Počinje 16. sezona kviza Čitam i skitam

Objavljeno: 16.02.2024. Pregleda: 53

U veljači svake godine, a ove već 16. put, družimo se više s knjigom i čitanjem jer počinje kviz Gradske knjižnice Subotica Čitam i skitam. U ponedjeljak, 5. veljače 2024. godine, počela je nova sezona kviza koji se provodi na hrvatskom, srpskom i mađarskom jeziku. U njemu sudjeluju učenici osnovnoškolske dobi podijeljeni u dvije dobne skupine: niži i viši odjeli. Tako su koncipirani i upitnici. Postoje posebni upitnici za mlađe, a posebni za starije osnovce. Naravno, za svaku kategoriju postoje čak tri izbora te se i ove godine može birati.
Prijatelji koji pohađaju niže razrede osnovne škole ove godine susrest će se s nekoliko značajnih jubileja:
- 150 godina od rođenja Ivane Brlić Mažuranić
- 125 godina od rođenja i 50 godina od smrti Mate Lovraka
- 125 godina od rođenja Gustava Krkleca.
Pročitat će neko njihovo djelo koje je u ponudi i potom, vjerujem, bez velikih problema, riješiti upitnik koji se može preuzeti na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Subotica i svim njezinim područnim odjelima.
Bit će i crtanja, odnosno ilustriranje pročitanog. To znam da volite i jedva čekam vaše uratke.

Za one malo starije osnovce u ponudi su veoma zabavni ulomci iz djela Ivane Guljašević (Moja slavna prijateljica), Julijane Matanović (Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom) i Snježane Babić-Višnjić (Puhni u jedra). Vjerujem da ćete nakon čitanja ovih tekstova sigurno poželjeti pročitati i cijelu knjigu.
Naravno, i ove godine organizatori su pripremili i pitanje o poznavanju knjižnice. Ništa lakše, traži se informacija kada subotička knjižnica slavi rođendan. To svi znamo da je na jesen kada lišće pada, a datum je jedan ludi broj... ne smijem vam više pomagati.
Kad pročitate sve i odgovorite na sva pitanja u upitniku, odnosno nacrtate što je potrebno, upitnik dostavite u Gradsku knjižnicu ili neki od njezinih područnih odjela. To možete učiniti do kraja kviza, odnosno do 28. ožujka 2024. godine.

Javno izvlačenje nagrada bit će nakon uskrsnih blagdana, točnije 4. travnja, kada ćemo kao i uvijek obilježiti i Međunarodni dan knjige za djecu, odnosno Andersenov rođendan. No, o tome će još biti riječi, samo pratite naše stranice.
Nagrade su, kažu, vrijedne i lijepe, a glavna je što drugo nego bicikl.
Još nekoliko važnih uputa!
Za sudjelovanje u kvizu potrebno je biti član subotičke knjižnice. Neka vas to posebno ne brine, jer tijekom trajanja kviza, sve do 28. ožujka, možete se učlaniti ili obnoviti svoje godišnje članstvo za svega 300 dinara. Sad, vjerujem, nema zapreke da sudjelujete u ovom interesantnom i posebnom kvizu za poticanje čitanja.
Vinite se u svijet knjige, uživajte u čitanju sada ali i svih ostalih 12 mjeseci dok vam važi članarina, jer u knjižnici ima puno novih, lijepih i posebnih knjiga. Za svakoga po nešto.

Izvor: Hrvatska riječ (B. I.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima