„Poezija“ Maje Gračan Livada najbolja pjesma na natječaju „Preprekovo proljeće 2019.“

Objavljeno: 15.11.2018. Pregleda: 39

HKUPD Stanislav Preprek Novi Sad bijela pozadinaHrvatsko kulturno-umjetničko prosvjetno društvo Stanislav Preprek iz Novog Sada po prvi puta je raspisalo natječaj za najbolju pjesmu na hrvatskom jeziku/ narječjima, a u okviru projekta Preprekovo proljeće 2019. Žiri koji odlučuje o nagradi za najbolju pjesmu radio je u sastavu: Franjo Nagulov, pjesnik iz Vinkovaca, Slađana Varićak, članica uredništva Književnog kluba HKUPD Stanislav Preprek iz Novog Sada i dr Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka iz Novog Sada i urednica zbornika Preprekovo proljeće i Preprekova jesen.

U uži izbor Žiri je uvrstio tri pjesme, i to:

  1. Poezija Maje Gračan Livada (Ruma)
  2. Dovoljan mi je Nerudin osmijeh Vesne Andrejić Mišković (Slavonski Brod)
  3. U noćima zgusnute tmine Anđelke Korčulanić (Split)

Nakon vijećanja, odlučeno je da prvu nagradu ponese pjesma Poezija Maje Gračan Livada, drugu Dovoljan mi je Nerudin osmijeh Vesne Andrejić Mišković, a treću U noćima zgusnute tmine Anđelke Korčulanić.

Maja Gračan Livada, u osebujnom, eliptičnom stilu kratkoga stiha i brzih smjena slika, ispisala je pjesmu koja govori o prirodi poezije. U svakom njezinom stihu, uz riječ pjesma autorica nudi po jedan epitet koji bi definirao različite vrste pjesme, ali i njene namjere (npr. oproštajna pjesma). Ritmičnost ovih stihova počiva na ponavljanju određenih riječi (poezija, pjesma), ali se ovakvom uporabom iskaza zapravo iznova postavljaju pitanja o mjestu i ulozi poezije u svijetu i društvu. Ironijski pristup karakterizira ne samo nagrađene stihove Maje Gračan Livada, nego i cjelokupno njezino stvaralaštvo koje broji tri samostalne pjesničke knjige Gde su nestala sva ta nežna osećanja (1999), Ima tu nešto (2006) i Među nama rečeno (2016).

Nagrade će biti uručene u travnju 2019. godine, na promociji zbornika i tradicionalnoj manifestaciji Preprekovo proljeće.

Izvor: HKPD Stanislav Preprek

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima