Potpisana povelja o prijateljstvu i suradnji

Objavljeno: 04.04.2017. Pregleda: 42

povelja o suradnjiU HDS-ovu pečuškom uredu 27. ožujka potpisana je Povelja o prijateljstvu i suradnji Hrvatske državne samouprave, Saveza hrvatskih društava u Sloveniji i Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Srbiji. Sporazum su u ime HDS-a potpisali Ivan Gugan, predsjednik, u ime Hrvatskoga nacionalnog vijeća Slaven Bačić, predsjednik, te u ime Saveza hrvatskih društava Slovenije Đanino Kutnjak, predsjednik.

Potpisnici pozdravljaju prijateljstvo koje se razvija između Hrvata u Mađarskoj, Sloveniji i Srbiji te izražavaju namjeru da partnersku i prijateljsku suradnju nastave međusobnim promicanjem u državama u kojima su nastanjeni i matičnoj domovini Hrvatskoj, te međusobnom razmjenom stručnjaka, na područjima kulturne suradnje, znanstvene suradnje, suradnje na području gospodarstva, razmjene informacija, na području manjinskih pitanja, suradnje na području EU programa i projekata, sportske suradnje, suradnje između škola, djece i mladeži,povelja o suradnji 2 suradnje udruga građana.

Ovim sporazumom se želi uokviriti zajednički nastup prema vlastima u matičnoj domovini, a potom iskorištavanje fondova Europske unije preko zajedničkih projekata, u kojima bi nositelji imali partnere u drugim europskim državama, kažu potpisnici Povelje.

„Želimo surađivati mi Hrvati u tri susjedne zemlje, artikulirajući svoje prohtjeve i prema Središnjemu državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske i drugim državnim institucijama u matičnoj domovini, jasnije artikulirajući svoje političke stavove, a želimo stvoriti i zajedničku materijalnu osnovu za naše buduće zajedničke projekte“, kaže Đanino Kutnjak. „Već desetljećima dobro surađujemo s Hrvatima u Vojvodini na polju kulture i znanosti, a pomurski Hrvati surađuju sa sunarodnjacima u Sloveniji, tu suradnju želimo proširiti. Želimo zajednički artikulirati svoje interese prema matičnoj domovini, pokazujući svoju jakost i snagu te želju očuvanja nacionalne samobitnosti“, kaže Ivan Gugan.

„HNV je odnedavno s potporom Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske započelo s jačanjem kadrovskih kapaciteta, tako Središnji ured financira međunarodnog tajnika i savjetnicu za razvojne programe koja će raditi i na europskim projektima“, kaže Slaven Bačić.

Izvor: Hrvatska riječ (Branka Pavić Blažetin)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima