Pokladni običaji među srijemskim Hrvatima

Objavljeno: 18.02.2013. Pregleda: 62

Mackare Golubinci2013-1Tradicionalne manifestacije - maškare, koje se svake godine pred početak korizme održavaju u nizu mjesta u Srijemu u kojima živi hrvatski živalj upriličene su i ove, 2013. godine u Golubincima, Srijemskom Mitrovici, Rumi, Nikincima...

Mačkare u Golubincima

Cijeli je vikend 9. i 10. veljače 2013. godine u Golubincima protekao u znaku karnevala i mačkara. U subotu 9. veljače, u sportskoj dvorani Osnovne škole u Golubincima organiziran je maskenbal.

Prije početka programa predsjednik HKPD „Tomislav“ Vlatko Ćaćić pozdravio je sve nazočne i najavio dane mačkara u Golubincima. Sve je počelo dan prije balom pod maskama, kada je napravljen tulum za mlade gdje su se osim Golubinčana okupili i mladi iz Zemuna, Mitrovice, Petrovaradina i Slankamena. Uz bogat zabavni program na maskenbalu su izabrane i nagrađene najbolje i najoriginalnije maske. Među trinaest natjecateljskih maski treće mjesto zauzeo je Karneval iz Portela, grada iz Južne Amerike, drugo mjesto zauzela je obitelj Kremenko, a prvo mjesto pripalo je Parku iz doba Jure s masom velikih i malih dinosaura. Nagrada za prvo mjesto je ljetovanje u Tribunju u Republici Hrvatskoj u apartmanima Nikole i Mare Mijatović. Te je večeri prisutne zabavljao tamburaški sastav HKPD-a „Tomislav“.

Mackare Golubinci2013-2Sad već tradicionalni golubinački karneval počeo je u nedjelju poslijepodne. Plato ispred crkve sv. Jurja kao i središte sela bili su prepuni gledatelja, kako Golubinčana tako i mještana okolnih sela. Ulicama Golubinaca prošetali su u karnevalskoj povorci anđeli, princeze, cvjetovi, lavovi, mornari, vitezovi, dinosauri, i nikom uz dobru glazbu, pratnju tambura i kuhano vino nije bilo hladno.

Mnogi su se uzvanici odazvali pozivu i nazočili mačkarama. Primijetili smo tu generalnog konzula Republike Hrvatske Dragana Đurića, predsjednika IO Hrvatskog nacionalnog vijeća Darka Sarića Lukendića, podtajnika Tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine Matu Groznicu, predsjednika Općine Stara Pazova Đorđa Radinovića, crkvene velikodostojnike, političare i mnoge druge ugledne goste.

Mackare Golubinci2013-3U ponedjeljak 11. veljače najizdržljivije mačkare obilazile su golubinačke kuće uz glazbu i ples, a članovi konjičkog kluba iz Golubinaca s jahačima iz klubova iz okolice drugu su godinu jahali ulicama, pa tako u Golubince na mala vrata u tradiciju ulazi i pokladno jahanje.

Mnogobrojni sponzori podupiru golubinačke mačkare, a generalni pokrovitelj ove manifestacije već nekoliko godina je Općina Stara Pazova, koja je u svoju turističku ponudu uvrstila i golubinačke mačkare. Nekoliko TV redakcija i novinskih kuća popratilo je ovogodišnju manifestaciju, što je znak da je krilatica „Što je Rio za svijet to su Golubinci za Srijem“ istinita, iako neki Golubinčani vjeruju kako je i Srijem mali i da takve manifestacije nema ni u širem okruženju Srijema. (Ivan Radoš)

Mackare Srijemska Mitorivca2013Maškare u Srijemskoj Mitrovici

Maškare povodom početka uskršnje korizme održane su 9. veljače 2013. godine, u srijemskomitrovačkom Hrvatskom domu. Kao i proteklih godina, maškare su bile u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra „Srijem-Hrvatski dom“, Mađarskog kulturnog centra „Srijem“ i Njemačkog društva „Goethe“.

U sklopu programa održan je izbor za najbolju masku, a sve nazočne zabavljao je tamburaški odjel HKC „Srijem-Hrvatski dom“. Peteročlani žiri odlučivao je o pet najboljih maski koje su dobile podjednake nagrade u obliku slatkih paketa. (D. Šanović)

Mackare Ruma2013Maškare u Rumi

Tradicionalne Maškare održane su i u Rumi 9. veljače. Sve sudionike je na samom početku pozdravio predsjednik udruge Pavle Škrobot, a potom je izabran i žiri koji je proglasio pet najboljih maski kojima su dodijeljene nagrade, dok je svim ostalim sudionicima podijeljen po jedan prigodni dar – čokolada. Specijalno samo za ovu prigodu sudionike i goste zabavljao je tamburaški orkestar „Frajle“. (N. J.)

Prve maškare u Nikincima

U organizaciji katoličkih župa u Nikincima, Platičevu i Hrtkovcima i mađarskog kulturno-umjetničkog društva „Sándor Petőfi“ iz Nikinaca, 10. veljače 2013. godine, u Nikincima su održane prve maškare. Prema riječima lokalnog župnika Ivice Živkovića na ideju o organiziranju maškara došlo se po ugledu na slične manifestacije koje se u veljači organiziraju u nizu mjesta u Srijemu.

Maskare Nikinci2013Na prvim maškarama u Nikincima, koje su održane u prostorijama KUD-a „Sándor Petőfi“, okupilo se ukupno 29 maski, a za prvih pet najboljih podijeljene su prigodne nagrade. Sjajan nedjeljni događaj u Nikincima upotpunio je tamburaški orkestar „Srce Srijema“ s kojim je druženje proteklo do duboko u noć. Kako su nedjeljne maškare po prvi put organizirane u Nikincima i s obzirom na sjajne dojmove svih sudionika i veliki odziv djece, sva je prilika da će ova manifestacija postati tradicionalna. (N. J.)

Fotografije: Hrvatska riječ

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima