Popularni hrvatski duo 2Cellos u Beogradskoj arena

Objavljeno: 02.04.2017. Pregleda: 32

2cellos u bgŠest godina bajkovite karijere, više od 1.000 koncerata s više od 10 milijuna posjetitelja, više od 3 milijuna prijeđenih kilometara u 40-tak zemalja diljem svijeta, tisuću dana provedenih na turnejama, 4 studijska albuma i jedan DVD, zanimljiva biografija dua Veliki prasak autora Anđela Jurkasa, turneja s Eltonom Johnom na njegov osobni zahtjev, nakon što je čuo njihovu snimku i predložio im suradnju, mnogobrojne svjetske i regionalne nagrade – to je ukratko dosadašnji score (hrv. učinak) popularnog gudačkog dua 2Cellos iz Hrvatske, kojega čine violončelisti Luka Šulić i Stjepan Hauser.

Score je ujedno i naziv njihovog četvrtog studijskog albuma koji je snimljen s jednim od najpoznatijih simfonijskih orkestara na svijetu, Londonskim simfonijskim orkestrom s kojim su snimili najljepše glazbene filmske teme. Koncert koji je dio ovogodišnje svjetske turneje 2Cellosa i ujedno promocija njihovog albuma Score, održan je u beogradskoj Kombank Areni u subotu, 25. ožujka.

Dva sata glazbe

Karte za koncert u Areni, koja može primiti nešto manje od 20 tisuća gledatelja, rasprodane su već tri tjedna prije koncerta, a kao pratnja čelistima nastupila je i Zagrebačka filharmonija. Dvosatni nastup je započeo predstavljanjem filmskih numera s novog albuma, poput Vangelisove skladbe Vatrene kočije, Ljubavne teme iz filma Kum, For the love of princess iz filma Hrabro srce, pjesama Moon River, Love story, My heart will go on iz filma Titanic ili Now we are free iz filma Gladijator. Bubnjar Dušan Kranjc, koji s popularnim dvojcem nastupa od 2011., pridružio se čelistima u temi iz filma Kišni čovjek, a Mombasa i Game of trones bili su odličan uvod u rock spektakl koji je uslijedio i podigao publiku na noge.

Od Smooth Criminal Michaela Jacksona, kojim su osvojili svijet, do I can‘t get no satisfaction preko hitova benda AC/DC, Thunderstruck,2cellos u bg 2 Highway to Hell i Back in Black, uz moćni video triptih iza izvođača i Hauserovo prepoznatljivo divljanje na sceni obilježili su drugi dio koncerta. Na bis pred već euforičnom publikom čelisti su izveli The Trooper skupine Iron Maiden, Wake me up skupine Avicii, We found love Rihanne.

Putanja do slave

Evo nekoliko upečatljivih dojmova s koncerta. Hrvatski brend, 2Cellos, je vrlo brzo postao prepoznatim dionikom svjetske glazbene scene. Tridesetogodišnjaci manekenskog izgleda, fini, pristojni momci, sviraju violončela, što u formi slike već asocira na zagrljaj voljene osobe, te je to dodatni impuls za ženski dio publike. Potpuno vladanje, igranje instrumentom, značajka je svih majstora instrumenata, a spoj instrumenata do sada vezanih za umjetničku glazbu s popularnim rock i pop numerama daje njihovim nastupima notu fascinantnosti. Pri tome je vjerojatno i da su artikulacijsku paletu sviranja na čelu obogatili novim bojama. Ikonografija njihovih nastupa se ne razlikuje puno od nastupa svjetskih rock skupina. Tu Stjepan, više divljeg temperamenta od Luke, zapravo otkriva njihov glavni adut. Spoj mladosti, ljepote, virtuoznosti koja je godinama podrazumijevala i desetosatno dnevno vježbanje, te hrabrost da idu za svojim vizijama koje nisu imale potvrdu u bilo čemu postojećem. Taj famozni Smooth Criminal Michaela Jacksona, spot kojega su na čelima snimili početkom 2011. Na Youtubeu je za manje od 3 mjeseca imao više od 5 milijuna pregleda. Među ostalim, to je rezultiralo pozivom sir Eltona Johna na turneju koju su već u lipnju 2011. zajednički započeli u Cardiff u, a nadalje održali još oko 100 zajedničkih koncerata. Njihovi nastupi su poniranje u magiju pjesme, divljajući, svirajući, krećući se. Taj put ka katarzi zahvatio je i publiku koja je u drugom dijelu koncerta ispunila prostore između sjedećih mjesta u parteru. Nastup je imao svoj dinamički luk, od sensitivo do furioso, da bi na kraju, nakon Bregovićeve Mesečine, posvećujući damama pjesmu With or without you, na lijep, nježan način završili koncert.

Njihova, kao i druge formule za uspjeh izgledaju logično i to je također razlog zašto su njihovi nastupi popraćeni ogromnim brojem publike. Ako glazba koju sviraju i nije ono što može nekoga privući, svakako je, za obogaćivanje životnog iskustva, vrijedno uživo doživjeti spektakl koji priređuju.

Izvor: Hrvatska riječ (Nela Skenderović)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima