Posveta i blagoslov ulja u Srijemskoj Mitrovici

Objavljeno: 23.04.2017. Pregleda: 28

posveta uljaNa Veliki četvrtak Crkva u svim katedralama svijeta, u spomen na sveta pomazanja, blagoslivlja bolesničko ulje i posvećuje ulje svete krizme, kojim se pomazuju krštenici, svećenici i biskupi. Ta misa slavi se samo jedanput godišnje, obično u stolnoj crkvi biskupije, kada svećenici obnavljaju svoja obećanja. Crkva vjeruje da pomazanici krštenici, krizmanici i svećenici u zajedništvu s biskupom imaju Kristov miomiris. Tako je bilo i ove godine na Veliki četvrtak u katedrali svetog Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici, kada su se na misi posvete i blagoslova ulja okupili biskupijski i grkokatolički svećenici iz Srijema, zajedno s biskupom mons. Đurom Gašparovićem.

Veliki četvrtak, označava i posljednji dan korizme kada se prisjećamo rođenja i uspostave svete euharistije. U Srijemskoj biskupiji misa posvete i blagoslova ulja održava se samo u katedrali u Srijemskoj Mitrovici kada se, osim svećenika iz Srijema, okupi i najveći broj vjernika.

Na svetoj misi blagoslivlja se katumensko i bolesničko ulje (kojim se pomazuju bolesnici kad im se dijeli sakrament bolesničkog pomazanja), a posvećuje se i korizmeno ulje, s kojima se potvrđuju krizmanici i djeca pomazuju na krštenju te svećenici prilikom ređenja:

„Mnoge biskupije i župe na poseban način slave na Veliki četvrtak blagoslov ulja. Tada vjernici u vrijeme uskrsnih blagdana i dođu u mnogo većem broju. Nakon posvete i blagoslova ulja, naše svećenstvo to ulje daruje vjernicima, već prema tome za što će ga oni koristiti. Ako je za krštenje, onda se maže i krizmenim uljem, mada se prije krštenja u mnogim župama koristi katekumat koji traje 1, 2 ili 3 godine. Krizmenim uljem mažu se i budući krizmanici koji su odrasli i zreli da prime sakrament svete potvrde ili korizme, ali isto tako se krizmenim uljem mažu i krštenici mala djeca, kao i svećenici na njihovom ređenju. Bolesničko ulje se dijeli bolesnicima i uglavnom onima koji su prikovani za postelju kada im se i moli molitva svetog Jakova kako bi oni ojačali i pridigli se“, ističe biskup Gašparović.

Da nije uvijek lako u životima čuvati vjeru i braniti svoj kršćanski život, istaknuo je i sam biskup i pozvao tom prigodom vjernike na zajedništvo:

„Svećenik bez vjernika na neki način nije ništa. Kao ni vjernik bez svećenika. Zato nam treba zajedništvo i zato molim i pozivam sve vjernike, sa željom da svi oni ustraju u vjeri i da tu vjeru isto tako i prenose, kako u svojim obiteljima tako i župnoj zajednici, ali na poseban način da je i svjedoče. Istakao bih da je iznimno važno to zajedništvo pokazati i na misnim slavljima.“

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima