Pola stoljeća „Takmičenja risara“

Objavljeno: 17.08.2018. Pregleda: 32

Takmicenje risara 2018 sl.2Titula najboljeg risarskog para i ove godine pripala je Marinku Kujundžiću i Ruži Juhas iz Subotice. Uhodani duo koji ne posustaje. Između 22 risarska para koji su se natjecali bili su najbrži i najbolji. Drugo mjesto osvojili su Perica i Ivana Tikvicki iz Žednika, dok je treće pripalo Borislavu Gojiću i Jeleni Milenković iz Deronja. Takmičenje risara održano je 14. srpnja na njivi pokraj crkve sv. Josipa Radnika u Đurđinu, u organizaciji Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca, a domaćini ovogodišnje jubilarne manifestacije bili su Marija i Stipan Kujundžić. Po riječima direktora UBH Dužijanca Marinka Piukovića, Marija i Stipan su odabrani biti domaćinima, kako bi im se iskazala čast za sve što su svih ovih godina radili i nesebično pridonijeli razvitku ove manifestacije.

Osim spomenutih mjesta, na 50. Takmičenju risara sudjelovali su i natjecatelji iz Županje (Hrvatska), Gornjih Hrgova (Bosna i Hercegovina), Kecela (Mađarska), Sente, Crne Bare, Mužlje, Sivca, Novog Orahova, Torde, te okolnih mjesta Subotice: Tavankuta, Đurđina i Mjesne zajednice Peščara. Ove godine nije bilo lako kositi ni iskusnim risarima, zbog žita koje je bilo polegnuto, a još teže bilo je mladim risarskim parovima koji su kosili revijalno i velika većina njih prvi puta. Osnovnu obuku prošli su skupa s poznatim risarom Stipanom Kujundžićem, a na njima sada ostaje da steknu vještinu i znanje.

U duhu jubileja

Dužijanca ove godine obilježava tri jubileja, među kojima je i manifestacija Takmičenje risara, koja je prvi puta održana 1968. godine u Maloj Bosni. Od svih 50 godina, samo jedne godine nije u cijelosti održana zbog loših vremenskih uvjeta.
Kako nalaže tradicija, duga pola stoljeća, risari su se na njivi okupili u šest sati ujutru, a poslije pletenja uža i dočeka gostiju, koji su na njivu stigli na karucama, uslijedila je smotra risara i nezaobilazniTakmicenje risara 2018 risarski ručak. Za sve su se postarali domaćini, te nije nedostajalo niti domaće slanine, kruva, crnog luka, crvene paprike, soli i kiselne (kiselo mlijeko) koja se nosi u ćupovima. Sve su to na neobičnu trpezu od slame iznijele ručkonoše, a kako nitko ne bi ostao žedan bile su zadužene mlađe cure (djevojke) i djeca vodonoše.
Početak natjecanja risara je čobanskim zvonom označio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, koji je rekao kako ova manifestacija daje mogućnost da se na trenutak vratimo u prošlost i podsjetimo kako se odvijala žetva, da osjetimo spoj prošlosti i sadašnjosti. Ujedno je istaknuo zadovoljstvo što ova manifestacija i uopće projekti u gradu imaju podršku republičke Vlade. Svoju podršku dao je i izaslanik predsjednika Srbije, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Nemanja Stevanović, koji je naglasio da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gotovo na dnevnoj bazi interesira kako ide realizacija projekata koje su dogovorili s predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice.
„Maksimalan napor se ulaže na unaprjeđenju položaja hrvatske nacionalne manjine od strane predsjednika. Trudimo se da on bude u skladu s najvišim europskim i međunarodnim standardima“, rekao je Stevanović.
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahnutović izrazio je radost što može biti prisutan na ovoj manifestaciji koja po njegovim riječima na najbolji način predstavlja spoj očuvanja kulture i tradicije naroda ovoga kraja.
U izjavi za medije predsjednik UBH Dužijanca mons. dr. Andrija Anišić je rekao da je Dužijanca jedinstvena manifestacija koju Grad i Katolička Crkva rade zajednički, i to već četvrt stoljeća. Također je izrazio svoju zahvalu, kako Gradu, tako i Pokrajini i Republici na velikoj podršci. S obzirom na to da se ove godine proslavljaju značajni jubileji, koji će biti krunisani svečanom akademijom, mons. Anišić je spomenuo kako će tom prigodom biti dodijeljena posebna priznanja i nagrade, a nagradu će dobiti Grad Subotica, Subotička biskupija, HKC Bunjevačko kolo i kao dugogodišnji koordinator Dužijance Lazo Vojnić Hajduk, a bit će dodijeljene i zahvalnice svima onima koji su sudjelovali u radu Dužijance.
Ovom prilikom mons. Anišić je najavio kako se planira na njivi gdje se održava Takmičenje risara graditi risarski salaš u kojem bi živjela i o kojem bi brinula obitelj, a to je po njegovim riječima veliki projekt za budućnost.

Natjecanje u kuhanju tarane

Niti ove godine nije izostao prikaz rada na starima mašinama, rad na vršalici, dječja igra kasalisica, a ove godine je prvi puta za najmlađe posjetitelje napravljen i labirint od bala slame. Prije samog proglašenja najboljih risara nastupio je i folklorni odjel HKC Bunjevačko kolo.
Tijekom programa predstavljena su i četiri nova logoa – Takmičenja risara, logo Udruge, središnje proslave Dužijance i Dužijance u Zagrebu, koja će ove godine biti održana prvi puta.
I ove godine kuhala se tarana za sve nazočne. Četrnaest ekipa se natjecalo u kuhanju, dok je jedna ekipa dodatno kuhala taranu kako bi ju svi oni koji su htjeli mogli probati. Za sve sudionike ovog kulinarskog natjecanja organizatori su osigurali domaću taranu, domaću divenicu (kobasicu) i potrebne sastojke. Svoje kulinarsko umijeće i male kuharske tajne ekipe su zadržale za sebe. Izabrane su i tri najbolje te je ove godine pobjedu odnijela ekipa Komencijaši s mrginja za koju su kuhali Pajo Peić Tukuljac i Aleksandra Matković, drugo mjesto pripalo je ekipi Šogori 60 + za koju su kuhali Antun Miković i Željko Zelić, a treće mjesto su osvojile Reduše, Ljiljana Tot i Ferenc Ladački Urban. Svima su uručeni i prigodni darovi.
Svoje zadovoljstvo je, za naš tjednik, na kraju dana izrazio i direktor UBH Dužijanca Marinko Piuković, koji kaže kako je sve prošlo onako kako je i planirano. S obzirom na to da se manifestacija odvijala od ranog jutra pa sve do iza podneva nije u istom razdoblju bio isti broj ljudi. Ljudi su po njegovim riječima dolazili na određene sadržaje i po njihovim saznanjima tijekom dana je bilo prisutno oko dvije tisuće ljudi.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. Vukov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima