Posjet grobu tamburaške legende

Objavljeno: 13.03.2017. Pregleda: 36

posjet grobu pere tumbasaU nedjelju, 5. ožujka, navršilo se 50 godina od smrti legende tamburaške glazbe Pere Tumbasa Haje (1891. – 1967.). Tim povodom, Subotički tamburaški orkestar (STO) je organizirao posjet grobu toga glasovitog glazbenika, skladatelja, aranžera i glazbenog pedagoga, a koji se nalazi na Senćanskom groblju u Subotici. Obljetnica je pokazala da Hajo ni nakon pola stoljeća nije zaboravljen; na njegovu se grobu u nedjelju okupio lijep broj njegovih poštovatelja – sadašnjih i bivših članova STO-a, članova ansambla Hajo, voditelja i članova Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama te predstavnika Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Na grob velikana položeno je cvijeće u znak zahvalnosti za, kako je istaknuo umjetnički ravnatelj STO-a Stipan Jaramazović, „sve što je uradio za nas i što nam je kroz zaostavštinu trajno ostavio“.

„Nije pretjerano izjaviti: tko zna kako bi danas izgledala tamburaška glazba ne samo u Subotici a sigurno i mnogo šire, da nije bilo njega. Danas smo svjesni njegovog značaja pa organiziramo stručne tribine, pišemo analize i knjige o njemu i njegovom djelu. Nijedan čovjek ne živi vječno, ali zato velika djela nadžive stvaratelje i ostaju mnogim pokoljenjima. Tako i Hajo živi zahvaljujući svojoj muzičkoj zaostavštini koja je i velika i značajna. Sada svi znamo i s ponosom kažemo da je jedan od takvih velikana bio i naš Pere Tumbas Hajo“, kazao je Stipan Jaramazović.

Dopredsjednik HGU Festival bunjevački pisama Vojislav Temunović podsjetio je kako je upravo Hajo definirao put i pravac kojega subotički tamburaši danas slijede u nastojanju da unaprijede i razvijaju tamburašku glazbu.

Na Hajin značaj u kontekstu tamburaške glazbe podsjetili su također i Marinko Piuković iz ansambla Hajo (ansambla koji nosi ime ovog velikana) te dr. Josip Stantić, koji je svirao s glasovitim Hajom.

Nakon posjeta grobu, u subotičkoj crkvi Svetog Roka služena je sveta misa u spomen na Peru Tumbasa. Misu je služio vlč. Dražen Dulić, a o Haji je govorio mons. Andrija Anišić.

Inače, prošle je godine, također u organizaciji Subotičkog tamburaškog orkestra, u Subotici obilježen još jedan okrugli jubilej vezan za ovoga tamburaškoga virtuoza – 125 godina od njegova rođenja. Uz prigodni tamburaški koncert, čije su repertoarsko težište činile skladbe koje je on aranžirao ili skladao, priređena je i stručna tribina posvećena Hajinom liku i djelu. Upravo ovih dana, „svjetlost dana“ ugledao je i zbornik radova s toga skupa.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima