Otvaranje 20. dana hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova

Objavljeno: 29.10.2021. Pregleda: 58

u novom sadu balint vujkovNajveća književna manifestacija Hrvata u Srbiji, Dani hrvatske riječi – dani Balinta Vujkova, 20. po redu, otvorena je Književnim salonom, u utorak, 5. listopada 2021. godie, u Gradskoj knjižnici u Novom Sadu. 
Na Salonu su predstavljene dvije nove knjige tiskane u povodu Dana: Pripovi(je)tke 2, peta knjiga u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova i zbornik radova s prošlogodišnjeg međunarodnog znanstveno-stručnog skupa – Čitanjem do uključenosti.

Sabrano jezično blago

Peta knjiga Vujkovljevih Izabranih djela sadrži pripovijetke Hrvata iz manjinskih zajednica rasutih ne samo na panonskom prostoru nego također i janjevačkih Hrvata s Kosova. Priređivač knjige Zlatko Romić za ovu je prigodu izabrao pripovijetke iz 15 različitih knjiga. 
„Rad na knjizi značio je i lingvističku arheologiju, jer jezik kojim se govorilo prije 60-ak godina, kada je Balint bio na tim prostorima i slušao uživo kazivače, nije više bio razumljiv. Stoga ova knjiga ima višestruko značenje", kazala je urednica knjige i predsjednica Organizacijskog odbora ove književne manifestacije Katarina Čeliković. 

Čitanjem do uključenosti

Radovi u zborniku Čitanjem do uključenosti bave se ulogom knjižnica u uključivanju različitih ranjivih društvenih skupina, ukazujući na važnost oblikovanja čitateljske sposobnosti, stvaranja kreativnih programa i usluga te suradnje knjižnica, stručnjaka i ostalih subjekata u lokalnoj i široj zajednici. O zborniku, ali i izazovima u komunikaciji s djecom tijekom epidemije govorila je voditeljica Dječjeg odjela Gradske knjižnice u Novom Sadu Katarina Novaković, dok se prisutnima obratio i Goran Kaurić, izaslanik pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragane Milošević. 
Predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković izrazila je zadovoljstvo dolaskom u novosadsku knjižnicu, kod kolegica s kojima, kako kaže, imaju sjajnu suradnju.
„Drago nam je što smo baš ovdje u Novom Sadu predstavili naša dva ploda Hrvatske čitaonice za ovogodišnje Dane Balinta Vujkova, u godini jubileja kada proslavljamo i 50 godina od kako je Balint Vujkov dobio Vukovu nagradu za svoj sakupljački rad i 50 godina od kako je izašla njegova knjiga Cvjetovi mećave", navodi Ivanković.

Jubilejski Dani

Po riječima predsjednice Organizacijskog odbora manifestacije i stručne suradnice u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarine Čeliković, Dani, za razliku od početaka, danas pokrivaju veći broj ciljnih skupina. 
„Ova manifestacija je na početku bila skromnija, trajala je kraće. Danas imamo ustaljeni program za djecu u osnovnim i srednjim školama, omogućavamo susrete znanstvenika na području književnosti i kulture općenito, ali jednako tako se posljednjih godina susreću i knjižnjičari iz Srbije, Hrvatske, pa čak i Mađarske. Ove godine smo došli u Novi Sad jer je to grad veoma značajan za kulturu i knjigu, te dio programa ponuditi i ovdašnjim Hrvatima. Balint Vujkov je 60 godina prikupljao narodnu usmenu književnost i upravo smo u Izabranim djelima pokušali predstaviti, čak u tri knjige, samo opus bajki. Veoma su moćne i velike, i to na govorima Hrvata od Janjeva preko Rumunjske, Mađarske, Austrije do Slovačke i naravno Baranje i vojvođanskog dijela. To je jedan veliki prostor koji samo govori kako je Balint sa svojim velikim dugačkim koracima koračao po ovoj našoj ravnici, ali i otišao mnogo dalje. Uspomena na Balinta nikada ne jenjava, rekla bih da su Dani Balinta Vujkova ušli u škole, da su došli do odraslih, da rijetko tko ne zna tko je Balint Vujkov", kazala je Čeliković.

Program za danas

Ovogodišnji Dani hrvatske knjige i riječi trajali su do petaka 8. listopada, a programi se održavaju u više gradova: Novom Sadu, Sonti i Subotici. Danas, u prijepodnevnim satima, u Gradskoj knjižnici Subotica održava se znanstveno-stručni skup. Teme će biti posvećene velikanima i događajima iz kulturne povijesti ovdašnjih Hrvata ali i iz šireg prostora. Također, u knjižnici će biti priređena i manja izložba knjiške produkcije ovdašnjih Hrvata u proteklih godinu dana.
Navečer, u 19 sati, u Predvorju Gradske kuće u Subotici bit će otvorena izložba 150 godina Bunjevačkih i šokačkih novina i Vile. Nakon otvorenja izložbe, slijedi Multimedijalna večer u Velikoj vijećnici Gradske kuće na kojoj će, među ostalim, biti uručene književne nagrade. Hrvatska čitaonica Subotica dodijelit će nagradu za životno djelo pjesniku i knjižničaru Lazaru Franciškoviću, dok će ZKVH uručiti nagrade Emerik Pavić za najbolju knjigu tiskanu u 2020. godini te Iso Velikanović za najbolje prozno djelo u razdoblju 2018.-2020. Program će imati i svoj slavljenički dio povodom dva desetljeća održavanja te manifestacije u kojem će nastupiti recitatori i zbor HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina.

Izvor: Hrvatska riječ (K. Ivković Ivandekić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima