u dvorani nemamo stolove i stolce, ali se nadamo da ćemo ih u dogledno vrijeme nabaviti, kako bismo omogućili održavanje važnih manifestacija u našem mjestu“, navodi predsjednik Savjeta MZ Danijel Mitrov.

Folklorasi Ljuba-DarijaU kratkom vremenskom razdoblju članovi su predložili kandidate za predsjedništvo društva i složno se izjasnili o tome. Za predsjednicu Skupštine predložena je Darija Čuha, mlada žena koja se nedavno doselila u Ljubu iz Republike Hrvatske: „S obzirom da imam višegodišnje iskustvo u folkloru, uključila sam se u rad društva u Ljubi i oduševljena sam postignutim rezultatima. Nisam ni mislila da ovdje ima toliko Hrvata koji imaju želju njegovati tradiciju i običaje. Pomoći ću koliko budem mogla, jer za današnje mlade to je nešto najljepše što se može imati u jednom mjestu, a oni ovdje imaju veliko srce i želju za tim“, kaže Darija Čuha.

U postavljanju koreografija priključila se Nada Považan, koja ima višegodišnje iskustvo u folkloru: „Više od deset godina bavim se folklorom. Priključila sam se ovim ženama kako bih im prenijela svoje iskustvo. Osmislila sam nekoliko koreografija, ali ono što nam nedostaje je tamburaški orkestar, tako da se za sada snalazimo s glazbom. Za sada imamo dvije koreografije, a za sljedeći nastup, pripremamo novu“, kaže umjetnička voditeljica Nada Považan.

Sudeći prema velikom entuzijazmu i volji i prvenstveno velikoj ljubavi prema običajima i očuvanju tradicije Hrvata s ovih prostora, nema sumnje da će Ljubljani u svojim nastojanjima i uspjeti. Jedino što im u ovom trenutku nedostaju su sredstva, ali uz veliko angažiranje kako njih samih, tako i župnika i šire društvene zajednice, nema sumnje da se i taj problem neće u dogledno vrijeme riješiti.

Tekst i fotografije: S. Darabašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 33. uskrsni koncert u Subotici
  • Dalmatinske večeri
  • Dalmatinske večeri - 2. dan
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Noć muzeja u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima