Pijanistica Tonja Čuić ponovno u Subotici

Objavljeno: 09.01.2017. Pregleda: 35

pijanistica tonja cuicU okviru International piano festa, koji je u organizaciji udruge Electe u Subotici održan od 13. do 17. studenoga, nastupila je i pijanistica iz Hrvatske Tonja Čuić. Nakon studija u Zagrebu u klasi profesora Ljubomira Gašparovića upisala je master studije u Karlsruheu u Njemačkoj, koje je završila prošle godine u listopadu. Svoj drugi poslijediplomski studij u klasi Kristiana Nyquista, u kojemu se bavi povijesnim instrumentima s tipkama i Bečkom klasikom, planira u Karlsruheu okončati u veljači. Čuić ovo nije prvi nastup u Subotici. Nastupala je u Velikoj vijećnici Gradske kuće i prije dvije godine kada je održala i majstorsku radionicu za učenike.

Ovoga puta njezin repertoar obuhvatio je tri „lica“: Sonatu u a molu Franza Schuberta, 1.X.1905. Sonatu Leoša Janačeka i skladbu Čarobnjakov učenik Györgya Ligetija.

„Uvijek sam bila veliki ljubitelj sonata, svakovrsnih, može to biti i bečka klasika ili romantična sonata. Zapravo sam htjela na koncertu imati jednu klasičnu sonatu, u ovom slučaju je to bio Schubert, i jednu potpuno različitu, koja ne bi bila baš pravi romantizam nego iz još kasnijeg razdoblja, pa me Janaček najviše impresionirao. Čarobnjakov učenik Ligetija je užasno teška etida i moj san je bio to svirati pa sam nju izabrala“, pojašnjava pijanistica.

Kako dodaje, atmosfera u subotičkoj vijećnici je ugodna za koncert, a Steinway je lijep za svirat. „Pratim što sve radi udruga Electe i mislim da rade odličan posao. Nadam se da će bit još prilika i da ću opet doći u Suboticu“, kazala je Tonja Čuić.

Čuić je dobitnica brojnih nagrada tijekom studija, kao i nagrada na međunarodnim natjecanjima.

Nastupala je s Komornim orkestrom Hrvatske vojske, Zagrebačkim komornim orkestrom i Hrvatskim komornim orkestrom. Kao solistica, solistica s orkestrom ili u duu održala je koncerte u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Mađarskoj, Austriji, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Portugalu i Finskoj.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (N. S.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima