Petrovaradinci na Sokolskom danu u Vinkovcima

Objavljeno: 28.05.2014. Pregleda: 29

Jelacic Vinkovci2014I ove godine, na poziv Povijesnog i sportskog društva „Hrvatski sokol Vinkovci“, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Jelačić„ iz Petrovaradina gostovalo je na manifestaciji „Sokolski dan“ u Vinkovcima. Iako je još od vremena Austro-Ugarske monarhije hrvatski narod s posebnim pijetetom slavio taj dan 30. travnja, kao spomen na tragično pogubljenje velikana hrvatske povijesti Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana, proslava u Vinkovcima priređena je, iz organizacijskih razloga, 3. svibnja 2014. godine.

Program svečane proslave započeo je služenjem sv. Mise u crkvi najstarije vinkovačke župe „Sveti Euzebije i Polion“, nakon čega je na središnjem gradskom trgu u pješačkoj zoni bio predviđen veliki promenadni koncert. Na žalost, iznenadna kiša i nevrijeme osujetili su plan organizatora, pa se umjesto pripremanog programa čula jedino grmljavina, ali ne iz povijesnih topova i pistola kako je bilo očekivano, već s neba, iz oblaka. Održavanje programa premješteno je u zatvoreni prostor, u Sokolski dom na Sopotu gdje je, uz manje preinake, ipak izveden.

Program je započeo postrojavanjem pripadnika hrvatskih povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, pjevanjem državne himne, a potom raportom komandanta Sokolske garde, gradonačelnika Mladena Karlića, koji je izvršio smotru postrojenih povijesnih postrojbi.

Prisutne je pozdravio i predsjednik „Hrvatskog sokola Vinkovci“, Zlatko Virc koji je, ne krijući žaljene zbog vremenskih neprilika, istaknuo i osobnu radost što se na proslavi okupilo „toliko sudionika i što se ista, mada u izmijenjenom obliku, ipak održava.“

Nakon pozdravnih riječi uslijedio je umjetnički dio programa u kojem su nastupili: Muški pjevački sastav „Lipa“ iz Vinkovaca sa skladbama-budnicama „Tako meni Boga velikoga“ i „U boj, u boj“. Po završetku njihova nastupa, iz dvorišta Sokolskog doma odjeknuli su plotuni iz topa i pistola povijesnih postrojbi.

Jelacic Vinkovci2014-1

Student Glazbene akademije, bariton Mladen Šavlija, otpjevao je poznatu hrvatsku budnicu „Još Hrvatska nij’ propala“, nakon čega je očekivano uslijedio nastup pjevačkog zbora HKPD-a „Jelačić2 iz Petrovaradina.

U svom skraćenom nastupu, zbor je pod ravnanjem prof. Vesne Kesić Krsmanović izveo sljedeće skladbe: „Što se bore misli moje“, „Za jedan časak radosti“, „U našemu lijepo ti je Srijemu“ i „Prva rukovet narodnih popijevaka iz Gornje Hrvatske“.

Pred kraj programa punog nacionalnog naboja i zajedništva, na scenu je izašla Muška pjevačka skupina „Paorija“ iz Tordinaca koja je interpretirala domoljubne kompozicije poput „Oj, junaci prošlosti nam slavne“ i „Čvrsto stoji ko klisura“.

Svečanost je završena nastupom tamburaškog sastava Kulturno-umjetničkog društva „Šumari“ iz Vinkovaca sa trojicom solista. Tako je službeni program spontano prešao u zabavni s druženjem svih sudionika sve do kasno u noć.

Osim programa koji se odvijao u organizaciji PSD „Hrvatski Sokol Vinkovci“, spomendan „Sokolskog dana“ u gradu Vinkovcima prošao je i u znaku izložbe posvećene Franu Krstu Frankopanu i Petru Zrinskom u Galeriji Matice hrvatske, te natjecanju mažoretkinja.

Tekst i fotografije: Petar Pifat

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima