Posijelo u Sotu - prebiranje graha

Objavljeno: 06.03.2014. Pregleda: 33

Sot posijelo2014-1Udruga žena „Fruškogorske golubice“ iz Sota organizirala je 22. veljače 2014. godine, u seoskom Domu kulture treće po redu tradicionalno posijelo. Ova udruga svake godine u veljači organizira tradicionalna druženja s udrugama žena iz svih sela šidske općine, kada predstavlja običaje karakteristične za ovo srijemsko mjesto. Može se sa sigurnošću reći da je ova udruga po tome jedinstvena.

Ove godine predstavljeno je prebiranje graha, kao i natjecanje u brzom i kvalitetnom prebiranju, gdje su sudjelovale predstavnice četiriju udruga. Pretprošle godine Soćanke su prikazale raznovrsnost svojih ručnih radova, dok su prošle godine predstavile običaje češljanja perja.

Gošće su poslužene tradicionalnim starinskim jelima: kokicama, pogačicama od krumpira, srijemskim domaćim specijalitetima – kobasicom, kulenom, domaćim sirom i nezaobilaznim domaćim kolačima. Svaka od udruga žena, a ove godine bilo ih je deset, donijela je svoje radove. Tako su neke od njih čistile orahe, plele, vezle, heklale, a neke su se odmarale uz kartanje. Muški se dio, uz degustaciju domaćeg vina i rakije i uz ugodan razgovor i druženje, kartao kao što su to nekada radili njihovi djedovi i očevi na tradicionalnim seoskim posijelima u svojim domaćinstvima.

Sot posijelo2014-2Među mnogobrojnim posjetiteljima iz Šida, Morovića, Bikića, Adaševaca, Ilinaca, Bačinaca i Berkasova, na posijelu je bila nazočna i jedna od najstarijih članica aktiva žena u Sotu, koja nas je podsjetila na vrijeme nekadašnjih posijela: „Radila sam 46 godina u Crvenom križu, a u aktivu žena u Sotu bila sam predsjednica 15 godina. Bila sam aktivna i tada smo svugdje putovali i predstavljali običaje našeg sela. Dok sam bila mlada, posijela su se organizirala po kućama i tada nas je bilo mnogo više. Češljale smo perje, štrikale, vezle, izrađivale mnogobrojne ručne radove koje smo sačuvale do današnjih dana za ove naše mlade“, rekla nam je Katica Augustinović iz Sota.

Uz tamburašku glazbu, tombolu i ples, druženje se nastavilo do kasno u noć.

Tekst i fotografije: S. Darabašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima